Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 2 jun 2017 14:45

Tipterugblik: Atea en Johnson Controls

0 0 Leestijd ongeveer

In het Dividend E-magazine van mei vorig jaar was er een kooptip voor het Noorse IT-servicesbedrijf Atea en de Amerikaanse industrial Johnson Controls, die inmiddels gefuseerd is met Tyco International.

Allereerst was er in het Dividend E-magazine van 27 mei aandeel van de maand Atea, dat vooral getipt werd vanwege het zeer aantrekkelijke (en houdbare!) dividendrendement van 8%. De kooptip kwam op NOK 75,50 en inmiddels staat het aandeel Atea na een mooie reeks kwartaalcijfers op NOK 104,50 (+38,4%). Bovendien werd het afgelopen jaar voor in totaal NOK 6,50 aan dividend geïncasseerd. Op 23 maart kwam Atea nog uitgebreid aan bod via een lezersvraag.

Johnson

De tweede ‘tip van de maand’ in het Dividend E-magazine van een jaar geleden was die voor de Amerikaanse industrial Johnson Controls,  een toeleverancier voor de auto-indu­strie (autostoelen en accu’s) en producent van controlesystemen voor gebouwen (airconditioning, brandveiligheid, ventilatie etc). Johnson Controls, dat het dividend op dat moment liefst 36 keer had verhoogd in de laatste 38 jaar, stond toen aan de vooravond van een fusie met Tyco International en de afsplitsing van Adient (autostoelen).

Inmiddels is dat achter de rug en is het nieuwe fusiebedrijf met de naam Johnson Controls International PLC ontstaan. Vooral het afgesplitste Adient (ticker ADNT) deed het prima op de beurs met een koers die opliep van $49 vlak na de afsplitsing in oktober vorig jaar, naar $69,87 vandaag (+42,6%). Inmiddels betaalt Adient sinds april ook een klein dividend van $0,275 per aandeel, goed voor een rendement van 1,4%.

Eenmalige omzetdip

Het nieuwe Johnson Controls International PLC (ticker nog steeds JCI) kwam per saldo niet veel van zijn plaats met een voor de afsplitsing en fusie aangepaste koerswinst van 7%. Dit jaar presteert Johnson Controls matig met een winst van 2,5%. Het nieuwe kwartaaldividend van het fusiebedrijf van $0,25 per aandeel levert een huidig dividendrendement van 2,4% op bij een beurskoers van $42,18.

Op basis van een voor dit jaar getaxeerde winst per aandeel van $2,63 wordt het aandeel gewaardeerd met een k/w van slechts 16, wat laag is gezien de mooie vooruitzichten. Na een eenmalige omzetdip dit jaar in verband met de spinoff van Adient rekenen analisten voor 2018 op een omzet van $31 mrd (+2,8%) bij een 16% hogere winst per aandeel van $3,06, wat de k/w tot minder dan 14 brengt. Een sterke balans en prima vooruitzichten voor toekomstige dividendgroei maken het aandeel Johnson Controls bij de huidige koers zeer koopwaardig. Ook analisten zijn positief met momenteel 10 keer ‘kopen’, 8 keer ‘houden’ en geen enkel verkoopadvies.

lees ook: Lezersvraag: Moet ik ATEA vasthouden na koersstijging?


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.