Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 23 jan 2015 10:48

Unilever levert omzet in

0 0 Leestijd ongeveer

Unilever presenteerde goede cijfers gegeven de staat van de wereldeconomie. De waardering van 18,4 is echter hoog, ook historisch gezien. We handhaven ons verkoopadvies.

Unilever presenteerde hogere onderliggende groeicijfers dan verwacht, maar die cijfers tonen desondanks een minder gunstig groeiklimaat aan. Onderliggend, dat wil zeggen zonder eenmalige posten als acquisities en zonder wisselkoerseffecten, steeg de jaaromzet van Unilever met 4,1%. Dat was meer dan verwacht (3,9%). De gewone omzet viel met €49,8 mrd echter licht tegen (de markt verwachtte €50,2 mrd). Dat was een daling van 3% waarbij wisselkoersen (-5,9 procentpunt) en verkochte onderdelen (-1,1 procentpunt) de voornaamste oorzaak vormden. Het operationele resultaat steeg met 8%, naar €7,5 mrd. De nettowinst steeg met 9%, naar €5,3 mrd. Daarmee presteerde Unilever goed. Persoonlijke en thuisverzorging waren de grote groeiers. Dat komt doordat deze divisies relatief de meeste omzet in de opkomende markten hebben. Daar steeg de onderliggende omzet met 8,7%. Voeding en IJs en drank daarentegen presteerden minder; zij zetten meer af in de ontwikkelde markten en die kenden een onderliggende omzetdaling van 1,3%. Bij een vergelijking van de cijfers van 2012 blijkt de onderliggende kwartaalomzetgroei te zijn gehalveerd (van 7,8% naar 4,1%). Ook trekt het vierde kwartaal de omzetgroei over heel 2013 naar beneden (van 5,0% over het halve jaar naar 4,1% over het hele jaar). Dit duidt op groeivertraging; logisch gezien de wereldeconomie. Ondanks hogere marges zal daardoor ook de winstgroei vertragen. Dit wordt volgens ons nog niet weerspiegeld in de waardering.

Unilever presenteerde hogere onderliggende groeicijfers dan verwacht, maar die cijfers tonen desondanks een minder gunstig groeiklimaat aan.

Onderliggend, dat wil zeggen zonder eenmalige posten als acquisities en zonder wisselkoerseffecten, steeg de jaaromzet van Unilever met 4,1%. Dat was meer dan verwacht (3,9%). De gewone omzet viel met €49,8 mrd echter licht tegen (de markt verwachtte €50,2 mrd). Dat was een daling van 3% waarbij wisselkoersen (-5,9 procentpunt) en verkochte onderdelen (-1,1 procentpunt) de voornaamste oorzaak vormden. Het operationele resultaat steeg met 8%, naar €7,5 mrd. De nettowinst steeg met 9%, naar €5,3 mrd. Daarmee presteerde Unilever goed.

Persoonlijke en thuisverzorging waren de grote groeiers. Dat komt doordat deze divisies relatief de meeste omzet in de opkomende markten hebben. Daar steeg de onderliggende omzet met 8,7%. Voeding en IJs en drank daarentegen presteerden minder; zij zetten meer af in de ontwikkelde markten en die kenden een onderliggende omzetdaling van 1,3%.

Bij een vergelijking van de cijfers van 2012 blijkt de onderliggende kwartaalomzetgroei te zijn gehalveerd (van 7,8% naar 4,1%). Ook trekt het vierde kwartaal de omzetgroei over heel 2013 naar beneden (van 5,0% over het halve jaar naar 4,1% over het hele jaar). Dit duidt op groeivertraging; logisch gezien de wereldeconomie. Ondanks hogere marges zal daardoor ook de winstgroei vertragen. Dit wordt volgens ons nog niet weerspiegeld in de waardering.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!