Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 20 okt 2014 11:05

Ebola-gerelateerde aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Welke medicijnmaker de beste belegging is met het oog op het ebola-virus, is lastig in te schatten. Verdubbelingen en halveringen van ebola-gerelateerde aandelen zijn aan de orde van de dag.

Wereldwijd maken overheden en instanties zich steeds meer zorgen over de uitbraak van ebola, nu de verspreiding zich mondiaal doorzet. Het aantal slachtoffers neemt helaas in rap tempo toe. Het virus kent vele verliezers, maar medicijnmakers plukken de vruchten van de situatie. Aandelenkoersen van bedrijven die het medicijn tegen ebola denken te hebben, stijgen soms tientallen tot honderden procenten. Op beleggingsfora is dit onderwerp een hot item.  

De WHO meldde vrijdag 17 oktober dat het aantal doden door ebola tot 4546 is opgelopen op een totaal van 9191 besmettingen. Enkele dagen eerder was het dodental 4447 en waren er ruim 8900 besmettingen.

De Britse premier David Cameron riep zaterdag 18 oktober de lidstaten van de Europese Unie op om gezamenlijk 1 miljard euro vrij te maken voor maatregelen tegen ebola (Foto: Unicef Liberia). Hij vindt dat de bestrijding van het virus groot en snel aangepakt moet worden. Ook in de rest van de wereld lijkt er haast te worden gemaakt met de aanpak van de virusuitbraak en wordt de portemonnee getrokken.

Bedrijven die zich bezighouden met de bestrijding van ebola kunnen dus financieel enorm profiteren en een mogelijke omzetexplosie tegemoet zien. In onderstaande tabel treft u een aantal van deze bedrijven. De laatste weken is er veel te doen rond deze bedrijven, met als gevolg sterk fluctuerende koersen.
 

De aandelenkoersen van bovenstaande bedrijven maken deze maand een achtbaanrit mee. Vele zijn alweer terug gevallen van hun hoogste punt eerder deze maand. Er is echter een uitzondering. Afgelopen vrijdag steeg Ibio plots van US 1,89 naar US 3,21 onder een groot volume. Op beleggingsfora viel deze enorme stijging ook op.

“Gister in IBIO gestapt op 1,30 ook een Ebola aandeel.
Was gister pré boven de 2,50 en is de rest van de dag alleen maar geshort.
Verwacht daar een flinke opleving vandaag.”

“Gisteren ingestapt. Day high 2.96. Verkopen over een half uurtje?”

“Ik houd wat ik nu heb nog vast, had eerder op de dag op 2,50 verkocht en terug gekocht op 2,23. Nuf said maar als er nog meer ebola patiënten bijkomen gaat ibio nog veel hoger.“

“IBIO soaring on huge Reuters news. WoW 3,20 !!”

“Ben d'r uit op 3,48.
Prettig weekend.”

“IBIO Spokesperson Says Any Lab that Wants to Make ZMapp Vaccine Using Plant-Based Technology Would Have to License it from iBio”

US asks drug labs to plan for producing Ebola drug Zmapp

Gokpaleis

Het is erg lastig te voorspellen welk ebola-gerelateerd aandeel de beste investering is. De nieuwsberichten wisselen elke dag en dat is ook terug te zien in de beweeglijkheid van de aandelenkoersen. Verdubbelingen en halveringen van aandelenkoersen van deze bedrijven zijn eerder regel dan uitzondering. Een investering is dan ook een grote gok.

Mocht u van een gokje houden dan kunt u wellicht meeprofiteren van de hype die er op dit moment is. Volgens beleggers is IBIO op dit moment een van de meest kansrijke ebola-gerelateerde aandelen. In elk geval voor traders interessant om in de gaten te houden.