Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 10 mrt 2014 11:50

‘Wat een heerlijk aandeel is dit toch!’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Met deze week: rond AND, Exact en in mindere mate Wessanen is een heuse goednieuwsshow ontstaan. De ene belegger is nog enthousiaster over deze aandelen dan de andere.

Wanneer een belegger praat over Nederlandse aandelen gaat het vaak over aandelen uit de AEX. Het is ook niet gek dat bijvoorbeeld een bedrijf als Philips bekender is dan Neways. Daarentegen zijn vaak juist bij de kleinere aandelen hogere koersrendementen te behalen. Als een relatief klein aandeel positief in het nieuws komt is er weleens sprake van een domino-effect. Beleggers rollen over elkaar heen om de aandelen te kopen. Zo lijkt dat dit jaar ook te gaan bij Wessanen, AND en Exact. Vorige week noteerden deze aandelen hun hoogste stand sinds tijden.

Wessanen koerswinst 34% in 2014

Wessanen heeft de laatste jaren dramatisch gepresteerd. De bedrijfsresultaten en het koersverloop van het aandeel waren zwaar teleurstellend te noemen. Beleggers die in het bedrijf bleven geloven lijken nu beloond te worden. Eind februari presenteerde Wessanen haar jaarcijfers over 2013. De koers steeg vanaf die tijd van pakweg EUR 3,35 naar EUR 3,80. Dit jaar steeg het aandeel al zelfs 34%! Is het lek nu boven en is de malaise van de laatste jaren definitief verleden tijd? De meningen van beleggers en analisten lopen sterk uiteen.

Op beleggingsfora werden de bedrijfscijfers sceptisch ontvangen. ‘Wat een belabberde cijfers’, was zelfs de ronduit negatieve reactie van een forumlid direct na bekendmaking van de jaarcijfers. Dat de koers van het aandeel fors omhoog spoot zorgde voor veel vraagtekens bij forumleden. De bedrijfscijfers toonden een verbetering ten opzichte van een jaar daarvoor, maar een koersstijging als deze had niemand verwacht.

Op de fora vraagt men zich af waarom het aandeel zo sterk stijgt. Veel forumleden denken dat de stijging niet te maken heeft met de kwaliteit van de cijfers over 2013, maar meer met de bemoedigende woorden van de nieuwe CEO van het bedrijf over de te verwachte resultaten over dit jaar. Daarnaast denkt men dat de voorgenomen verkoop van bedrijfsonderdelen invloed heeft op de koers. Vooraf werd verwacht dat alleen ABC, dat al jaren in de etalage staat, zou worden verkocht. Nu blijkt dat Wessanen zich wil richten op het bundelen van de kernactiviteiten en alle andere takken wil afstoten.

Gezonde voeding is een van de speerpunten bij WessanenForumleden verwachten daardoor een totale opbrengst die weleens flink hoger kan zijn dan eerder gedacht. En dat komt ten goede aan de koers denkt men. Een veel genoemd koersdoel is EUR 4,00. Beleggers lijken dan hun winsten veilig te willen stellen. Zij denken dat het aandeel te hard vooruitloopt op de toekomst. Eerst zien en dan geloven is duidelijk de gedachte.

Analisten hebben minder twijfels over Wessanen. Petercam verhoogde donderdag (6 maart) het advies naar kopen. Het vindt de openheid die het bedrijf geeft over alle bedrijfsonderdelen een verbetering. Ook de wisseling van CEO is een goed teken, denkt Petercam. Rabobank en KBC maakten kort geleden ook een koopadvies voor het aandeel bekend met koersdoelen van respectievelijk EUR 4,10 en EUR 3,90. Beleggers Belangen geeft een verkoopadvies voor het aandeel.

Enkele reacties op beleggingsfora:

“Maar voor mij onbegrijpelijk schoot de koers direct als een gek omhoog i.p.v. naar beneden. Nee, ondanks mijn jarenlange ervaring begrijp ik er nog telkens geen zier van. Ik heb een behoorlijke miskleun gemaakt en ik begrijp tot op dit moment echt niet waarom de cijfers zo goed zijn ontvangen.”

“De cijfers over Q4 2013 waren inderdaad niet best. Het is echter lang geleden dat ze positieve verwachtingen hebben durven uitspreken. Wessanen zit al een tijd in een dal. Indien de verbeteringen nu gaan komen dan ligt de weg omhoog volledig open.”

“Wat blijft er straks voor bedrijf over, nadat alle voorgenomen onderdelen zijn verkocht?”

“Benieuwd of 2014 de ommekeer gaat brengen…dan gaan we vanzelf omhoog met de koers.”

“Met Christophe aan het roer en Delta Partners als rugdekking gaat Wessanen een gouden toekomst tegemoet. Deze mensen weten tenminste waar ze mee bezig zijn. Ik ben blij dat ik ben blijven zitten.”

“De nieuwsfeiten waren veel van hetzelfde gezien de berichtgeving van de laatste jaren.
Ben ook van mening dat verkoop van onderdelen inmiddels wel is ingeprijsd.
De 4 € is dan ook echt voor de belegger die niet van een gok houdt.”

AND koerswinst 19% in 2014

Vanaf 2012 is er sprake van een opgaande trend in het koersverloop van AND. Het bedrijf lijkt zich te herstellen van de moeilijke tijden. Het aantal positieve nieuwsberichten neemt ook toe. Onlangs maakte AND bekend haar kaarten en locatiediensten te leveren aan het mobiele besturingssysteem Ubuntu. En vorige week kwam het positieve bericht dat het bedrijf haar eerste contracten heeft gesloten op de markt voor track en trace. Is de weg naar boven hiermee ingezet?

AND maakt digitale plattegrondsystemenBeleggers op fora reageren enthousiast op de nieuwsberichten van de laatste tijd. Zij zien het bedrijf verder herstellen. AND is een klein bedrijf en er staan daarnaast weinig aandelen uit. Forumleden geven aan dat de koersuitslagen daardoor groot kunnen zijn. Beleggers zien het aandeel verder oplopen de komende tijd. Twee jaar geleden stond de koers nog onder de EUR 1,00. Op dit moment noteert het aandeel een recordstand van EUR 3,80. Als de positieve berichten aanhouden dan verwachten forumleden een koers van ver boven de EUR 4,00 voor de rest van dit jaar. De optimisten zijn duidelijk in de meerderheid op de fora.

Analisten van banken volgen het aandeel nauwelijks. Beleggers Belangen geeft een houdadvies.

Een aantal reacties van forumleden.

“AND heeft 3,7 miljoen aandelen in omloop, kunnen stijgen als een raket en dus ook dalen, maar dit nieuws zorgt ervoor dat de koers verder zal stijgen voor de cijfers uit, en de 4 euro kan makkelijk gehaald worden”

“Verwacht dat de cijfers weer goed zijn en dat de 4 euro zo gepasseerd wordt en tot het verleden behoort, maar hou me er niet aan vast want de verrassingen zijn de wereld nog niet uit.”

“En dan is er ook nog de mobiele telefoonmaker waar ze laatst over spraken maar nog geen verdere gegevens over naar buiten hebben gebracht. Hoop dat ze dat met de jaarcijfers wel gaan doen.”

Exact koerswinst 20% in 2014

In februari maakte Exact uitstekende vierde kwartaalcijfers bekend over 2013. De nettowinst steeg 70% ten opzichte van een jaar eerder. De forse winstgroei vertaalt zich ook in een sterk hogere aandelenkoers. Vorige week noteerde het aandeel de hoogste stand ooit. Volgens analisten en forumleden is het einde nog niet in zicht.

Louter positieve reacties dan ook op de beleggingsfora. Alle seinen lijken op groen te staan; de markt waarin Exact opereert kan nog hard groeien de komende jaren is de verwachting. De koers van het aandeel is bijna verdubbeld in een jaar tijd. Wat opvalt, is dat beleggers nog geen winst lijken te willen nemen. Het geloof in het bedrijf is enorm groot. Forumleden zien de goede outlook van het bedrijf, het mooie dividendrendement en de grote kans op een overname van het bedrijf als redenen hun aandelen nog niet te willen verkopen.

Analisten zijn ook uiterst enthousiast over het bedrijf. Zij zien Exact ook als overnamekandidaat. Rabobank herhaalde een aantal dagen geleden het koopadvies met een koersdoel van EUR 31,50. Ook ING en SNS hanteren een koopadvies voor het aandeel. Beleggers Belangen heeft onlangs het koopadvies verwisseld voor een houdadvies.

De forumleden:

“Mooie cijfers inderdaad … mooi dividend !!! … en een mooie outlook … een overname moet hiermee dichterbij komen zou je zeggen.”

“Wat een heerlijk aandeel is dit toch!”

“Wordt Exact overgenomen?”

“Ik hoor ook steeds meer overnamegeruchten ja… Ben benieuwd!! Wel of geen overname: Exact blijft prachtig ondergewaardeerd aandeel met superdividend!”

Wat vindt u?

In het eerste kwartaal van dit jaar laten bovengenoemde aandelen een spectaculair rendement zien. Allen noteren recordstanden. Is het inmiddels tijd om winst te nemen of zetten de stijgingen zich door? Wat is uw mening? Welk aandeel zet de zegereeks voort in de rest van 2014? AND, Exact, Wessanen of alle drie?

U kunt reageren via de poll op de homepage.
 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.