Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 18 dec 2015 14:02

Microsoft vooral aandeel voor dividendbelegger

0 0 Leestijd ongeveer

Microsoft wordt hoog gewaardeerd. De financiële positie is sterk en het dividend interessant. We verwachten geen spectaculaire groei, dus een koopadvies vinden we niet gerechtvaardigd, maar 'verkopen' evenmin. We blijven bij 'houden'.

Microsoft is een van de winnaars van 2015. Het aandeel staat nu op een koerswinst van 18,7%, een stuk beter dan de Nasdaq 100-index, die op een plus van 7,9% staat. Dat is niet vanwege de uitstekende resultaten. In de eerste negen maanden van 2015 liep de omzet 3,5% terug en de winst zelfs 56,7%, al werd dit laatste grotendeels veroorzaakt door een afboeking van $7,5 mrd op de overgenomen mobiele operaties van Nokia. Twee verklaringen voor de populariteit van het aandeel Microsoft zijn de groei van de inkomsten bij de cloud-activiteiten en de succesvolle introductie van Windows 10. De omzet van de divisie ‘Intelligent Cloud’ groeide met 8% in het meest recente kwartaal (geëindigd op 30 september); zonder nadelig valutaeffect was het zelfs 14% geweest. De introductie van de nieuwe versie van Windows lijkt ook een succes te worden. Windows 10 heeft drie maal zoveel gebruikers als Windows 8 in dezelfde periode na introductie had. Het nieuwe besturingssysteem is gratis voor huidige gebruikers van versies 7 en 8; dit zal ongetwijfeld een groot deel van het succes verklaren. Het scheelt wel omzet, maar door Windows 10 worden andere programma’s van Microsoft, zoals de zoekmachine Bing, meer gebruikt. Dat levert weer geld op.

Maandelijkse betaling

Het model van Microsoft verandert continu. Steeds meer omzet komt in de vorm van maandelijkse abonnementen. Op korte termijn levert dat minder op, maar op lange termijn ontstaat een stabiele inkomstenbron, die zelfs hoger kan liggen dan als een softwareprogramma voor één bedrag gekocht wordt. Een andere verandering is dat Microsoft veel meer dan in het verleden bereid is samen te werken met andere bedrijven, en de software voor hen open te stellen. In de softwarewereld leidt samenwerking tussen verschillende partijen vaak tot betere resultaten dan alles alleen willen doen. De mobiele strategie is nog niet succesvol: de verkoop van smartphones loopt slecht, en het mobiele besturingssysteem komt niet eens in de buurt van het marktaandeel dat Android en iOS hebben. Het is dan ook nog steeds de vraag hoe de rol van Microsoft er in de toekomst precies uit gaat zien. Op het gebied van bedrijfssoftware en besturingssystemen voor pc en laptops ziet het er goed uit; op de smartphone en de tablet is de positie een stuk minder sterk. Een andere reden waarom het aandeel gewild is bij beleggers is waarschijnlijk het dividend. Het rendement is ondanks de koersstijging nog altijd 2,6%. De financiële positie is ook dusdanig dat er geen zorgen hoeven te zijn over de toekomstige dividendbetalingen. Na aftrek van schulden houdt Microsoft nog €60,7 mrd aan cash over. De k/w-verhouding is niet bijzonder gunstig: 21,6 op basis van de door ons getaxeerde winst voor het lopende boekjaar ($2,55 per aandeel). Op basis van de winst van het afgelopen boekjaar is de k/w nog veel hoger, maar in die winst zat het grote eenmalige nadelige effect van de afboeking op Nokia. Toch vinden we de waardering aan de hoge kant. Bovengemiddelde groei zit er naar onze mening niet in voor Microsoft. Op bepaalde gebieden wordt goede vooruitgang geboekt, op andere verliest Microsoft inkomsten. Ons advies wordt desondanks geen 'verkopen', omdat we geen directe aanleiding zien voor het aandeel om flink onderuit te gaan, behalve als de gehele beurs omlaag gaat. Hoge waarderingen voor degelijke bedrijven zijn in het huidige beursklimaat geen uitzondering. Zoals gezegd is het dividend ook op de huidige koers nog interessant, zeker voor beleggers die eerder op lagere koersen zijn ingestapt.

Microsoft is een van de winnaars van 2015. Het aandeel staat nu op een koerswinst van 18,7%, een stuk beter dan de Nasdaq 100-index, die op een plus van 7,9% staat. Dat is niet vanwege de uitstekende resultaten. In de eerste negen maanden van 2015 liep de omzet 3,5% terug en de winst zelfs 56,7%, al werd dit laatste grotendeels veroorzaakt door een afboeking van $7,5 mrd op de overgenomen mobiele operaties van Nokia.

Twee verklaringen voor de populariteit van het aandeel Microsoft zijn de groei van de inkomsten bij de cloud-activiteiten en de succesvolle introductie van Windows 10. De omzet van de divisie ‘Intelligent Cloud’ groeide met 8% in het meest recente kwartaal (geëindigd op 30 september); zonder nadelig valutaeffect was het zelfs 14% geweest. De introductie van de nieuwe versie van Windows lijkt ook een succes te worden. Windows 10 heeft drie maal zoveel gebruikers als Windows 8 in dezelfde periode na introductie had. Het nieuwe besturingssysteem is gratis voor huidige gebruikers van versies 7 en 8; dit zal ongetwijfeld een groot deel van het succes verklaren. Het scheelt wel omzet, maar door Windows 10 worden andere programma’s van Microsoft, zoals de zoekmachine Bing, meer gebruikt. Dat levert weer geld op.

Maandelijkse betaling

Het model van Microsoft verandert continu. Steeds meer omzet komt in de vorm van maandelijkse abonnementen. Op korte termijn levert dat minder op, maar op lange termijn ontstaat een stabiele inkomstenbron, die zelfs hoger kan liggen dan als een softwareprogramma voor één bedrag gekocht wordt. Een andere verandering is dat Microsoft veel meer dan in het verleden bereid is samen te werken met andere bedrijven, en de software voor hen open te stellen. In de softwarewereld leidt samenwerking tussen verschillende partijen vaak tot betere resultaten dan alles alleen willen doen. De mobiele strategie is nog niet succesvol: de verkoop van smartphones loopt slecht, en het mobiele besturingssysteem komt niet eens in de buurt van het marktaandeel dat Android en iOS hebben. Het is dan ook nog steeds de vraag hoe de rol van Microsoft er in de toekomst precies uit gaat zien. Op het gebied van bedrijfssoftware en besturingssystemen voor pc en laptops ziet het er goed uit; op de smartphone en de tablet is de positie een stuk minder sterk.

Een andere reden waarom het aandeel gewild is bij beleggers is waarschijnlijk het dividend. Het rendement is ondanks de koersstijging nog altijd 2,6%. De financiële positie is ook dusdanig dat er geen zorgen hoeven te zijn over de toekomstige dividendbetalingen. Na aftrek van schulden houdt Microsoft nog €60,7 mrd aan cash over. De k/w-verhouding is niet bijzonder gunstig: 21,6 op basis van de door ons getaxeerde winst voor het lopende boekjaar ($2,55 per aandeel). Op basis van de winst van het afgelopen boekjaar is de k/w nog veel hoger, maar in die winst zat het grote eenmalige nadelige effect van de afboeking op Nokia.

Toch vinden we de waardering aan de hoge kant. Bovengemiddelde groei zit er naar onze mening niet in voor Microsoft. Op bepaalde gebieden wordt goede vooruitgang geboekt, op andere verliest Microsoft inkomsten. Ons advies wordt desondanks geen ‘verkopen’, omdat we geen directe aanleiding zien voor het aandeel om flink onderuit te gaan, behalve als de gehele beurs omlaag gaat. Hoge waarderingen voor degelijke bedrijven zijn in het huidige beursklimaat geen uitzondering. Zoals gezegd is het dividend ook op de huidige koers nog interessant, zeker voor beleggers die eerder op lagere koersen zijn ingestapt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ