Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 10 jan 2014 15:05

Veelbelovende aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Aandelen Aegon en Unilever worden bij Morningstar aangeprezen.

Bij Morningstar behoren Aegon en Unilever tot de aanbevolen aandelen. Over Aegon schrijft het researchbureau dat uit de aandelenwaardering blijkt dat de markt niet begrijpt wat het bedrijf doet. Beleggers vinden Aegon een Europese verzekeraar met beperkte groeimogelijkheden. Het bedrijf haalt echter 70% van de inkomsten in de VS. Ook negeert de markt de succesvolle risicovermindering en het feit dat steeds meer op provisiebasis wordt gewerkt. De koers noteert 0,5 x de boekwaarde vergeleken met 1,2 in de periode 2003-2008.

Bij Unilever wordt het voordeel dat het bedrijf als eerste in de groeiende opkomende markten aanwezig was, onderschat. Uit die landen komt 55% van de omzet. Het concern is innovatief en heeft marketingkracht dankzij een riante kasstroom die tevens acquisities en extra uitkeringen aan aandeelhouders mogelijk maakt.

Risico vermijden

Morningstar houdt een pleidooi voor defensieve aandelen, die in het tweede deel van vorig jaar achterbleven bij de markt: ‘waarom zou je in de zoektocht naar rendement méér risico nemen?' De defensieve aandelen deden het sinds mei slechter dan aandelen met meer risico die cyclisch en economisch gevoelig zijn. Aandelen in de sectoren vastgoed, nutsbedrijven, consumentengoederen zijn 'van lievelingen verworden tot verschoppelingen.' Veel defensieve waarden leunen op hun relatief hoge dividendrendement.

Met een oplopende rente moeten zij qua rendement concurreren met obligaties en raken uit de gratie. Bovendien profiteren zij minder van een aantrekkende economie. Beleggers hebben de natuurlijke neiging om achter aandelen aan te lopen die het goed doen, terwijl zij juist contrair moeten handelen. In de defensieve sector ziet Morningstar aantrekkelijk geprijsde aandelen, waaronder Coca-Cola, Philip Morris, HCP (vastgoed) en nutsbedrijf ITC.

Morningstar heeft overigens meer favorieten, ook buiten defensieve sectoren: onder andere Vale, Swatch, e-Bay, Nestlé, Teva, Ford, GM, Oracle, Apple en IBM.