Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 8 sep 2014 12:04

Dipje was van korte duur

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Het wekelijkse overzicht van onze voorbeeldportefeuilles, die hun zomerdipje meer en meer achter zich laten.

Het herstel op de aandelenmarkten na het dipje van juli en begin augustus heeft ook positief doorgewerkt op de pensioenportefeuille. Directe reden tot zorg over de financiële markten is er niet, maar hoge waarderingen trekken wel een wissel op de rendementen voor de middellange termijn.

De koersdalingen op de westerse aandelen bleken niet meer dan een dipje. De S&P500-index heeft sindsdien alweer een nieuw record bereikt en de AEX-index is dichtbij de hoogste stand van dit jaar.

Niet van alle risicovolle vermogenscategorieën verloopt het herstel echter even soepel. Zo bedraagt het effectief rendement op Europese highyieldobligaties (gemeten aan de hand van de door Markit samengesteld iBoxx Euro High Yield Main Index) bijna 4% en dat is 40 basispunten hoger dan medio juni. De risico-opslag ligt nog bijna 19% boven het niveau van medio juni. Voor de meeste beleggingsstrategen blijven aandelen dan ook de meest aantrekkelijke vermogenscategorie. Een recent gepubliceerd rapport van Morgan Stanley waarin een koersdoel van 3000 punten voor de S&P500-index wordt genoemd (zij het voor het jaar 2020) kreeg veel media-aandacht. Citi-strateeg Tobias Levkovich is iets voorzichtiger, al verwacht hij wel dat hij zijn S&P500-koersdoel van 2050 voor medio 2015 wat opwaarts zal moeten aanpassen. Levkovich acht de 2100 punten niet onhaalbaar, maar vreest dat het stopzetten van de kwantitatieve verruiming (QE) en de daaropvolgende renteverhogingen door de Federal Reserve een verdere stijging van de waardering van de Amerikaanse beurs kunnen stuiten.

Het stopzetten van QE zou mogelijk (ook) Europese aandelen kunnen raken, denkt Andrew Lapthorne, kwantitatief strateeg van Société Générale. Sinds de start van de derde ronde van kwantitatieve verruiming door de Federal Reserve, bijna twee jaar geleden, is de waardering van Europese aandelen namelijk nog sneller gestegen dan die van Amerikaanse aandelen. Het is bepaald niet uit te sluiten dat de aandelenmarkten verder doorstijgen – en daar zal zeker ook de pensioenportefeuille van profiteren – maar we blijven wantrouwen koesteren tegen marktsegmenten (binnen aandelen én obligaties) waar de overwaardering (verder) toeneemt. 

Portefeuille NL

Waar wij vorige week nog een totaalrendement van 15,2% meldden, is onze Portefeuille NL inmiddels doorgespurt naar een plus van 18,1%. Dat kwam met name de goede prestaties van Arcadis (+8,0%), Brunel (+7,9%) en ASML (+7,2%). Bij de eerste twee was sprake van een herstel nadat de koers averij had opgelopen – in het geval van ASML binnen een zeer sterke positieve trend. Dinsdag 2 september steeg het fonds met 3,0% toen het bekendmaakte dat voor de tweede maal een klant met een nieuwe EUV-machine met succes in 24 uur 600 schijven met zeer geavanceerde chips heeft verwerkt. 

Defensieve portefeuille

Het herstel op de wereldwijde aandelenmarkten na de kleine terugval in juli en begin augustus, heeft er voor gezorgd dat alle individuele posities van de defensieve portefeuille (vanaf de start gemeten) nu in de plus staan. De rendementen lopen uiteen van de minieme +0,16% van de PowerShares FTSE RAFI Emerging Markets ETF tot de ruim +315% die met Arseus is behaald. Het aandelensegment van de defensieve portefeuille staat dit jaar op een rendement van liefst 18,3% en op +49,6% sinds de start van de portefeuille. Ook het obligatiedeel presteert dit jaar met een plus van ruim 5,1% (en +12,1% sinds de start) naar behoren. De portefeuille als geheel heeft weer een nieuwe recordstand bereikt.