Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 20 mrt 2018 16:45

Obligatieuitgiftes overspoelen markt

0 0 Leestijd ongeveer

Na een rustige start van het jaar werd de Europese markt voor bedrijfsobligaties afgelopen week bijna verzwolgen door een zee van nieuwe uitgiftes. Met alle gemak werd er voor niet minder dan €38 mrd aan nieuwe bedrijfsobligaties geplaatst.

Zoals we inmiddels gewend zijn, waren alle emissies overtekend. Veel belangstelling was er bijvoorbeeld voor een nieuwe zevenjarige lening van de Russische gasreus Gazprom van €750 mln, ondanks de opgelopen spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland. De lening heeft bij S&P een BBB-rating en valt daarmee nog net binnen het investmentgrade-segment.

Obligatieuitgiftes zorgen voor verlies

Uitstaande obligaties waren de dupe van de vele emissies, omdat beleggers waarschijnlijk ruimte moesten vrijmaken voor de nieuwe leningen. Risico-opslagen op kredietwaardige leningen stegen met circa acht basispunten en op high yield met tien basispunten. Een daling van de onderliggende Duitse staatsrente bood in het investmentgrade-segment wel voldoende tegenwicht, zodat het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index per saldo stabiel bleef op 1,17%. Junkleningen moesten echter terrein prijsgeven en sloten de week af op een yield van 3,2%, circa vier basispunten hoger dan de week daarvoor. De Amerikaanse highyield-index kijkt eveneens terug op een verliesweek en zag het effectief rendement stijgen naar 6,3%. Investment grade profiteerde echter van de Amerikaanse rentedaling en sloot vrijwel onveranderd op een yield van 4,2%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.