Updates

Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vivendi

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
image description
Advies Jeroen Boogaard, 25 apr 09:31

Het gaat iets beter met Wereldhave

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De aantrekkende economie lijkt nu ook de geplaagde Franse winkelcentra langzaam uit het slop te trekken. Bezoekersaantallen en bezettingsgraad gaan vooruit.

In het eerste kwartaal bleef de bezettingsgraad van de vastgoedportefeuille stabiel op 95,5%. Positief is dat de bezetting van de Franse winkelcentra (23% van de portefeuillewaarde) met 20 basispunten aantrok tot 93,4%. Die zijn al langer de zwakke schakel, maar Wereldhave ziet nu een voorzichtige toename van de vraag van retailers. Hoewel dit nog niet in alle segmenten terug is te zien, bieden stijgende consumentenbestedingen de helpende hand. Vooral modezaken hebben het nog zwaar, maar een sterke stijging van de bezoekersaantallen met 3,9% bevestigt niettemin de iets betere trend in Frankrijk.

In de andere markten is het beeld redelijk stabiel. Ook in België was er sprake van een sterke bezoekersgroei (+4,2%), terwijl de bezettingsgraad iets steeg. In Nederland bleef de bezetting stabiel en gecorrigeerd voor de herontwikkeling van twee winkelcentra steeg het aantal bezoekers in lijn met de markt. De leegstand in het Finse megawinkelcentrum Itis liep wat op door het vertrek van een bank. Wereldhave ziet echter een goede belangstelling van potentiële huurders. Vooral vanwege de bouw van een bioscopencomplex kwam er minder publiek over de vloer. De bioscopen gaan eind dit jaar open.

Outlook gehandhaafd

De bruto huurinkomsten daalden in het eerste kwartaal met 3% naar €55,4 mln. Dat kwam hoofdzakelijk door desinvesteringen in Nederland en lagere inkomsten in Frankrijk, wat deels werd gecompenseerd door autonome huurgroei in Nederland en Finland. Vooral in het eerste halfjaar zullen de Franse huuropbrengsten naar verwachting nog flink teruglopen, maar Wereldhave rekent op stabilisatie gedurende 2018. Als dat lukt, zit er volgend jaar mogelijk weer een lichte autonome huurgroei in het vat.

Omdat de winkelcentra van Wereldhave niet tot de top behoren, blijven de huurgroeiperspectieven echter vrij zwak. De outlook voor dit jaar wordt herhaald, te weten een direct resultaat tussen €3,30 en €3,40 per aandeel en een dividend van €2,52. Wij houden onze twijfels over de kwaliteit van het vastgoed en volstaan met ‘houden’.

BEZETTINGSGRAAD
Q1 2018 Q4 2017
België 95,2% 94,9%
Finland 96,0% 96,7%
Frankrijk 93,4% 93,2%
Nederland 96,5% 96,5%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles