Updates

Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 12 apr 2018 13:14

Commentaar: hoe om te gaan met een van de grootste tegenvallers van 2018?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Het is een van de grootste tegenvallers van 2018. Ik heb het over het feit dat het sinds begin dit jaar niet meer mogelijk is Amerikaanse ETF’s te kopen bij in Nederland actieve banken en brokers. De beperkingen die de brokers hierin hebben opgeworpen, hebben zoals wellicht bij u bekend te maken met de komst van nieuwe Europese PRIIPS-wetgeving per afgelopen 1 januari.

Aard van het product

De PRIIPs-verordening heeft tot doel de transparantie van beleggingsproducten te vergroten. Dit gebeurt door de invoering van het Essentiële-informatiedocument, met cruciale informatie over de aard van het product. Dit document heeft in de gehele Europese Unie een uniforme vorm en inhoud. Het idee hierachter is dat belemmeringen in de interne markt voor financiële diensten en producten  worden verminderd.

Amerikaanse ETF-aanbieders

Amerikaanse aanbieders kunnen echter de benodigde informatie niet aanbieden. Daardoor kunnen Nederlandse particuliere beleggers sinds begin dit jaar geen Amerikaanse ETF’s meer kopen. Dat is een groot probleem. ETF’s zijn immers veelgebruikte instrumenten. En in de VS zijn ETF’s veruit het verst ontwikkeld. Beleggers Belangen is  al jarenlang een fan van ETF’s.

ETF-voorbeeldportefeuille

Want voluit Exchange Traded Funds bieden beleggers de mogelijkheid om tegen lage kosten een breed gespreide portefeuille over verschillende vermogenscategorieën en regio’s samen te stellen. Daarom houden wij sinds 2014 een aparte ETF-voorbeeldportefeuille bij. En besteedt onze expert Harry Geels maandelijks een artikel aan ETF’s.

Verbaasd, verdrietig, boos

En wij merken dat u ook veel gebruik maakt van ETF’s. Want de afgelopen maanden hebben wij van tientallen verbaasde, verdrietige of boze beleggers berichten ontvangen over de maatregelen die de Nederlandse brokers hebben genomen. Helaas, net als de brokers kunnen ook wij geen invloed uitoefenen op de manier waarop Amerikaanse ETF-aanbieders reageren op de nieuwe Europese PRIIPS-wetgeving.

Goede nieuws

Hoe nu in de praktijk om te gaan met deze tegenvaller? Het goede nieuws is dat u bestaande Amerikaanse ETF-posities wel kunt aanhouden. Aangezien ETF’s typische buy and holdproducten zijn, is dat een belangrijk voordeel. Voor beleggers die nog geen ETF-positities hebben, bestaan daarnaast voor veel Amerikaanse ETF’s wel Europese alternatieven. Daaraan zullen wij de komende tijd extra aandacht besteden.

Mocht u er niet uitkomen, stel dan uw vraag rechtstreeks aan mij of een van mijn collega’s, of via beleggersbelangen@onebusiness.nl.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!