Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 30 jun 2014 12:43

Mooi halfjaarrapport portefeuilles

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Het eerste halfjaar op de beurs zit er op. De beheerders van de voorbeeldportefeuilles maken met enige tevredenheid de balans op.

Nederlandse portefeuille

Het eerste halfjaar is goed verlopen voor het collectief van Nederlandse aandelen. De waarde, inclusief de kaspositie van bijna €600, steeg tot €12.300 en dat betekent vanaf de start in juli 2013 een totaalrendement van 23,2%. Eind vorig jaar was dit rendement 19,2%. De toename is dit jaar derhalve 20%. Het doel van de portefeuille is dat de selectie de AEX verslaat. Deze steeg ook 23% in twaalf maanden, dus onze missie is niet (helemaal) geslaagd. Met dit jaar 20% versus 3% voor de AEX wel.

De belangrijkste bijdrage aan dit resultaat komt van het aandeel Value8, de investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries. Met een stijging van 45% alleen al dit jaar behoort het aandeel tot de toppers op de beurs. Sinds onze aankoop is een totaalrendement gemaakt van 64%.

Ook Brunel (+42%) deed het prima, maar dit jaar is de vaart eruit. Met Aalberts werd 46% verdiend en de winsten van Arcadis (+24%) en Besi (+23%) zijn evenzeer het belichten waard. Op Aalberts en Value8 werd gedeeltelijk winst genomen, mede omdat hun gewicht in de totale portefeuille te zwaar was geworden. Verheugend is dat de in mei gekochte aandelen ASML en USG in korte tijd al leuk gerendeerd hebben.

Na al deze loftuitingen aan onszelf, gebiedt de eerlijkheid de verliezen te vermelden op de inmiddels verkochte aandelen Fugro en SBM Offshore. Met de huidige verliesposten in de portefeuille − Delta Lloyd en Heijmans −valt te leven. De wekelijkse discussie over wat te doen met ArcelorMittal (-10%) valt nog steeds in 'houden' uit.

We hebben ons ook afgevraagd of we de kas moesten gebruiken om via de inschrijving op de aandelenemissie van NN te mikken op koerswinst in de dagen na de start van de beurshandel en dan de winst te pakken. In onze filosofie past dit snelle werk echter niet. In de portefeuillesamenstelling komt geen veranderdering.

Offensieve portefeuille

De offensieve portefeuille, dit jaar goed voor een winst van 5%, profiteerde van het sterke herstel van veel grondstofgerelateerde aandelen. Zo waren er mooie koersstijgingen voor Potash, BHP Billiton, Barrick Gold en Newmont Mining en is de SPDR Gold Trust ETF na een slecht 2013 dit jaar goed voor een rendement van bijna 11%. Ook de oliefondsen doen het sterk, met onder meer een hoogste koers ooit voor Chevron en een plus van 17,3% dit jaar voor Apache. Een andere uitschieter is de Semiconductor ETF met een totaalrendement van nu 41,3% en een winst van 16,9% in 2014. Chipmaker Intel, zwaargewicht met 18,2%, sloot dinsdag 24 juni op $30,50, de hoogste koers in ruim tien jaar tijd.

Defensieve portefeuille

Nadat de defensieve portefeuille vorige week een half procentpunt had verloren vanaf de hoogste rendementsstand ooit (19%), was er deze week sprake van een licht herstel dat door alle vermogenscategorieën uit de portefeuille werd gedragen. Het totaalrendement − koerswinst plus dividend − van het aandelensegment van de portefeuille steeg met 0,6 procentpunt tot 12,2%. Het obligatiedeel boekte een wat meer bescheiden winst van 0,2 procentpunt en het segment 'Alternatieven' − het Standard Life Global Absolute Return Strategies Fonds − won 0,1 procentpunt.


Bekijk de samenstelling, rendementen en grafieken van onze voorbeeldportefeuilles: