Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 7 okt 2014 17:41

Buy-and-hold in Japan

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Het enthousiasme van beleggers in 2013 voor ‘Abenomics’ heeft volgens Fidelity ten onrechte plaats-gemaakt voor scepsis.

In 2013 kondigde premier Shinzo Abe van Japan (Foto: Number 10) een aantal monetaire en fiscale maatregelen aan om de economie van het land weer vlot te trekken, de zogeheten ‘Abenomics’. Het voornaamste doel ervan is dat deflatie en afnemende welvaart plaatsmaken voor stijgende prijzen en duurzame groei.

Beleggers waren zo enthousiast over de Abenomics dat 2013 een goed jaar was voor Japanse aandelen. Maar inmiddels betwijfelen de investeerders of Abe in staat zal zijn om de structurele hervormingen te realiseren. Fidelity stelt op basis van recente ontwikkelingen echter dat beleggers wellicht te pessimistisch zijn. Zo heeft de regering van Abe Japanse bedrijven centraal gesteld om de hervormingen te realiseren. Door een hogere kapitaalefficiency, verantwoord ondernemerschap en corporate governance zal dit volgens de analisten de interesse bij buitenlandse investeerders in de Japanse aandelenmarkt kunnen aanwakkeren. Wanneer de rentabiliteit op eigen vermogen zou stijgen tot de niveaus die worden gerealiseerd in de Verenigde Staten, heeft de Japanse aandelenmarkt volgens Fidelity het potentieel om in waarde te verdubbelen.

Fidelity wijst er verder op dat Abenomics slechts aan het beginpunt staat, kijkende naar de doelstellingen die op de ambitieuze hervormingsagenda staan. De neerwaartse risico’s zijn daarom beperkt. Daarbij is het uniek dat de bereidheid tot de hervormingen breed wordt gedragen door zowel de Japanse overheid, de centrale bank als het bedrijfsleven.

Mede daarom zouden de structurele hervormingen die nu worden doorgevoerd een omslagpunt voor Japan kunnen betekenen. Fidelity verwacht dat de vooruitgang geleidelijk zal zijn, maar wel steeds sterker wordt. Door een combinatie van lage waarderingen, hervormingen en aantrekkelijke winstvooruitzichten kan het komende decennium beleggers die Japan negeren zodoende duur komen te staan. Fidelity adviseert voor Japanse aandelen daarom een ‘buy-and-hold’-strategie.


Foto: Abe met zijn Britse ambtgenoot David Cameron