Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Harry Geels, 11 jun 2013 13:00

Amerikaanse aandelen: ‘as good as they get’

0 0 Leestijd ongeveer

Amerikaanse aandelen hebben het de afgelopen 5 jaar beter gedaan dan die van de opkomende markten en Europa. De sterke prestaties hebben duidelijke oorzaken. En waarschijnlijk zullen de aandelen ook de komende jaren goed presteren.

De Amerikaanse aandelenmarkten presteren de laatste jaren uitstekend. Ook dit jaar zijn de prestaties goed. In dollars bedroeg het rendement (tot en met afgelopen vrijdag) bijna 15%. Overigens waren de VS daarmee niet de best presterende aandelenmarkt. Een aantal ‘frontier markets’ deed het nog beter, met Dubai als uitschieter (in dollars bijna 50%). De enige grote ontwikkelde markt die het dit jaar tot nu toe beter deed dan de VS was Japan.

Agressief opkoopbeleid Fed

Iets langer terugkijkend, zeg over de afgelopen 5 jaar, is de prestatie van de VS, op wat klein grut na, eigenlijk onovertroffen. Er zijn hiervoor verschillende redenen te geven. De eerste betreft de snelle ingrepen die de Fed heeft gedaan tijdens de kredietcrisis. Er werden meteen grote hoeveelheden ‘giftige’ beleggingen van de bankbalansen gehaald, waardoor het Amerikaanse bankwezen zich veel sneller herstelde dan dat van Europa.

Het initieel agressieve opkoopprogramma werd opgevolgd door een regulier opkoopprogramma. Nog steeds koopt de Fed iedere maand voor $85 miljard aan beleggingen, vooral obligaties. De Fed kan dit doen omdat het een ruimer mandaat heeft dan bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB). De laatste mag officieel alleen de waarde van de euro bewaken (lees inflatie beperken). De Fed heeft ook als taak de economische groei te bewaken.

Er is altijd veel kritiek op de Fed. Maar eerlijk is eerlijk: kijkend naar de prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkten en de groei van Amerikaanse economie, die relatief goed zijn ten opzichte van die van de Europese landen, heeft de Fed een goede prestatie geleverd. ‘Never fight the Fed’ is een beurswijsheid die blijkbaar nog steeds opgeld doet.

Huizenmarkt herstelt

De tweede reden achter de prestaties van de Amerikaanse beurzen en economie is de opleving van de huizenmarkt. Ook hier hebben de Amerikanen het pad gevolgd van eerst heftig uitzieken (in 2008 en 2009) en daarna weer herstellen. Het aantal nieuwe huizen in aanbouw bereikte in 2009 een meerjarig dieptepunt van 554.000. In 2010 kwam het herstel: 586.000 nieuwe huizen in aanbouw.

In 2013 zullen er naar schatting van Fidelity Worldwide Investment al meer dan een miljoen nieuwe huizen worden gebouwd. In 2016 zal dit aantal waarschijnlijk uitstijgen tot boven de 1,5 miljoen. De bouw en alle aanpalende sectoren zullen voor een krachtige impuls van de Amerikaanse economie zorgen, althans dat is de mening van diverse grote Amerikaanse zakenbanken en vermogensbeheerders.

Demografische ontwikkelingen positief

De krachtige verbetering van de huizenmarkt komt enerzijds doordat de Amerikanen van lage niveaus herstellen, maar ook door de demografische ontwikkelingen. De Amerikaanse bevolking groeit nog steeds (hard). Bevolkingsgroei is altijd een belangrijke drijver achter economische groei. De demografie is een derde (wellicht wat minder opvallende) reden achter de prestaties van de VS.

Verder spelen er nog wat andere zaken, zoals de innovatieve kracht van het Amerikaanse bedrijfsleven, de mobiliteit van werknemers en flexibiliteit van de arbeidsmarkt en de ontwikkelingen in de schaliegasindustrie, die het Amerikaanse bedrijfsleven een concurrentievoordeel opleveren in de vorm van lagere energiekosten.

Geen reden voor pessimisme?

Om te beoordelen of de VS ook in de toekomst blijven presteren moeten we een analyse maken van de huidige oorzaken van de goede prestaties. Achter demografie, innovatiekracht en verdere groei van de huizen- en schaliegasmarkt kunnen we een vinkje zetten. Dan blijft over het beleid van de Fed.

Zullen ze het succesvolle beleid van de laatste jaren effectief voorzetten of eigenhandig toch alsnog de nek omdraaien (bijvoorbeeld door te snel hun opkoopprogramma’s af te bouwen)? Vooralsnog heeft Ben Bernanke de laatste jaren goede rapportcijfers overlegd. Ik zie vooralsnog niet in waarom hij nu ineens zou moeten falen.

De Amerikaanse aandelenmarkten presteren de laatste jaren uitstekend. Ook dit jaar zijn de prestaties goed. In dollars bedroeg het rendement (tot en met afgelopen vrijdag) bijna 15%. Overigens waren de VS daarmee niet de best presterende aandelenmarkt. Een aantal ‘frontier markets’ deed het nog beter, met Dubai als uitschieter (in dollars bijna 50%). De enige grote ontwikkelde markt die het dit jaar tot nu toe beter deed dan de VS was Japan.

Agressief opkoopbeleid Fed

Iets langer terugkijkend, zeg over de afgelopen 5 jaar, is de prestatie van de VS, op wat klein grut na, eigenlijk onovertroffen. Er zijn hiervoor verschillende redenen te geven. De eerste betreft de snelle ingrepen die de Fed heeft gedaan tijdens de kredietcrisis. Er werden meteen grote hoeveelheden ‘giftige’ beleggingen van de bankbalansen gehaald, waardoor het Amerikaanse bankwezen zich veel sneller herstelde dan dat van Europa.

Het initieel agressieve opkoopprogramma werd opgevolgd door een regulier opkoopprogramma. Nog steeds koopt de Fed iedere maand voor $85 miljard aan beleggingen, vooral obligaties. De Fed kan dit doen omdat het een ruimer mandaat heeft dan bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB). De laatste mag officieel alleen de waarde van de euro bewaken (lees inflatie beperken). De Fed heeft ook als taak de economische groei te bewaken.

Er is altijd veel kritiek op de Fed. Maar eerlijk is eerlijk: kijkend naar de prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkten en de groei van Amerikaanse economie, die relatief goed zijn ten opzichte van die van de Europese landen, heeft de Fed een goede prestatie geleverd. ‘Never fight the Fed’ is een beurswijsheid die blijkbaar nog steeds opgeld doet.

Huizenmarkt herstelt

De tweede reden achter de prestaties van de Amerikaanse beurzen en economie is de opleving van de huizenmarkt. Ook hier hebben de Amerikanen het pad gevolgd van eerst heftig uitzieken (in 2008 en 2009) en daarna weer herstellen. Het aantal nieuwe huizen in aanbouw bereikte in 2009 een meerjarig dieptepunt van 554.000. In 2010 kwam het herstel: 586.000 nieuwe huizen in aanbouw.

In 2013 zullen er naar schatting van Fidelity Worldwide Investment al meer dan een miljoen nieuwe huizen worden gebouwd. In 2016 zal dit aantal waarschijnlijk uitstijgen tot boven de 1,5 miljoen. De bouw en alle aanpalende sectoren zullen voor een krachtige impuls van de Amerikaanse economie zorgen, althans dat is de mening van diverse grote Amerikaanse zakenbanken en vermogensbeheerders.

Demografische ontwikkelingen positief

De krachtige verbetering van de huizenmarkt komt enerzijds doordat de Amerikanen van lage niveaus herstellen, maar ook door de demografische ontwikkelingen. De Amerikaanse bevolking groeit nog steeds (hard). Bevolkingsgroei is altijd een belangrijke drijver achter economische groei. De demografie is een derde (wellicht wat minder opvallende) reden achter de prestaties van de VS.

Verder spelen er nog wat andere zaken, zoals de innovatieve kracht van het Amerikaanse bedrijfsleven, de mobiliteit van werknemers en flexibiliteit van de arbeidsmarkt en de ontwikkelingen in de schaliegasindustrie, die het Amerikaanse bedrijfsleven een concurrentievoordeel opleveren in de vorm van lagere energiekosten.

Geen reden voor pessimisme?

Om te beoordelen of de VS ook in de toekomst blijven presteren moeten we een analyse maken van de huidige oorzaken van de goede prestaties. Achter demografie, innovatiekracht en verdere groei van de huizen- en schaliegasmarkt kunnen we een vinkje zetten. Dan blijft over het beleid van de Fed.

Zullen ze het succesvolle beleid van de laatste jaren effectief voorzetten of eigenhandig toch alsnog de nek omdraaien (bijvoorbeeld door te snel hun opkoopprogramma’s af te bouwen)? Vooralsnog heeft Ben Bernanke de laatste jaren goede rapportcijfers overlegd. Ik zie vooralsnog niet in waarom hij nu ineens zou moeten falen.