Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 4 apr 2018 11:28

Winst nog ver weg voor Avantium

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Avantium heeft het operationele verlies vorig jaar sterk zien oplopen, ondanks een hogere omzet. Het bedrijf moet voorlopig flink blijven investeren in de ontwikkeling van bioplastics.

De omzet van Avantium steeg vorig jaar met 21% naar €12,7 mln. Dat was volledig te danken aan hogere opbrengsten van R&D-diensten en van systemen voor de chemie en oliesector. De technologie om bioplastics te produceren is nog volop in ontwikkeling en dit kost veel geld. Door een sterke stijging van de operationele kosten met 60% liep het operationele verlies op van €3,8 mln naar €10,1 mln. Onderaan de streep kwam het nettoverlies uit op €16,8 mln, tegen een winst van €38,1 mln in 2016. Dat jaar werd echter een eenmalige bate geboekt van €48,8 mln door het opzetten van de jont-venture Synvina met BASF.

Die samenwerking vertegenwoordigt in potentie de grootste waarde binnen Avantium, maar kampt met vertraging bij de ontwikkeling van PEF, een volledig recyclebaar biologisch plastic. In januari werd bekendgemaakt dat de fabriek in Antwerpen twee tot drie jaar later zal opengaan dan gepland, op zijn vroegst in 2023. Volgens Avantium liggen de drie ontwikkelprogramma’s in de biobased chemie, waaronder het omzetten van houtsnippers in grondstoffen voor de chemische industrie, wel op schema. Deze zitten echter nog in een vroeg stadium, waarbij de technologie zich eerst moet bewijzen in proeffabrieken.

 

Problemen

PEF is de verst gevorderde technologie en gaat na de opening van de fabriek in Antwerpen omzet genereren, niet alleen uit de eigen jaarlijkse productie van maximaal 50.000 ton, maar vooral door de verkoop van productielicenties. Dan moet Avantium overigens wel eerst de huidige problemen in het productieproces zien op te lossen. Hoge R&D-kosten en kapitaalinvesteringen leiden in elk geval nog tot 2023 tot rode cijfers. Met een hoge netto kaspositie van circa €100 mln moet Avantium in staat zijn om deze periode te overbruggen, al is dit afhankelijk van de investeringsbehoefte bij de andere ontwikkelingsprogramma’s in de biobased chemie.

Een en ander maakt van Avantium een zeer speculatieve belegging. Rekening houdend met de netto kaspositie wordt het bedrijf momenteel gewaardeerd op circa €38 mln. Daarmee lijkt de waarde die beleggers toekennen aan de beloftevolle PEF-technologie vrij laag en zien wij geen aanleiding om ons houdadvies te wijzigen.

Groen alternatief voor de PET-fles
In de jaarlijkse plasticproductie van 320 miljoen ton heeft biologisch plastic een aandeel van nog slechts circa 1%. Maar de vraag van consumenten en producenten groeit snel. Ook vanuit de politiek is er meer druk op het bedrijfsleven om het gebruik van plastic op basis van fossiele grondstoffen te verminderen. Zo moeten alle plasticverpakkingen in Europa tegen 2030 recyclebaar of herbruikbaar zijn. De markt voor bioplastics biedt dus veel groeikansen. PEF wordt gemaakt uit suiker en is in tegenstelling tot het PLA van concurrent Corbion niet biologisch afbreekbaar. Het is daardoor vergelijkbaar met PET, vooral bekend van de flessen voor koolzuurhoudende frisdranken. Weet Avantium een deel van deze enorme markt van $91 mrd te pakken, dan is het winstpotentieel aanzienlijk.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!