Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 28 mrt 2018 16:00

Zijn obligaties nog wel beleggingen met een beperkt risico?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen

Een oude wijsheid is dat naarmate iemand dichter bij zijn pensioen komt, hij in zijn beleggingen moet schuiven van aandelen naar obligaties. Hij zou daarmee het risicoprofiel van zijn portefeuille  veranderen naar minder risicovol. Van obligaties is immers bekend dat zij minder koersschommelingen kennen. Klopt deze wijsheid?

Antwoord

Obligaties hebben van oudsher de naam dat zij een stabiliserende factor vormen in een beleggingsportefeuille. Vandaar die oude wijsheid. Daarbij is de belegger die belegt voor zijn pensioen het uitgangspunt. Om die reden zou hij zeker willen zijn van een bepaald jaarinkomen uit zijn belegging (de couponbetalingen). Ik doe dat ook en heb verschillende tips uit de Koerswijzer zelf in bezit (SRLeven en Rabobank).

De wereld is echter de afgelopen tien jaar veranderd. De obligatiekoersen zijn in die periode (en daarvoor) ver opgelopen en de rendementen dus flink gedaald. Daardoor zijn ze gevoeliger geworden voor inflatie- en rentestijging. In wezen zijn beleggingen erin daardoor momenteel risicovoller dan die in aandelen. Dat is ook een belangrijke reden voor ons om het obligatiebezit in het blad niet meer actief te stimuleren, zoals we wel hebben gedaan. In de Koerswijzer staan er weliswaar enkele getipt, maar in het laatste omslagverhaal over de obligaties maakten we al wel duidelijk dat we flink hebben moeten zoeken om nog wat rendabele obligaties te vinden. We moesten daarvoor onze eerdere criteria aangaande risicobereidheid zelfs loslaten voor meer risicovollere. Ik voeg het artikel toe.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!