Updates

Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASM Lithography

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 28 mrt 16:00

Zijn obligaties nog wel beleggingen met een beperkt risico?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASM Lithography

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Vraag

Een oude wijsheid is dat naarmate iemand dichter bij zijn pensioen komt, hij in zijn beleggingen moet schuiven van aandelen naar obligaties. Hij zou daarmee het risicoprofiel van zijn portefeuille  veranderen naar minder risicovol. Van obligaties is immers bekend dat zij minder koersschommelingen kennen. Klopt deze wijsheid?

Antwoord

Obligaties hebben van oudsher de naam dat zij een stabiliserende factor vormen in een beleggingsportefeuille. Vandaar die oude wijsheid. Daarbij is de belegger die belegt voor zijn pensioen het uitgangspunt. Om die reden zou hij zeker willen zijn van een bepaald jaarinkomen uit zijn belegging (de couponbetalingen). Ik doe dat ook en heb verschillende tips uit de Koerswijzer zelf in bezit (SRLeven en Rabobank).

De wereld is echter de afgelopen tien jaar veranderd. De obligatiekoersen zijn in die periode (en daarvoor) ver opgelopen en de rendementen dus flink gedaald. Daardoor zijn ze gevoeliger geworden voor inflatie- en rentestijging. In wezen zijn beleggingen erin daardoor momenteel risicovoller dan die in aandelen. Dat is ook een belangrijke reden voor ons om het obligatiebezit in het blad niet meer actief te stimuleren, zoals we wel hebben gedaan. In de Koerswijzer staan er weliswaar enkele getipt, maar in het laatste omslagverhaal over de obligaties maakten we al wel duidelijk dat we flink hebben moeten zoeken om nog wat rendabele obligaties te vinden. We moesten daarvoor onze eerdere criteria aangaande risicobereidheid zelfs loslaten voor meer risicovollere. Ik voeg het artikel toe.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles