image description
Advies Jeroen Boogaard, 10 nov 13:45

BAM blijft matig presteren

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden 17 november 2017
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden 17 november 2017
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden 17 november 2017
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
houden 15 november 2017
Aandelen Internationaal

Vodafone

Advies
verkopen 15 november 2017
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen 15 november 2017
Update

Ordina º

Advies
houden 15 november 2017

De verbeterde marktomstandigheden in de bouw zijn nog niet terug te zien in de resultaten van BAM. In het derde kwartaal daalde de winst, vooral door zwakte bij de infradivisie.

Bouwconcern BAM heeft over de eerste negen maanden de winst voor belasting geschoond voor eenmalige posten met 18% opgevoerd naar €75,1 mln. De omzet kwam ruim 7% lager uit, voornamelijk door het zwakkere pond en een selectief aannamebeleid. De winstverbetering bleef duidelijk achter bij de verwachtingen. In het derde kwartaal daalde het resultaat voor belasting zelfs met 2,7% naar €22,4 mln, waar analisten in doorsnee rekenden op €39,5 mln.

Dat is erg teleurstellend, want BAM had vorig jaar nog te maken met stevige verliezen bij de Duitse bouwpoot. Die bleven nu uit. De pijn zit vooral in de infradivisie. In Nederland en België werden kleine verliezen geleden, mede door de aanhoudende prijsconcurrentie bij regionale en grotere infraprojecten op de thuismarkt. Ondanks het feit dat BAM al langer selectief is bij het aannemen van nieuwe klussen, daalde de winstmarge voor belastingen bij de infratak over de eerste negen maanden van 2,5 naar 1,1%. Ook bij bouw en vastgoedontwikkeling blijft de winstgevendheid veel te laag op 1,5%. BAM profiteert nog te weinig van de oplevende Nederlandse woningmarkt.

Winstverwachting

Voor het concern als geheel verbeterde de marge van 1,3 naar 1,6%. Er is nog heel wat werk te verzetten om deze naar de beoogde 2-4% in 2020 te tillen. Positief is dat het orderboek verder is gegroeid naar €10,8 mrd, terwijl BAM op de kwaliteit blijft focussen. Voor geheel het jaar handhaaft de bouwer de verwachting van een stijging van de gecorrigeerde winst voor belastingen bij een enigszins lagere omzet. Er wordt een sterk vierde kwartaal verwacht.

BAM overtuigt echter niet en het aandeel ging dan ook 8% onderuit op de cijfers. Het herstel op de meeste eindmarkten moet de bouwer in staat stellen om de flinterdunne winstmarges de komende jaren op te trekken, maar de matige vooruitgang tot dusver rechtvaardigt enige terughoudendheid. Wij blijven bij een k/w van 13 bij ons houdadvies.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen digitaal al vanaf 1 euro per week. Het abonnement stopt automatisch. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles