Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Karel Mercx, 26 nov 2017 09:56

De tips van de afgelopen jaren onder de loep

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

In de afgelopen paar jaar ben ik vijftien keer een interessante belegging tegengekomen. In dit blog neem ik al deze beleggingen onder de loep.

14. Mijn slechtste advies sinds ik op 1 september 2015 weer bij Beleggers Belangen ben gaan werken is mijn shortpositie op olie. Deze heb ik getipt op 1 januari 2017 in de rubriek redactietips. De ETF DTO staat met de slotstanden van 21 november op een verlies van 15,2%.

Ik ben er echter nog steeds van overtuigd dat het goed gaat komen met deze positie. Er is namelijk nog nooit zo sterk gespeculeerd op een stijgende olieprijs als vandaag de dag. Dit zijn de karatistieken van een top in de markt. Meer informatie.

13. Mijn tip van 27 juli 2016 om te profiteren van een dalende Amerikaanse rente via de ETF TLT gaat ook niet lekker. Inclusief valuta-effecten heeft deze belegging een verlies opgeleverd van 12,84%. De Amerikaanse rente zit al 36 jaar in een dalend trend. Zolang deze trend dalend blijft, blijf ik inspelen op een lagere Amerikaanse rente. Meer informatie:.

12 Op 4 januari 2017 vertelde ik bij ABM Financial News dat 2017 het jaar van de dollar zou worden. Uiteindelijk bleek 2017 het jaar van de euro te worden. De positie staat 12,1% in de min. Ik denk nog steeds dat de Verenigde Staten meer een eenheid zijn dan de eurozone. De positie houd ik voorlopig aan. Meer informatie:

11. Europese aandelen zijn een stuk lager gewaardeerd dan Amerikaanse aandelen. Bij het Beleggers Belangen webinar over dividend van 26 oktober tipte ik daarom dan ook de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF. Deze ETF verloor in de afgelopen drie weken 1,36%. Meer informatie.

10. Blackrock is een mooi dividendaandeel dat ik ook tipte tijdens het Beleggers Belangen Dividend webinar van 26 oktober. Het dividend van Blackrock is in de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 10,8% per jaar gestegen. De balans is sterk en de pay-outratio laat zien dat het dividend nog jaren sterk omhoog kan gaan. Het rendement van de eerste drie weken is 1,14%. Meer informatie.

9. Eén van de landen waar ik de komende twintig jaar het meest van verwacht, is India. Via de INDA ETF bespeel ik dit thema. Deze tip kwam voorbij in de tiprubriek op 31 augustus 2017. Het rendement sindsdien is 4,26%. Meer informatie.

8. Een ander thema waar ik sterk in geloof, is dat de middenklasse in de opkomende markten in tien jaar zal verdubbelen. Dit zorgt voor een enorme toename in koopkracht. Het gevolg zal zijn dat de consumentenbedrijven veel meer goederen kunnen slijten. Ik speel dit via de KXI. Dit is een ETF met de 100 grootste aandelen van consumentenbedrijven. Deze tip kwam voorbij op 31 september 2015 bij de redactietips. Het totaalrendement is inmiddels opgelopen tot 16,06%. Meer informatie.

7. Op 25 oktober tipte ik de Uranium-ETF URA. De aandelen van bedrijven in deze sector zijn de afgelopen jaren compleet door het putje gegaan. Er stroomde genoeg bloed door de straten waardoor ik het durfde te tippen. In de afgelopen drie weken steeg de ETF met 19,2%. Meer informatie.

6. Op 14 maart 2016 tipte ik Wheaton. Het totaalrendement inclusief valuta-effecten is 20,36%. Ik denk nog steeds dat de handelaar in zilver en goud sterk zal profiteren op het moment dat de goud- en zilverprijs sterk zullen stijgen. Sinds 1971 bewegen de prijzen van edelmetalen omgekeerd aan aandelen. Amerikaanse aandelen zijn als groep overgewaardeerd, waardoor het kwestie van tijd is dat zij naar beneden gaan en edelmetalen omhoog. Meer informatie.

5. De omzet, de winst en het dividend van Foot Locker gaan elk jaar omhoog. De koers dook echter in de eerste tien maanden van het jaar met meer dan 50% naar beneden. Beleggers waren angstig omdat de enorme groei van Amazon uiteindelijk Foot Locker zwaar zou treffen. Ik vind dit overtrokken en tipte het aandeel daarom tijdens het Beleggers Belangen webinar over dividend op 26 oktober. De afgelopen drie weken steeg het aandeel met 22,4%. Meer informatie.

4. Mijn favoriete Nederlandse aandeel is al een eeuwigheid Unilever. Ik twijfelde dan ook geen moment om het aandeel meteen bij mijn redactietips te stoppen bij mijn terugkomst bij Beleggers Belangen. Sinds 31 september 2015 is het rendement 45,48%. Meer informatie

3. In de GDX ETF zitten de belangrijkste goudmijnaandelen. Deze ETF stopte ik in het najaar van 2015 bij mijn redactietips. De ETF liep met 59,24% op. Ik verwacht dat deze ETF door het dak zal gaan bij de aanvang van de volgende Amerikaanse recessie. Het startpunt zal zijn wanneer de voorzitter van de Fed zal zeggen dat de recessieangsten ervoor zorgen dat de renteverhogingen over zijn. Mocht de Fed weer beginnen met Quantitative Easing (QE) dan is het hek helemaal van de dam. Meer informatie

2. Microsoft draait fantastisch. Het aandeel is ideaal gepositioneerd om te profiteren van de opmars van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf verdient geld als water, waardoor het nu een netto cashpositie heeft van $54 mrd. Het dividend is de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 13,8% verhoogd. De pay-outratio, de verhouding tussen dividend en winst, is echter maar 46,2%. Dit laat zien dat het dividend nog vele jaren sterk omhoog kan gaan. Meer informatie: 

1. Bij het grootste online beleggers debat van Lynx tipte ik begin 2017 de Bitcoin wanneer er een koers van $1200 op de borden zou komen. De toppen van 2013 waren doorbroken en de koers kon flink hoger. Met een winst van 540% ben ik blij als het jaar voorbij is en de tip ten einde komt. Meer informatie: https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/beste-aandelen-2017-15-tips/

Gesloten posities:

1. Exxon Mobil heb ik op 30 september 2015 bij mijn redactietips gevoegd omdat ik vond dat de olieprijs te hard was gedaald. Op 1 januari 2017 had het grootste oliebedrijf op de wereld mij een rendement gegeven van 34,46%. De olieprijs was inmiddels verdubbeld en dat vond ik een mooi moment om mijn winst te pakken. Meer informatie.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.