Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Martijn van Herpen, 7 feb 2018 10:44

Exxon Mobil zet in op onconventioneel

0 0 Leestijd ongeveer

Exxon Mobil rapporteerde een omzet van $244 mrd (2016 $208 mrd) en een winst van $19,7 mrd over 2017. De winst lag hiermee bijna $12 mrd hoger dan in 2016. De belastinghervormingen in de Verenigde Staten droegen hier $5,94 mrd aan bij. De winst per aandeel kwam uit op $4,63 versus de $1,88 van vorig jaar. De gestegen olieprijs was voor een groot deel verantwoordelijk voor deze toenames.

De olieproductie kwam uit op een equivalent van 4 miljoen vaten per dag, wat 2% lager lag dan in 2016. Natural gas productie kwam uit op 10,2 biljoen cubic feet per dag, een toename van 84 miljoen cubic feet per dag. Downstream steeg de winst met $1,4 mrd ten opzichte van 2016 tot het bedrag van $5,6 mrd. Dit werd veroorzaakt door sterkere raffinage- en marketingmarges. Bij Chemicals waren de marges wat lager, wat resulteerde in $97 mln lagere winst, die uitkwam op $4,5 mrd.

Onconventionele productie

Op dit moment ligt de productie uit onconventionele bronnen, oftewel schalieolie en -gas, voor Exxon Mobile op 200.000 vaten per dag. Exxon Mobil zet nadrukkelijk in op deze onconventionele productie. Met deze methodes kan een productie sneller en flexibeler opgeschaald worden. De investeringen zijn minder risicovol dan bijvoorbeeld diepwaterprojecten, die grotere aanvangsinvesteringen vereisen en langere terugverdientijden hebben. Exxon Mobil wil in 2025 haar productie in the Permian, het grootste en bekendste schaliewingebied in de VS, verdrievoudigd hebben. Dit zou neerkomen op het equivalent van meer dan 600.000 vaten olie per dag. De productiekosten liggen er inmiddels onder de $15 per vat. Momenteel draaien er 26 rigs in Permain en eind 2018 moeten dat er al 36 zijn. Er is voor $2 mrd aan investeringen gepland aan infrastructuur voor transport. In combinatie met andere investeringen in onconventionele gebieden, dienen in 2025 800.000 vaten per dag geproduceerd te worden.

Exxon Mobil houdt het dividend voor het eerste kwartaal op $0,77 waarmee het jaardividend op $3,08 uitkomt. Bij de huidige koers van $79,9 betekent dit een dividendrendement van 3,9%. Het houdadvies blijft gehandhaafd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!