Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 8 nov 2016 09:03

Heijmans verder in het nauw door slechte projecten

0 0 Leestijd ongeveer

De zwakke balans en de kans op nieuwe tegenvallers op oude werken waren voor ons al langer reden om terughoudend te zijn met het aandeel. Mogelijk valt het allemaal mee en kan een emissie achterwege blijven. De vooruitzichten zijn echter zeer onzeker, zodat we het houdadvies verlagen naar ‘verkopen’.

Verlieslatende klussen die in het verleden zijn aangenomen, blijven Heijmans parten spelen. Als de financiële afwikkeling van deze projecten tegenvalt, dan kan het bedrijf mogelijk niet langer voldoen aan de bankconvenanten. Daardoor dreigt een verwaterende claimemissie.  

Heijmans moest het op de beurs zwaar ontgelden na een tegenvallende update over het derde kwartaal. Het bouwconcern blijft kampen met enorme projectverliezen op een aantal grotere, integrale werken. Die zijn onder lastige marktomstandigheden in 2012-’13 tegen te lage marges aangenomen. De grootste problemen doen zich voor bij de bouw van De Energiefabriek Tilburg en de N23 Westfrisiaweg in Noord-Holland. Heijmans is al langer in gesprek met de opdrachtgevers over de financiële afwikkeling van deze projecten. Om tot bindende afspraken te komen, is de kans op aanvullende verliezen aanwezig, zo waarschuwt het bedrijf nu. Als er geen bevredigende oplossing komt, dan kan het bedrijf mogelijk niet langer voldoen aan de financieringsafspraken. Heijmans is daarom in overleg getreden met zijn financiers en geeft aan dat een structurele verbetering van de verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda prioriteit blijft. Meerdere opties worden momenteel bekeken.

Magere rentedekking
In het slechtst denkbare scenario komt het bedrijf net als in 2009 met een claimemissie, die tot een forse verwatering voor de aandeelhouders zal leiden. Maar wellicht vallen de verliezen mee en worden de convenanten niet geschonden. Voldoet het bedrijf niet aan de afspraken, dan is het ook altijd nog mogelijk dat de banken coulant zijn en een zogeheten ‘waiver’ verstrekken. Ze zullen hun leningen dan niet direct opeisen, in ruil voor een hogere rente of meer zekerheden. Verder kan Heijmans ervoor kiezen om bezittingen of onderdelen te verkopen. Veel onzekerheid voor de aandeelhouders dus. De hoogte van de nettoschuld is niet zozeer het probleem, want die is in het eerste halfjaar gedaald van €107,9 mln naar €77,5 mln. In de bankconvenanten wordt gerekend met een nettoschuld van €36,9 mln, waarbij onder meer gecorrigeerd is voor de non-recourse projectfinanciering en de cumulatief preferente aandelen. Met een rentedekking van 3,6 (eis meer dan 3) en een nettoschuld/ebitda ratio van 2,2 (eis minder dan 3) voldeed Heijmans eind juni aan de financiële convenanten. En dat was in september ook het geval. Maar de ratio’s komen snel onder druk als de projectverliezen fors oplopen vergeleken met het eerste halfjaar (€15 mln). Vooral de lage rentedekking is een gevaar, want die moet vanaf het vierde kwartaal meer dan 4 bedragen. Niet voor niets waarschuwt het bedrijf voor een mogelijke schending van de convenanten.

Het is dan ook zaak dat Heijmans de projectverliezen snel weet terug te dringen. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal tot een structurele oplossing te komen met de twee specifieke klanten. Omdat de uitkomst van de onderhandelingen onzeker is, is de verwachting voor dit jaar van een positief bedrijfsresultaat losgelaten. Afgezien van de twee rampprojecten laten de meeste bedrijfsonderdelen in de eerste negen maanden van het jaar betere operationele resultaten zien. Op ebitda-niveau voor bijzondere lasten was het bedrijf in het eerste halfjaar ondanks de projectverliezen winstgevend (€17 mln), tegen €14 mln in heel 2015. De banken zullen daar ook wel oog voor hebben. Winstcijfers zijn over het derde kwartaal niet verstrekt. De omzet bleef over de afgelopen drie kwartalen stabiel. Bij de divisie Vastgoed en Woningbouw lag de omzet in het derde kwartaal hoger vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar, terwijl ook de winst toenam. Heijmans profiteert hier van de goede woningmarkt, al kwam de woningverkoop in eerste tien maanden iets lager uit. Op de korte termijn remmen het gebrek aan beschikbare locaties en vertragingen in het vergunningsproces de woningverkoop. Niettemin verwacht Heijmans hier verder te kunnen groeien. Dankzij de sterke prijsstijgingen zijn de winstmarges op de woningontwikkeling goed, zij het dat de prijzen die onderaannemers en toeleveranciers rekenen oplopen. Om verzekerd te zijn van goede winstmarges, blijft Heijmans selectief nieuwe projecten aannemen.

Schadeposten
In de utiliteitsmarkt is het bouwconcern eveneens kieskeurig, waardoor de omzet op een lager niveau uitkomt. Dit moet echter tot betere resultaten leiden. De focus op langjarig onderhoud en beheer draagt daar ook aan bij. Verder ontwikkelen de activiteiten in België en Duitsland zich goed. Infra Nederland is overduidelijk de zwakke plek binnen het bedrijf. In het derde kwartaal kwam de omzet wat lager uit. Kostenbesparende maatregelen en het beleid van marges boven volumes beginnen vruchten af te werpen, maar de projectverliezen op een aantal grote klussen blijven Heijmans achtervolgen.
De Energiefabriek Tilburg en de N23 baren zoals gezegd de meeste zorgen. Van de projectverliezen van €15 mln in het eerste halfjaar kwam €8 mln voor rekening van de Energiefabriek. Dit project werd in 2012 voor €31 mln aangenomen en behelst de bouw van een installatie voor Waterschap De Dommel om uit rioolslib via vergisting biogas te winnen. De fabriek zou eigenlijk al begin 2014 in gebruik worden genomen en draait nu eindelijk op proef, maar voldoet nog steeds niet aan alle specificaties. Heijmans ligt al jaren overhoop met de opdrachtgever en verloor in 2014 een arbitragezaak.

Ook bij de N23 (Alkmaar-Enkhuizen) is het bedrijf in onmin geraakt met de opdrachtgever, de provincie Noord-Holland. Bij de aanleg van de weg bleek dat de bodem slapper was dan voorzien, waardoor de klus meer tijd en meer geld gaat kosten. Heijmans wil daarvoor gecompenseerd worden en heeft de werkzaamheden stilgelegd. Het conflict is voorgelegd aan de Raad van Arbitrage van de Bouw. De provincie houdt vooralsnog vast aan de contractuele opleveringsdatum van eind 2017. Overschrijding van de deadline kan Heijmans een boete opleveren van 10% van de aanneemsom, ofwel circa €20 mln, zo meldde vakblad Cobouw.

Neerwaarts risico
Bij dit soort grote bedragen is versterking van de balans onafwendbaar. De uiteindelijke financiële impact van de onderhandelingen is echter lastig in te schatten en zodoende ook de omvang van de emissie. Gezien de huidige beurswaarde van €140 mln mogen de aandeelhouders er niettemin van uitgaan dat hun een forse verwatering boven het hoofd hangt. Aan de andere kant is er na een structurele oplossing voor de twee probleemprojecten ook uitzicht op een sterk winstherstel de komende jaren. De orderportefeuille lag eind september op €2,4 mrd, tegen €2,1 mrd ultimo 2015, en we gaan ervan uit dat deze van betere kwaliteit is gezien de focus op de winstgevendheid. Voor 2017 ligt de consensusraming op een nettowinst van circa €21 mln, ofwel een marge van 1%. Bij een claimemissie kan het aantal aandelen echter zomaar verdubbelen en rolt er een potentiële winst per aandeel uit de bus van ruwweg €0,50. Dat zou een k/w opleveren van 13. Zo bezien is er ondanks de recente forse koersdaling nog sprake van een behoorlijk neerwaarts risico, temeer daar Heijmans al geregeld heeft teleurgesteld.

Lees ook: Probleemerfenissen spelen Heijmans nog steeds parten


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ