Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 14 nov 2017 17:30

Markten blijven moeilijk voor Boskalis

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Er is nog geen zicht op een spoedig winstherstel bij Boskalis. Vooral op de offshoremarkt zit het nog steeds tegen. Kostenbesparingen moeten het resultaat gaan ondersteunen.

Het kwartaalbericht van Boskalis, waarin geen concrete cijfers zijn verstrekt, bevat weinig opbeurend nieuws. Zoals verwacht lagen omzet en winst in het derde kwartaal op een aanzienlijk lager niveau dan een jaar terug. Vergeleken met het kwartaalgemiddelde uit het eerste halfjaar is de omzet licht gestegen, maar zakte het resultaat verder weg.

Boosdoener is vooral de divisie Offshore Energy, die al langer te kampen heeft met slechte marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie. Het resultaat is hier verder gedaald. Nu langlopende contracten aflopen wordt Boskalis steeds afhankelijker van de spotmarkt. Daar staan de marges onder druk. De bezetting van de zware-ladingschepen nam af.

Baggerdivisie

Bij de traditionele baggeractiviteiten slaagt Boskalis er juist in om de vlootbezetting goed op peil te houden. De omzet steeg vergeleken met het eerste halfjaar maar de projectresultaten waren mager. Het bedrijf moet genoegen nemen met lagere winstmarges dan voorheen. Een lichtpuntje is de aangetrokken omzet bij Salvage (berging en wrakopruiming) na een rustig eerste halfjaar. Voorts is het beeld bij de havensleepdiensten stabiel.

Boskalis herhaalde de verwachting dat de nettowinst in het tweede halfjaar, exclusief reorganisatielasten, vergelijkbaar zal zijn met het niveau in het eerste halfjaar. Dit zou over geheel het jaar een nettowinst opleveren van circa €150 mln, tegen €276 mln in 2016. Het orderboek kromp met 4% ten opzichte van eind juni en het bedrijf spreekt van aanhoudend moeilijke marktomstandigheden.

Waardering 

Stevige kostenbesparingen, van circa €30-35 mln op jaarbasis, kunnen een verdere winstdaling volgend jaar echter voorkomen. Bovendien brengt de gestegen olieprijs een herstel in de offshoremarkt dichterbij. Boskalis noteert tegen slechts 1,3 keer de boekwaarde en kan onder betere marktcondities minstens €3 per aandeel verdienen. Wij verwachten dat de orderontvangsten geleidelijk zullen aantrekken en verhogen ons verkoopadvies naar ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee