Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 22 aug 2017 14:05

Boskalis fors geraakt door malaise offshore

0 0 Leestijd ongeveer

De verslechtering van de offshoremarkt is duidelijk zichtbaar in de resultaten van Boskalis. In het eerste halfjaar is de nettowinst vrijwel gehalveerd en herstel dient zich nog niet aan.

Boskalis heeft in de eerste zes maanden van het jaar de nettowinst zien dalen van €147,5 mln naar €75,1 mln, op een 7% lagere omzet van €1,09 mrd. Op autonome basis viel de omzet met 13% terug. Hoewel de zwakke cijfers aan de verwachtingen voldeden, reageerden beleggers negatief. Dit kwam door de teleurstellende outlook. Voor het tweede halfjaar rekent Boskalis, exclusief een reorganisatielast, op een vergelijkbare nettowinst als in de eerste jaarhelft. Daarmee zou het jaarresultaat uitkomen op circa €150 mln, duidelijk onder de consensusraming van €173 mln. In 2016 bedroeg de geschoonde nettowinst nog €276 mln.

De forse winstdaling komt op het conto van de offshore energietak, waar het bedrijfsresultaat in het afgelopen halfjaar met maar liefst 66% kromp. Door het aflopen van langlopende contracten neemt de afhankelijkheid van de spotmarkt toe, wat de komende periode tot meer margedruk zal leiden.

Dikker orderboek
Ook de havensleepdiensten kennen door de zwakte in de olie- en gasmarkten een lager activiteitenniveau, en dat zal in het tweede halfjaar niet veranderen. Een lichtpuntje is dat het weer beter gaat met de traditionele baggeractiviteiten. De bezetting van de vloot trok duidelijk aan, net als de omzet. Door lagere winstmarges kwam het bedrijfsresultaat echter fractioneel lager uit. Boskalis wist diverse nieuwe projecten binnen te halen en zag het orderboek met 22% aandikken. Dit levert de komende 9 maanden een goede vlootbezetting op. De marges op nieuwe opdrachten zijn echter niet zo goed als voorheen, doordat er veel capaciteit in de markt beschikbaar is. Niettemin kan een betere vlootbezetting tot een verder winstherstel bij de baggerdivisie leiden.

Voordat de offshoredivisie weer de weg omhoog kan inslaan, moet eerst de olieprijs opveren. Kostenbesparingen van circa €30-35 mln op jaarbasis zullen de concernwinst vooral vanaf volgend jaar gaan ondersteunen, maar of dat voldoende is om de winst te stabiliseren moet worden afgewacht. Wij verlagen onze winsttaxatie voor dit jaar naar €1,15 per aandeel en handhaven bij een k/w van 24 ons verkoopadvies.

Overname Britse concurrent van Fugro
Boskalis is nadrukkelijk op overnamepad. Met een ijzersterke solvabiliteit van 62,6% en een netto kaspositie van €234,5 mln eind juni heeft de baggeraar daar ook voldoende financiële ruimte voor. Kansen ziet Boskalis vooral op de offshoremarkt, waar het onlangs toesloeg met de overname van het Britse Gardline. Dat bedrijf is met 750 werknemers en een jaaromzet van £60-70 mln actief op het gebied van offshore onderzoek. Eerder probeerde Boskalis hier al voet aan de grond te krijgen met de mislukte overname van Fugro. Boskalis betaalt circa £40 mln en verwacht dat de acquisitie, gelet op de lastige markten, de komende jaren niet zal bijdragen aan het resultaat. Het denkt echter de vruchten van de acquisitie te kunnen plukken wanneer de markt herstelt.

Lees ook: De triple A onder de techreuzen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!