Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Koen Lauwers, 3 mei 2017 09:54

Goudprijs valt licht terug

0 0 Leestijd ongeveer

De goudprijs viel vorige week licht terug nadat de financiële markten terug in ‘risk-on’-modus gingen na de Franse presidentsverkiezingen.

De correctie bleef al met al erg bescheiden en het gele edelmetaal kan na vier maanden in 2017 een goed rapport voorleggen met een rendement van 10% in US dollars tegenover een klim met 6,5% voor de S&P500. Verschillende zakenbanken, waaronder Goldman Sachs, verlaagden vorige week hun prijsprognoses voor goud. Fundamenteel is er nochtans niets veranderd. Alle elementen die de goudprijs de voorbije maanden ondersteunden, blijven intact. Zo bevindt de Amerikaanse dollar zich sinds de meest recente renteverhoging van 15 maart in een neerwaartse trend. Er is onzekerheid over het tempo van de komende renteverhogingen en de kracht van het economische herstel. Bovendien is er toenemende scepsis rond de figuur van president Trump en diens eerder gemaakte economische beloftes. Een goedkopere dollar is in principe gunstig voor goud. Daarnaast is de reële rente erg laag (Verenigde Staten) of zelfs negatief (Europa en Japan). In Europa ligt de inflatie van de consumentenprijzen zelfs fors boven de lange rente van de meeste landen. Een negatieve reële rente betekent concreet dat er voor een niet-rentedragende commodity als goud geen opportuniteitskosten zijn, integendeel. Er zijn geen indicaties dat deze reële rente de komende tijd sterk zal toenemen. Tot slot zijn er nog de geopolitieke factoren die eveneens in de kaart spelen van goud. Zo blijven de oorlogsdreiging in Syrië en Noord-Korea een latente risicofactor voor de financiële markten. Op korte termijn zullen macro-economische cijfers en geopolitieke factoren het sentiment rond goud bepalen. Deze week is het onder meer uitkijken naar de monetaire vergadering van de Federal Reserve en het arbeidsmarktrapport.

Palmolie deed het vorig jaar erg goed met een klim van bijna 40%, maar sinds de start van 2017 zit de prijs opnieuw in een dalende trend. Het weerfenomeen El Niño was in 2016 verantwoordelijk voor een uitzonderlijke droogte en tegenvallende oogsten in Indonesië en Maleisië, de twee grootste aanbieders van de plantaardige olie. Daardoor daalden ook de beschikbare voorraden van een recordniveau begin 2016 naar meerjaarse dieptepunten. Intussen ziet de marktsituatie er helemaal anders uit en is de palmolieprijs tijdens de vier eerste maanden van 2017 opnieuw met een vijfde gedaald. De productie zal dit jaar opnieuw aantrekken. Tegelijk zal de groei van de vraag in China en India, de twee grootste importeurs, beperkt blijven. Ook de Indonesische uitvoer van biobrandstof op basis van palmolie naar de Verenigde Staten en Europa zal afnemen. Tegelijk wordt door Oil World een stijging van de sojaproductie met 7% vooropgesteld. Een hogere oogst van sojabonen betekent dat er ook meer sojaolie op de markt komt, een alternatief voor palmolie. Dit zet de prijzen van palmolie onder druk. Toch gaan Sipef en MP Evans, twee grote producenten, er niet a priori vanuit dat palmolie nog veel goedkoper zal worden. Zo meent Sipef dat de huidige prijs de negatieve elementen al verrekent. Het bedrijf wijst ook op het gevaar van een te groot optimisme aan de aanbodzijde. Tegenvallende weersomstandigheden in de Verenigde Staten kunnen bijvoorbeeld de sojaoogst onder de verwachtingen doen uitkomen.

&nbsp:

Lees ook: Een beetje oppassen met bedrijfsobligaties


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!