Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 16 nov 2016 09:09

Wat doen brokers aan buitenlandse dividendbelasting voor particuliere beleggers?

0 0 Leestijd ongeveer

Op de redactie van Beleggers Belangen komen vaak vragen binnen die te maken hebben met de dienstverlening van brokers. Regelmatig gaat zo’n bericht gepaard met het verzoek om ‘dit mee te nemen in het brokeronderzoek’. Helaas is het niet haalbaar om alle aspecten die voor bepaalde beleggers van belang zijn daarin mee te nemen. Soms zou het onderzoek daardoor ondoenlijk groot worden, en in andere gevallen is het lastig om een objectieve maatstaf vast te stellen om brokers op af te rekenen.
We krijgen vaak vragen over wat brokers doen, of juist niet doen, aan de (teveel) betaalde buitenlandse dividendbelasting. We hebben daarom voor deze editie alle brokers gevraagd om antwoord op die vraag te geven. Dit onderdeel telt niet mee voor de rangschikking.

ABN Amro
ABN AMRO biedt een ‘tax reclaim’ aan voor bepaalde landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Nederland (voor niet-ingezetenen van Nederland), Zwitserland, Zweden, Spanje, Noorwegen en Oostenrijk. ABN Amro-klanten die hiervan gebruik willen maken kunnen dit via de adviseur of via de beleggingslijn doen. Er wordt bij terugvorderingen vooraf wel rekening gehouden met de kosten en het terug te vorderen bedrag. Klanten die via ABN Amro beleggen in Amerikaanse beleggingsproducten, moeten iedere drie jaar een formulier invullen voor de Amerikaanse belastingdienst. Met dit zogenoemde W-8BEN-formulier toont een klant aan dat hij een non-US-status heeft. Daarmee kan de klant vermindering op zijn Amerikaanse bronbelasting krijgen. Door het belastingverdrag tussen Nederland en de VS betaalt een klant met een Nederlandse belastingstatus maar 15% dividendbelasting op Amerikaanse aandelen in plaats van 30%. Voor US coupons geldt zelfs een vermindering van 30% naar 0%.

Alex
In de VS hoeven klanten van Alex maar 15% bronbelasting te betalen in plaats van de reguliere 30%. Alex heeft (via Binck) een Qualified Intermediary-status in de VS waardoor dit mogelijk is. Dit is voor alle klanten met een privé-­rekening dus direct geregeld. Zakelijke klanten van Alex moeten wél eenmalig een ‘treaty statement’ ondertekenen en voor het kunnen toepassen van het 15% verdragstarief voor Canadees en Frans dividend moeten particulieren dat ook doen. Het terugvorderen van dividendbelasting voor een aantal Europese landen is mogelijk via een externe partij, Mylette. Omdat dit een kostbaar proces is, worden hiervoor kosten in rekening gebracht. De hoogte van deze kosten varieert per land.

Binck
In de VS hoeven klanten van Binck maar 15% bronbelasting te betalen in plaats van de reguliere 30%. Binck heeft een Qualified Intermediary status in de VS waardoor dit mogelijk is. Dit is voor alle klanten met een privé-rekening dus direct geregeld. Voor zakelijke klanten van Binck en het kunnen toepassen van het 15% verdragstarief voor Canadees en Frans dividend moeten klanten wél eenmalig een ‘treaty statement’ ondertekenen. Binck maakt het terugvorderen van dividendbelasting voor een aantal Europese landen mogelijk via een externe partij, Mylette. Omdat dit een kostbaar proces is, worden hiervoor wel kosten in rekening gebracht bij de klant. De hoogte van deze kosten varieert per land.

DeGiro
DeGiro haalt de helft (15 procentpunten) van de Amerikaanse dividendbelasting terug voor klanten die een W-8BEN formulier hebben ingevuld. Klanten betalen daardoor geen 30 maar 15% belasting op Amerikaanse dividenden. Het W-8BEN formulier moet eens per jaar ingevuld worden. DeGiro is bezig om vergelijkbare diensten voor andere landen dan de VS op te zetten.

iDealing
iDealing levert een overzicht met de relevante dividend- en belastinginformatie aan hun klanten, maar bemoeit zich niet met het terughalen van dividendbelasting. iDealing mag zich van de Britse toezichthouder FCA (Financial Conduct Authority) niet bezighouden met fiscale zaken van klanten.

IG
IG maakt voor klanten een dividendoverzicht. IG geeft geen indicatie van de betaalde dividendbelasting. Klanten van IG kunnen dus geen buitenlandse dividendbelasting terughalen.

ING
ING probeert een zo gunstig mogelijk bronbelastingtarief voor klanten te realiseren. Er zijn diverse belastingverdragen met andere landen waardoor het lage tarief voor een groot aantal landen zonder actie van de klant kan worden gehanteerd. ING is een Qualified Intermediary waardoor dividenden van ING-klanten in de VS tegen het lage bronbelastingtarief worden afgerekend. Voor een aantal Europese landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft, biedt ING de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘Taks Reclaim Service’. Klanten kunnen zich hier kosteloos voor aanmelden. Zodra er een buitenlandse dividenduitkering plaatsvindt waarbij het mogelijk terug te vorderen bedrag aan bronbelasting groter is dan € 50 zal hiervoor automatisch een reclaim worden neergelegd bij de buitenlandse belastingdienst. De kosten voor de Tax Reclaim Service zijn €50 per aanvraag.

Lynx
Klanten van Lynx kunnen het hoge Amerikaanse tarief (30%) voorkomen door jaarlijks een W-8BEN formulier in te vullen. Daardoor betalen klanten maar 15% bronbelasting over het ontvangen dividend van Amerikaanse aandelen.

Rabobank
Doordat de Rabobank met de Amerikaanse overheid een QI­overeenkomst heeft gesloten hoeven klanten maar 15% bronbelasting te betalen in plaats van de reguliere 30%. Particuliere klanten woonachtig in Nederland hoeven hier niets voor te doen, behalve als zij een bepaalde relatie met de Verenigde Staten hebben. Dan moeten zij een formulier invullen. Hetzelfde geldt voor zakelijke klanten.

Saxo
Klanten van Saxo Bank kunnen teveel betaalde dividendbelasting terugvragen via GlobeTax. Een aanvraag doen is gratis, maar bij succes wordt 20% van de teruggehaalde belasting ingehouden.

TradersOnly
TradersOnly vult jaarlijks het W-8BEN formulier in voor haar klanten. Op die manier wordt het tarief voor de Amerikaanse dividendbelasting verlaagd van 30% naar 15%.

Lees ook: Handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!