Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 8 sep 2017 10:09

Avantium: ‘Onze beleggers snappen dat we de komende jaren geen winst zullen maken’

0 0 Leestijd ongeveer

Beursnieuwkomer Avantium heeft een proces ontwikkeld om het bioplastic PEF te maken dat in allerlei opzichten beter is dan plastic op oliebasis. Een interview met financieel directeur Frank Roerink.

Avantium is een nieuwkomer, zowel binnen de chemiesector als op de Amsterdamse beurs. De onderneming, die sinds maart van dit jaar een notering heeft aan het Beursplein, wil een duurzame trend op gang brengen in de wijze waarop plastic gefabriceerd wordt. Dat is een tijdrovend proces, dat de onderneming niet volledig op eigen kracht wil uitvoeren. We spraken met cfo Frank Roerink.

De chemiesector bestaat al ruim 150 jaar. Wat maakt Avantium anders dan de grote partijen die nu het gezicht van de sector bepalen?
‘Bij Avantium hebben we ons lot verbonden aan de verduurzaming van de chemische industrie. Het is altijd mooi om bij te dragen aan een beter milieu, maar wij kiezen in de eerste plaats voor duurzaamheid omdat daar een enorme kans ligt. Olie vormt de basis voor ongeveer 98% van de chemische industrie. Die grondstof raakt vroeg of laat een keer op. Daar komt bij dat er vaak grote hoeveelheden CO2 vrijkomen bij chemische processen. Bijna elk land heeft zich vastgelegd op milieuafspraken voor onder meer het bestrijden van broeikasgassen. De kans is groot dat er vroeg of laat nieuwe maatregelen komen om de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Alles wijst erop dat de energie- en chemiesectoren steeds meer onder druk komen te staan om over te schakelen van koolstof uit ondergrondse oliereserves naar koolstof uit alternatieve bronnen boven de grond, bijvoorbeeld in gewassen of houtsnippers. Een groot verschil is dat er bij die laatstgenoemde variant nog zuurstof in het koolstofmolecuul zit, zodat het niet op dezelfde wijze verwerkt kan worden. Wij zijn heel erg goed in het ontwikkelen van technologieën die het mogelijk maken om de bouwstenen voor chemische processen uit biomassa te maken in plaats van uit olie.’

Op welke markt richt Avantium zich?
‘We maken het bioplastic PEF voor met name de verpakkingsindustrie, bijvoorbeeld voor frisdrankflessen. Hoewel er aan het begin van het productieproces wat verschillen zijn, is het grote voordeel voor bedrijven als Coca-Cola dat ze gewoon hun bestaande machines kunnen blijven gebruiken. De bioplastic die wij leveren is in veel opzichten beter dan het materiaal waar nu de PET-flessen van worden gemaakt. Bioplastic heeft de toekomst omdat het voordelen biedt qua functionaliteit en bovendien ook de potentie heeft om goedkoper en duurzamer te worden dan gewoon plastic. ’

Waarom worden nog niet alle flessen van PEF gemaakt?
‘We moeten eerst laten zien dat ons productieproces ook op grote schaal toegepast kan worden. Dat gebeurt straks in een nieuwe fabriek die in Antwerpen gepland is. Een groot deel van de inkomsten uit onze beursintroductie gebruiken we als kapitaal voor dit project. We bouwen de fabriek samen met het Duitse BASF. Die onderneming is in de afgelopen 150 jaar uitgegroeid tot het grootste chemieconcern ter wereld. Voor hen is de samenwerking een kans om ervaring op te doen met wellicht het productieproces van de toekomst en met de constructie van faciliteiten die daarvoor nodig zijn. Voor ons is het juist een voordeel om een kapitaalkrachtige partner te hebben met wereldwijde kennis in het bouwen en besturen van chemische fabrieken. Deze eerste fabriek heeft een geplande capaciteit van 50.000 ton. Dat lijkt veel, maar de fabriek moet straks concurreren op een markt met spelers die faciliteiten hebben van wel 500.000 ton.’

Wordt het wel mogelijk om geld te verdienen met de nieuwe fabriek?
‘Omdat deze eerste commerciële fabriek nog niet de gewenste schaal heeft, zal het productieproces in het begin qua kosten niet concurrerend zijn vergeleken met plastic uit olie. Het heeft dus geen zin om op prijs te concurreren. In plaats daarvan richten we ons op het maken van relatief kleine plastic verpakkingen voor dranken die nu nog bijvoorbeeld in glas of blikjes worden verkocht. Die blikjes worden gemaakt van aluminium. Dat metaal is door het hoge energiegebruik bij de productie relatief duur. Bovendien zijn er veel gezondheidszorgen over de binnencoating die de bliksmaak tegengaat. Drankfabrikanten zouden dan ook graag overstappen naar alternatieven, maar die zijn óf duurder, óf niet sterk genoeg om het koolzuur in de fles te houden en de zuurstof buiten de fles te houden. Het bioplastic PEF van de nieuwe fabriek houdt tot vijf keer beter het koolzuur in de verpakking en tot tien keer beter zuurstof er buiten dan gewone PET plastic flesjes. De volgende fabrieken die gebouwd gaan worden, zullen wel op vergelijkbare schaal van circa 400.000 ton gebouwd worden. Het succes van de nieuwe fabriek wordt in de toekomst echter niet alleen afgemeten aan de financiële resultaten, maar ook aan het bewijs dat met onze technologie superieure producten gemaakt worden.’

Het gaat nog jaren duren voordat de fabriek in Antwerpen operationeel wordt. In de tussentijd is het heel lastig voor beleggers om een inschatting te maken van hoe de resultaten eruit gaan zien omdat er van alles kan gebeuren, variërend van operationele zaken tot flinke schommelingen van de olieprijs. Is Avantium niet te vroeg naar de beurs gekomen?
‘Als je kijkt naar de reactie van zowel institutionele als particuliere beleggers, is de beursgang een heel goede zet geweest. Van de aandelen die we plaatsten, hadden we 10% gereserveerd voor retailbeleggers, en dat gedeelte was maar liefst 20 keer overtekend. De banken die ons bij de beursintroductie begeleidden, wisten niet wat ze meemaakten. Onze beleggers snappen dat ze de komende jaren niet hoeven te rekenen op winst of op een snel stijgende omzet. Ze zien het potentieel van onze technologieën en willen daar al in een vroeg stadium deel van kunnen uitmaken.’

Avantium heeft nog meer ijzers in het vuur
De technologie om biomassa om te zetten in plastic is de voornaamste troef van Avantium, maar het concern heeft nog meer ijzers in het vuur. Zo werkt de onderneming in Delfzijl samen met AkzoNobel aan een project genaamd Zambezi. Het betreft de ontwikkeling van een proces om glucose te onttrekken aan houtsnippers. Als het bedrijf daarin slaagt, zou het niet meer afhankelijk zijn van voedingsgewassen als grondstof voor bioplastics. Een ander project van Avantium, Mekong, draait om een proces voor het fabriceren van mono-ethyleenglycol. Dit is een belangrijke bouwsteen voor plastics. Omdat de omzetting plaatsvindt in één in plaats van meerdere stappen, biedt dit proces een duurzaam alternatief en potentiële kostenvoordelen ten opzichte van de bestaande productieprocessen.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!