Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 7 sep 2016 14:12

Nog steeds geld te verdienen op de aandelenmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Over september doen in de beleggingswereld vele verhalen de ronde, maar beperken we ons tot de afgelopen week, dan was het beeld bijzonder zonnig. Slechts ruim een dozijn van de 94 hoofdindices waarvan persbureau Bloomberg een lijst bijhoudt, behaalden afgelopen week (slotkoersen van dinsdag) een negatief rendement, waaronder de OMX Copenhagen (-1,3%) en de Australische S&P/ASX200 (-1,2%). Maar op vrijwel alle andere grote aandelenmarktplaatsen ter wereld heerste rust en optimisme.

Het meeste terrein wonnen de Russische RTSI (+3,8%), de Hongkongse Hang Seng (+3,4%) en de Braziliaanse Bovespa (+2,7%). De goede performances van deze drie graadmeters sinds begin dit jaar onderstrepen het verbeterde sentiment over opkomende markten en het herstel van de olieprijs sinds half februari. Over geheel 2016 gemeten staan de Bovespa (+38,7%) en de RTSI (+31,5%) respectievelijk derde en vierde op de ranglijst van de best presterende nationale aandelenindices. Over het herstel van de opkomende markten gaat deze week ook ons omslagartikel.

Alle andere belangrijke beurzen rendeerden afgelopen week tussen de 0,0% en +2,5%, waarbij beleggers vooral interesse aan de dag legden voor indices die eerder waren achtergebleven, zoals de Spaanse IBEX (+2,5%). Grotere beurzen zoals  de Britse FTSE (+0,1%) deden het rustig aan. De pan-Europese Stoxx50 (+1,3%) van meest verhandelde aandelen in de eurozone en de breed samengestelde Stoxx600 (+1,4%) wonnen wel serieus terrein. Dit jaar tot nu toe bedraagt het rendement van deze indices nu -6,0% respectievelijk -4,5%.

De vrolijkheid in Europa en de opkomende markten was afgelopen week aan Wall Street niet besteed; zowel de Dow Jones als de S&P500 rendeerde +0,5% en de hoogste standen ooit van medio augustus werden niet aangescherpt. Dat gold niet voor de AEX, die de afgelopen week de hoogste stand van het jaar bereikte, net als de OMX Stockholm en – uiteraard – de Russische RTSI en de Braziliaanse Bovespa. Dinsdag sloot in Moskou de beurs op de hoogste stand sinds mei 2015 en in São Paulo – binnen een week na de afzetting van president Dilma Rousseff – zelfs op de hoogste stand in precies twee jaar.

In ons omslagartikel van deze week raden we u aan om ook weer in te stappen in opkomende markten. Dat kan uitstekend via actief beheerde fondsen, maar voor minder actieve beleggers zijn ook passieve fondsen, oftewel ETF’s, een prima alternatief. In onze ETF-portefeuille profiteren we al het gehele jaar naar volle tevredenheid van het herstel van de opkomende markten. Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, raden we niet aan om posities in te nemen in individuele bedrijven in opkomende landen.

Wij vinden dat het grootste deel van uw aandelenportefeuille – naast een deel cash, afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden – moet bestaan uit individuele aandelenposities in Europese en Amerikaanse bedrijven. Zo hebben we de portefeuille NL die bijna voor 100% is belegd in – uiteraard – Nederlandse aandelen. Aan de andere kant hebben we de defensieve portefeuille die voor 40% uit cash bestaat en uit ‘slechts’ ruim 30% aandelen, waaronder een vijftiental individuele bedrijven en een zestal actief beheerde fondsen en ETF’s.

U kunt onze voorbeeldportefeuilles één op één volgen, zoals veel gebeurt met de deze week vijf jaar jonge dividendportefeuille. Of u kunt de portefeuilles gebruiken als inspiratiebron voor uw eigen portefeuille en deze aanvullen met de Nederlandse en internationale fondsen die wij koopwaardig achten. Ondanks de onevenwichtigheden op de  markten achten wij het klimaat voor aandelen nog steeds zodanig goed dat u met een beleggingshorizon van een jaar hier geld mee kunt verdienen.

Lees ook: Opkomende markten kijken weer omhoog

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.