Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 11 sep 2014 12:39

Leer het alarm voor te zijn

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Winstwaarschuwingen komen niet altijd als een donderslag bij heldere hemel. Als belegger kun je leren de signalen te herkennen.

In het nummer van 12 september 2014 zet Beleggers Belangen de risicofactoren op een rijtje die kunnen leiden tot een negatieve bijstelling van de winstverwachting van een bedrijf. Ook geven we richtlijnen hoe te handelen ná de winstwaarschuwing.

Vooral in juni en juli regende het winstwaarschuwingen op het Beursplein. Vlak achter elkaar kwamen Ballast Nedam, BAM, Air France-KLM en Philips met slecht nieuws. De teller staat daarmee na twee kwartalen al op negen, waarmee 2014 het jaar met de meeste winstwaarschuwingen dreigt te worden sinds de kredietcrisis.

Als belegger kun je negatieve bijstellingen niet altijd zien aankomen, omdat ze verschillende oorzaken kunnen hebben. Meestal is afkoeling van de vraag de boosdoener, maar er kunnen ook interne problemen in het spel zijn. BAM en Ballast Nedam zijn hiervan goede voorbeelden: de bouwbedrijven werkten zichzelf in de nesten door te grote projecten aan te nemen. Een boekhoudschandaal als dat bij Imtech is al helemaal niet te voorzien. Weer wel goed te voorspellen zijn de negatieve effecten op de winstontwikkeling van nieuwe regelgeving; die zie je meestal al een tijdje aankomen. 

Risicofactoren

Toch zijn er globaal vier factoren te noemen die erop kunnen duiden dat de eerder gestelde verwachtingen wel eens te hoog gegrepen kunnen zijn voor een bedrijf.

  • Prijsschommelingen van grondstoffen kunnen een signaal zijn voor hogere inkoopkosten of lagere opbrengsten.
  • Bij een winstwaarschuwing van een branchegenoot is het altijd oppassen. Voorbeeld is de recente optocht van in de problemen geraakte bedrijven in de luchtvaartsector, waar uiteindelijk ook Air France-KLM bij aansloot.
  • De periode na een grote verandering is ook riskant. Een overname, een strategische koerswijziging of de start van een groot project zijn allemaal zaken die verkeerd kunnen uitpakken. Een nieuwe topman kan de zaken ook aardig opschudden, zie bijvoorbeeld Ben van Beurden die al na twee weken bij Shell liet weten dat de winstcijfers het niet zouden halen bij de verwachtingen.
  • En dan is het risico op tegenvallers bij het ene bedrijf ook nog domweg groter dan bij het andere. Vooral in cyclische sectoren is de praktijk vaak weerbarstig en dat geldt ook voor bedrijven met een complexe structuur. Voorbeeld daarvan is Philips, dat onlangs de verwachtingen voor de healthcare-divisie moest bijstellen, terwijl eerdere tegenvallers te wijten waren aan de lichtdivisie. De tegenwind kan bij dit soort bedrijven uit alle hoeken waaien.

Na de winstwaarschuwing

Dit risicolijstje biedt uiteraard geen garanties, en iedere belegger zal vroeg of laat onaangenaam verrast worden door slecht bedrijfsnieuws. Het is dan zaak om goed in de gaten te houden of het bedrijf in kwestie een nieuwe prognose afgeeft voor de winstontwikkeling, of het laat bij de mededeling dat de cijfers achterblijven bij de verwachtingen. In het eerste geval valt de uiteindelijke koersschade gemiddeld wel mee; in het tweede is het alle hens aan dek.

Maar slecht nieuws blijft slecht nieuws. Er zijn voorbeelden van bedrijven die zich geleidelijk herstellen na het bijstellen van de winstprognose, maar dat zijn uitzonderingen. Meestal gaat het in de eerste periode na de winstwaarschuwing van kwaad tot erger met de aandelenkoers. Strateeg James Montier van vermogensbeheerder GMO hanteert als stelregel dat hij altijd meteen uitstapt na een bijstelling, om na een jaar weer in te stappen. Meestal begint dan pas de inhaalslag.


Beleggers Belangen houdt de risicofactoren continu in de gaten en waarschuwt tijdig voor alarmsignalen. Wees het alarm voor en sluit een proefabonnement af. 10 Weken Beleggers Belangen voor maar 10 euro.