Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 8 jan 2016 15:25

‘Het enige dat wij kunnen doen is waarde blijven creëren’

0 0 Leestijd ongeveer

Op de beurs is het stil rond investeringsmaatschappij Value8, maar dat komt niet door inactiviteit. 2015 was een productief jaar aan het deelnemingenfront, en ook dit jaar zullen er de nodige transacties volgen. Een gesprek met oprichter en ceo Peter Paul de Vries. Peter Paul de Vries verwierf landelijke bekendheid als voorman van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De laatste jaren maakt hij naam als ceo van de door hem opgerichte investeringsmaatschappij Value8. Allereerst, voor wie het nog niet weet, wat doet Value8 precies? 'We kopen deelnemingen in Nederlandse bedrijven, om die ondernemingen vervolgens uit te bouwen. We zijn begonnen met minderheidsdeelnemingen, maar in 2012 hebben we ervoor gekozen om voornamelijk meerderheidsbelangen te nemen in een aantal groeigebieden. Value8 onderscheidt een aantal clusters: Healthcare, Food, Financial, Technology, Services en Listed. We opereren op het snijvlak van beursgenoteerd en niet beursgenoteerd. Zo kunnen we goed zien waar beleggers behoefte aan hebben, en kunnen we tegelijk mooie ondernemingen vinden die eigenlijk beursgenoteerd zouden moeten zijn. Zo kunnen we ook investeren in categorieën waarin je op de Nederlandse beurs eigenlijk niet kunt beleggen, zoals gezondheidszorg. We willen in sectoren zitten die harder groeien dan de economie. De bedrijven in onze portefeuille proberen we te versterken door middel van passende acquisities met synergievoordelen; dat creëert extra waarde. Onze belangrijkste clusters zijn Healthcare en Food. Het doel is om als een cluster eenmaal groot genoeg is, er een beursnotering voor te verkrijgen. Het is wel een klein nadeel voor ons dat we een diffuus profiel hebben. Wat koop je als belegger in Value8 nu precies? Je koopt een aandeel in een bedrijf dat niet één ding doet, maar een aantal  groeiclusters heeft. Wie ons niet volgt, moet zich dus even inlezen om te ontdekken wat we precies doen.' Bent u tevreden over de gang van zaken? 'Ik kijk altijd of we er als onderneming op 31 december beter voor staan dan een jaar eerder. Dat is in mijn ogen heel duidelijk het geval. Is alles dan goed gegaan? Nee, dat niet. Kersten (dat hulpmiddelen voor ouderen en gehandicapten maakt, red.) heeft bijvoorbeeld in het eerste halfjaar met tegenslagen te kampen gehad: er moesten organisatorische verbeteringen plaatsvinden en de veranderde regelgeving is voor de sector vervelend geweest. Maar op  lange termijn is het een vrij eenvoudig verhaal: gemiddeld worden we allemaal steeds ouder, en de vraag naar hulpmiddelen zal blijven stijgen. Het is verstandig dat de overheid een rem heeft gezet op de uitgaven in de zorg, maar de langetermijntrend niet te keren. Als je er nu voor zorgt dat meer mensen thuis blijven wonen, is het effect vooral eenmalig. De stijgende lijn buigt dan even af, maar loopt uiteindelijk gewoon verder omhoog.' Wat waren de belangrijkste transacties van het afgelopen jaar? 'De belangrijkste transacties waren, naast Kersten, bacteriebestrijder AquaServa en beursmediabedrijf IEX Groep, twee bedrijven waar we erg tevreden mee zijn. IEX profiteert bijvoorbeeld, net als Beleggers Belangen, van het feit dat er heel veel vermogende Nederlanders zijn die met het probleem van de lage rente zitten. Een andere belangrijke acquisitie is die van HeadFirst, maar die moet nog afgerond worden. We tellen het doelpunt pas als de bal over de lijn is en de scheidsrechter gefloten heeft.' Het aandeel Value8 heeft niet heel veel gedaan in 2015. Wat vindt u daar van? 'Onze beursprestatie blijft inderdaad een beetje achter. Ik hoorde laatst dat het aandeel een beetje op een obligatie lijkt, in de goede zin van het woord. Dat is natuurlijk niet wat wij zijn. Wij bouwen aan waarde. Er zullen momenten zijn dat de belegger dat ziet, maar nu is dat wat minder het geval. Het enige dat wij kunnen doen is waarde blijven creëren. Ik las in Het Financieele Dagblad laatst een artikel over hoe je je k/w kunt managen. Toen dacht ik: dat is toch niet waarvoor wij op aarde zijn? Wij zijn er om verstandige dingen te doen, om waarde te creëren voor aandeelhouders. Dat komt er wel een keer uit. HAL is een mooi voorbeeld. Daar heeft men jarenlang gebouwd aan de optiekketens, en opeens kwam daar brede erkenning voor. Het zal ze bij HAL ook niet hebben uitgemaakt wanneer dat moment precies zou komen.' Wat verwacht u van het nieuwe jaar? 'Ik denk dat de winstgevendheid van de bedrijven in de groep toeneemt, maar ik moet een slag om de arm houden vanwege de boekhoudregels. Het kan best goed gaan met onze bedrijven, maar als de koers van het aandeel omlaag gaat, hebben we toch een afwaardering. Zo zou het heel goed kunnen gaan met Novisource, zonder dat dit in de koers tot uitdrukking komt. Voor ons maakt dat niet uit, maar het heeft wel invloed op de halfjaar- of jaarcijfers. Ik kijk naar de winstcapaciteit van de clusters, en die neemt toe. Als ik nu kijk naar de acquisitiemogelijkheden, zie ik dat er in elk cluster uitbreidingsmogelijkheden zijn die goed bij de bestaande bedrijven passen. Sommige zijn al bekend: voor Source willen we bijvoorbeeld HeadFirst overnemen, want daar zijn behoorlijke synergievoordelen te halen. Bij Source gaat het nu weer goed, na een wat moeizame periode, en we gaan het bedrijf samenvoegen met een even grote branchegenoot. Aan dergelijke acquisities kleeft relatief weinig risico, omdat we de sector kennen en de synergie eigenlijk voor het oprapen ligt.' Hoe denkt u over de macro-economische perspectieven? 'Daar ben ik vrij positief over. Ik heb al een paar tweets de wereld in gestuurd over de economische ramingen. Ik vond de prognoses veel te laag, omdat we al zagen dat het consumentenvertrouwen aan het verbeteren is en dat het tijd kost voordat dit in de economische cijfers tot uitdrukking komt. Ik zou dan ook eerder naar de positieve ramingen van het CPB en DNB kijken dan naar de negatieve. Ik vind overigens dat een economische groei van 2% niet meer dan een zesje waard is, want feitelijk heb je dan nog niet de groei die je moet hebben om je welvaartsniveau intact te houden. Na de afgelopen jaren zijn we al heel blij met 2%. Maar 2% is niks, daaronder doe je het heel slecht. 3% groei betekent een goed jaar.' Wat moet een Nederlandse belegger nu met de lastige beurzen? 'Er is een enorme tweedeling gekomen: sommige bedrijven hebben het enorm goed gedaan, andere heel slecht. Een deel van de blue chips is afgeslacht. Van de koers van ArcelorMittal is bijvoorbeeld weinig over. Dat onderscheid gaat ook op binnen sectoren. Er is een grote tweedeling in beursfondsen, met extremen aan de bovenkant en aan de onderkant – veel meer dan in andere beursjaren. Dat betekent dat stockpicking belangrijker is dan ooit tevoren: wat koop ik, en met welk perspectief? Kijk bijvoorbeeld naar Shell. Kan dit bedrijf het dividend blijven betalen als de olieprijs onder de $40 blijft? Het antwoord dat de markt geeft is klaarblijkelijk 'nee', anders zou de koers niet zo laag staan. Selectiviteit is dus belangrijk, en ik denk dat Value8 daarin goed zit. Wij zijn echter geen stockpickers. Wij weten veel beter wat we kopen, en we hebben geen last van dagelijks schommelende koersen. Ik voel me geen belegger. Wat wij doen is gewoon ondernemen, maar we doen dat wel meer met het oogmerk van een investeerder. We gaan geen rare dingen doen uit reputatie-oogpunt, zoals een bankier die per se in Italië wil opereren of een reder die het mooiste schip wil hebben. Als de prijs te hoog is, doen we het niet. Daar speelt mijn kritische VEB-achtergrond ook in mee.'

Peter Paul de Vries

Value8

2008-heden     Ceo Value8

2002-2003      Kernlid Commissie Tabaksblat

1995-2007      Directeur VEB

1989-1995      VEB

1985-1991      Bedrijfseconomie, Erasmus Universiteit Rotterdam


 

Op de beurs is het stil rond investeringsmaatschappij Value8, maar dat komt niet door inactiviteit. 2015 was een productief jaar aan het deelnemingenfront, en ook dit jaar zullen er de nodige transacties volgen. Een gesprek met oprichter en ceo Peter Paul de Vries.

Peter Paul de Vries verwierf landelijke bekendheid als voorman van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De laatste jaren maakt hij naam als ceo van de door hem opgerichte investeringsmaatschappij Value8.

Allereerst, voor wie het nog niet weet, wat doet Value8 precies?

‘We kopen deelnemingen in Nederlandse bedrijven, om die ondernemingen vervolgens uit te bouwen. We zijn begonnen met minderheidsdeelnemingen, maar in 2012 hebben we ervoor gekozen om voornamelijk meerderheidsbelangen te nemen in een aantal groeigebieden. Value8 onderscheidt een aantal clusters: Healthcare, Food, Financial, Technology, Services en Listed. We opereren op het snijvlak van beursgenoteerd en niet beursgenoteerd. Zo kunnen we goed zien waar beleggers behoefte aan hebben, en kunnen we tegelijk mooie ondernemingen vinden die eigenlijk beursgenoteerd zouden moeten zijn. Zo kunnen we ook investeren in categorieën waarin je op de Nederlandse beurs eigenlijk niet kunt beleggen, zoals gezondheidszorg. We willen in sectoren zitten die harder groeien dan de economie. De bedrijven in onze portefeuille proberen we te versterken door middel van passende acquisities met synergievoordelen; dat creëert extra waarde. Onze belangrijkste clusters zijn Healthcare en Food. Het doel is om als een cluster eenmaal groot genoeg is, er een beursnotering voor te verkrijgen. Het is wel een klein nadeel voor ons dat we een diffuus profiel hebben. Wat koop je als belegger in Value8 nu precies? Je koopt een aandeel in een bedrijf dat niet één ding doet, maar een aantal  groeiclusters heeft. Wie ons niet volgt, moet zich dus even inlezen om te ontdekken wat we precies doen.’

Bent u tevreden over de gang van zaken?

‘Ik kijk altijd of we er als onderneming op 31 december beter voor staan dan een jaar eerder. Dat is in mijn ogen heel duidelijk het geval. Is alles dan goed gegaan? Nee, dat niet. Kersten (dat hulpmiddelen voor ouderen en gehandicapten maakt, red.) heeft bijvoorbeeld in het eerste halfjaar met tegenslagen te kampen gehad: er moesten organisatorische verbeteringen plaatsvinden en de veranderde regelgeving is voor de sector vervelend geweest. Maar op  lange termijn is het een vrij eenvoudig verhaal: gemiddeld worden we allemaal steeds ouder, en de vraag naar hulpmiddelen zal blijven stijgen. Het is verstandig dat de overheid een rem heeft gezet op de uitgaven in de zorg, maar de langetermijntrend niet te keren. Als je er nu voor zorgt dat meer mensen thuis blijven wonen, is het effect vooral eenmalig. De stijgende lijn buigt dan even af, maar loopt uiteindelijk gewoon verder omhoog.’

Wat waren de belangrijkste transacties van het afgelopen jaar?

‘De belangrijkste transacties waren, naast Kersten, bacteriebestrijder AquaServa en beursmediabedrijf IEX Groep, twee bedrijven waar we erg tevreden mee zijn. IEX profiteert bijvoorbeeld, net als Beleggers Belangen, van het feit dat er heel veel vermogende Nederlanders zijn die met het probleem van de lage rente zitten. Een andere belangrijke acquisitie is die van HeadFirst, maar die moet nog afgerond worden. We tellen het doelpunt pas als de bal over de lijn is en de scheidsrechter gefloten heeft.’

Het aandeel Value8 heeft niet heel veel gedaan in 2015. Wat vindt u daar van?

‘Onze beursprestatie blijft inderdaad een beetje achter. Ik hoorde laatst dat het aandeel een beetje op een obligatie lijkt, in de goede zin van het woord. Dat is natuurlijk niet wat wij zijn. Wij bouwen aan waarde. Er zullen momenten zijn dat de belegger dat ziet, maar nu is dat wat minder het geval. Het enige dat wij kunnen doen is waarde blijven creëren. Ik las in Het Financieele Dagblad laatst een artikel over hoe je je k/w kunt managen. Toen dacht ik: dat is toch niet waarvoor wij op aarde zijn? Wij zijn er om verstandige dingen te doen, om waarde te creëren voor aandeelhouders. Dat komt er wel een keer uit. HAL is een mooi voorbeeld. Daar heeft men jarenlang gebouwd aan de optiekketens, en opeens kwam daar brede erkenning voor. Het zal ze bij HAL ook niet hebben uitgemaakt wanneer dat moment precies zou komen.’

Wat verwacht u van het nieuwe jaar?

‘Ik denk dat de winstgevendheid van de bedrijven in de groep toeneemt, maar ik moet een slag om de arm houden vanwege de boekhoudregels. Het kan best goed gaan met onze bedrijven, maar als de koers van het aandeel omlaag gaat, hebben we toch een afwaardering. Zo zou het heel goed kunnen gaan met Novisource, zonder dat dit in de koers tot uitdrukking komt. Voor ons maakt dat niet uit, maar het heeft wel invloed op de halfjaar- of jaarcijfers. Ik kijk naar de winstcapaciteit van de clusters, en die neemt toe. Als ik nu kijk naar de acquisitiemogelijkheden, zie ik dat er in elk cluster uitbreidingsmogelijkheden zijn die goed bij de bestaande bedrijven passen. Sommige zijn al bekend: voor Source willen we bijvoorbeeld HeadFirst overnemen, want daar zijn behoorlijke synergievoordelen te halen. Bij Source gaat het nu weer goed, na een wat moeizame periode, en we gaan het bedrijf samenvoegen met een even grote branchegenoot. Aan dergelijke acquisities kleeft relatief weinig risico, omdat we de sector kennen en de synergie eigenlijk voor het oprapen ligt.’

Hoe denkt u over de macro-economische perspectieven?

‘Daar ben ik vrij positief over. Ik heb al een paar tweets de wereld in gestuurd over de economische ramingen. Ik vond de prognoses veel te laag, omdat we al zagen dat het consumentenvertrouwen aan het verbeteren is en dat het tijd kost voordat dit in de economische cijfers tot uitdrukking komt. Ik zou dan ook eerder naar de positieve ramingen van het CPB en DNB kijken dan naar de negatieve. Ik vind overigens dat een economische groei van 2% niet meer dan een zesje waard is, want feitelijk heb je dan nog niet de groei die je moet hebben om je welvaartsniveau intact te houden. Na de afgelopen jaren zijn we al heel blij met 2%. Maar 2% is niks, daaronder doe je het heel slecht. 3% groei betekent een goed jaar.’

Wat moet een Nederlandse belegger nu met de lastige beurzen?

‘Er is een enorme tweedeling gekomen: sommige bedrijven hebben het enorm goed gedaan, andere heel slecht. Een deel van de blue chips is afgeslacht. Van de koers van ArcelorMittal is bijvoorbeeld weinig over. Dat onderscheid gaat ook op binnen sectoren. Er is een grote tweedeling in beursfondsen, met extremen aan de bovenkant en aan de onderkant – veel meer dan in andere beursjaren. Dat betekent dat stockpicking belangrijker is dan ooit tevoren: wat koop ik, en met welk perspectief? Kijk bijvoorbeeld naar Shell. Kan dit bedrijf het dividend blijven betalen als de olieprijs onder de $40 blijft? Het antwoord dat de markt geeft is klaarblijkelijk ‘nee’, anders zou de koers niet zo laag staan. Selectiviteit is dus belangrijk, en ik denk dat Value8 daarin goed zit. Wij zijn echter geen stockpickers. Wij weten veel beter wat we kopen, en we hebben geen last van dagelijks schommelende koersen. Ik voel me geen belegger. Wat wij doen is gewoon ondernemen, maar we doen dat wel meer met het oogmerk van een investeerder. We gaan geen rare dingen doen uit reputatie-oogpunt, zoals een bankier die per se in Italië wil opereren of een reder die het mooiste schip wil hebben. Als de prijs te hoog is, doen we het niet. Daar speelt mijn kritische VEB-achtergrond ook in mee.’


Peter Paul de Vries

Value8

2008-heden     Ceo Value8

2002-2003      Kernlid Commissie Tabaksblat

1995-2007      Directeur VEB

1989-1995      VEB

1985-1991      Bedrijfseconomie, Erasmus Universiteit Rotterdam


 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ