Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 2 nov 2015 13:13

Risk rally stuwt de koersen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Het wekelijkse overzicht van onze voorbeeldportefeuilles, met deze keer extra aandacht voor de pensioen- de defensieve en de Nederlandse aandelenportefeuille.

Volgens broker UBS was het – achteraf gezien – allemaal heel eenvoudig. Zwakker dan verwachte macro-economische data uit de VS en krappere financieringsvoorwaarden (hogere risicopremies op bedrijfsobligaties) hebben op de financiële markten de hoop op meer monetair stimulerend beleid aangewakkerd. In combinatie met een bedrukte stemming die de waardering van sommige risicovolle beleggingen flink had gedrukt, leidde dit tot een ‘risk rally’ die opvallend sterk, snel en breed gedragen was, aldus de broker.

Ook de defensief ingerichte pensioenportefeuille profiteerde van deze ‘risk rally’. Wel zijn door de defensieve positionering de uitslagen naar boven – én naar beneden – minder groot dan bijvoorbeeld bij de AEX Total Return Index. Deze index daalde ruim 15% vanaf de top dit jaar (eind april) tot en met de derde week van september, tegen -6,2% voor de pensioenportefeuille. Het herstel van de correctie was voor AEX Total Return Index sterker, de index is de afgelopen maand met 9,4% gestegen, tegen +3,5% voor de pensioenportefeuille in de afgelopen maand wist te winnen. Per saldo ligt de pensioenportefeuille echter nog geen 3% onder de hoogste stand van dit jaar, terwijl de AEX Total Return Index nog ruim 7% onder de hoogste stand van dit jaar noteert. De drijvende kracht achter de portefeuille – die over 2015 op +5,3% staat – dit jaar zijn alle Europese aandelenposities. Drie van de vier Europese aandelenposities hebben betrekking op ‘large caps’, maar de best presterende Europese aandelenpositie dit jaar is een het Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds dat zich op mid- en smallcaps richt. Het totaalrendement op dit fonds bedraagt dit jaar bijna 25%. De grootste minnen zijn te vinden onder posities in aandelen uit opkomende markten. Twee van de drie staan op een verlies van -3,5 tot -5,9%. Het Comgest Magellan is met een plus van 2,8% dit jaar – en +25,2% sinds de start – verreweg de best presterende opkomende marktpositie uit de portefeuille.

Portefeuille NL

De afgelopen week steeg het rendement op onze aandelenportefeuille gestaag door. Sinds begin dit jaar bedraagt dit inmiddels 8,5%. Veel portefeuillebedrijven kwamen met kwartaalcijfers. Die van Aalberts, Acomo en Binck vielen in goede aarde, maar de kwartaalcijfers van Arcadis leidden tot een negatieve reactie. Dat kwam vooral door de tegenvallende autonome groei. Marges blijven door de goede kostenfocus goed op peil. Deze week is het de beurt aan Wolters Kluwer (woensdag) en TKH (donderdag).

Defensieve portefeuille

De wereldwijde koersdalingen in augustus en september brachten de beurzen minder ver terug dan wij hadden gedacht. We houden daarom nog steeds meer dan 40% kasgeld aan en wachten op kansen die zeker gaan komen. Vorige week kwam Microsoft met cijfers. De recordkoers uit het jaar 2000 (internetzeepbel) ging er eindelijk aan. Dit jaar is het totaalrendement (koers en dividend) 28,14% (inclusief valuta-effecten). Het aandeel Microsoft heeft ons sinds de opname in november 2010 een rendement opgeleverd van 167%. De aandelenpositie die wij in de opkomende markten hebben via een ETF op de FTSE RAFI Emerging Markets Index gaan we de komende tijd onderzoeken. Het verlies van 14,6% sinds de start valt zwaar tegen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!