Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Koen Lauwers, 14 nov 2017 15:15

Goud blijft in nauwe prijsvork gevangen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De prijs van een troy ounce goud klom vorige week voor het eerst in een maand. Toch zit het edelmetaal al sinds eind september in een vrij nauwe prijsvork gevangen. Met een klim van 11% (in $) doet goud het dit jaar niet eens zo slecht, in een context van aandelenindexen op recordniveaus. In euro’s is het verhaal iets anders. Door de daling van de Amerikaanse dollar schommelt het rendement in euro’s rond het break-even-punt. We gaan ervan uit dat de markt de derde renteverhoging van het jaar (december) door de Fed al heeft ingeprijsd.

Extra belasting in India

Uit het Gold Demand Trends rapport van de World Gold Council blijkt dat de vraag naar goud in het derde kwartaal 9% lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit was met name toe te schrijven aan een daling van de investeringsvraag (ETF’s) met 28%. In het derde kwartaal van 2016 was die uitzonderlijk hoog door het Brexit-effect. De vraag naar gouden juwelen daalde op jaarbasis met 3%. In India, traditioneel een grote afzetmarkt, speelde het effect van anti-witwasmaatregelen en een extra taks op goud. De vraag naar gouden munten en staven groeide wereldwijd gemiddeld met 17%. Ook de centrale banken kochten een kwart meer in dan een jaar eerder. Daarbij toonde met name Rusland zich erg actief. Het goudaanbod daalde in het derde kwartaal met 2% door een lagere mijnproductie (-1%) en een kleiner aanbod gerecycleerd goud (-6%).

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.