Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 20 mrt 2018 11:44

Beurzen vandaag: Boskalis, BIC en Facebook

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Vandaag: Boskalis herstelt na dieptepunt, BIC en Facebook krijgen tik.

NEDERLAND

Na een hogere opening zakt de beurs in Amsterdam langzaam weg. Rond 10:10 staat er een min van ongeveer 0,1% op de borden, op 531 punten. Grote uitschieters zijn er vandaag eigenlijk niet. Boskalis is de grootste stijger en Altice de grootste daler, zonder dat daar nieuws aan ten grondslag ligt. Boskalis bereikte gisteren een nieuw dieptepunt op €24,28, en herstelt vandaag tot €24,76 als grootste stijger. In 2018 staat er desondanks nog altijd een forse min van 21% op het bord. In het kielzog van Boskalis wordt overigens ook grootaandeelhouder en beurslieveling HAL Trust meegesleurd naar een nieuw dieptepunt.

Grootste stijgers AEX/AMX om 10:10 uur:

 • Boskalis +1,4%
 • BAM +1,3%
 • ABN Amro +0,8%

Grootste dalers AEX/AMX om 10:10 uur:

 • Altice -2,2%
 • Aalberts -1,7%
 • Takeaway.com -1,1%

EUROPA

Elders in Europa zijn de uitslagen minimaal, met de grote uitblinker van vorige week, Adidas, als grootste stijger. Het aandeel veerde in een week tijd op van minder dan €170 naar €195 vandaag na sterke cijfers, waardoor de hoogste jaarkoers van €202 van vorig jaar augustus weer voor het grijpen ligt.

Een opvallende daler is BIC, dat overigens geen deel uitmaakt van de Eurostxx50-index. Het kwakkelende Franse familiebedrijf, bekend van de gelijknamige aanstekers, pennen en scheermesjes, levert bijna 6% in na een nieuw verkoopadvies door de analisten van UBS, die een koersdoel van €75 op het aandeel plakken. Dat wordt vandaag al bijna bereikt, met een huidige koers van €77,80. UBS waarschuwt voor toenemende concurrentie in de Verenigde Staten, de grootste markt voor BIC. Daar is bovendien steeds minder vraag is naar aanstekers, die goed zijn voor de grootste winstbijdrage van het Franse bedrijf. Het aandeel verliest dit jaar ruim 15% en staat rond de koersniveaus van 2013.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 10:10 uur:

 • Adidas +1,3%
 • Deutsche Bank +1,2%
 • Intesa Sanpaolo +0,6%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 10:10 uur:

 • Inditex -1,4%
 • Eon -1,2%
 • L’Oréal -1,1%

VERENIGDE STATEN

Amerikaanse aandelen kregen maandag een flinke tik. Vooral de sectoren basismaterialen en gezondheidszorg kenden grote dalers. Zo speelde Caterpillar 2,8% kwijt en leverde Johnson & Johnson 2,6% in. Daarbij moet wel gezegd worden dat deze aandelen de afgelopen jaren een enorme koerssprong hadden gemaakt. Gisteren was er slechts één stijger in de Dow: Boeing won 0,4% na een flinke koersdaling in de voorliggende periode. Binnen de S&P500-index viel Facebook op als grootste daler,  met een min van 6,8% op het nieuws dat gebruikersdata van het internetbedrijf zou zijn misbruikt om het stemgedrag van kiezers te voorspellen en die kiezers te beïnvloeden. Amerikaanse en Europese politici willen van Facebook weten hoe het kon gebeuren dat een databedrijf nauwkeurige profielen kon opstellen van miljoenen gebruikers, zonder dat het sociale netwerk de gebruikers op de hoogte bracht. 

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Boeing +0,4%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Caterpillar -2,8%
 • Johnson & Johnson -2,6%
 • 3M -2,4%

GRAFIEK VAN DE DAG

Het aandeel Facebook leverde $12,50 in. Toch noteert het aandeel nog altijd niet ver van de hoogste koers ooit, $195,32, die begin februari werd aangetikt. De huidige beurswaarde is bij de slotkoersen van maandag $501 mrd.

AGENDA

 • Consumentenvertrouwen Eurozone maart

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!