Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 17 feb 2012 18:14

Kampioen dividend verhogen

0 0 Leestijd ongeveer

Eén aandeel steekt met kop en schouders boven de rest van de markt uit als het gaat om opeenvolgende jaarlijkse dividendverhogingen. Voor de oplettende belegger zijn er altijd wel mooie kansen.

 

Het is geen geheim dat de aandelen met de beste dividendtrackrecords vooral aan de Amerikaanse beurs genoteerd staan.

Met name de index met Dividend Aristocrats van Standard & Poor’s is goed bekend. Hierin zijn de S&P500 aandelen opgenomen die minstens 25 jaar op rij hun dividend verhoogden.

Ter illustratie: Geen enkel Nederlands aandeel zou in aanmerking komen, ongeacht de beurswaarde, omdat er simpelweg geen beursgenoteerd bedrijf is dat het dividend meer dan 25 jaar op rij verhoogde. Zelfs 10 jaar op rij is al een zeldzaamheid in Amsterdam.

Momenteel zijn er 51 Dividend Aristocrats, nadat deze week vastgoedfonds HCP werd toegevoegd als eerste REIT (Real Estate Investment Trust). Voor 2012 werden er eind vorig jaar 10 nieuwe aandelen geselecteerd door de indexsamenstellers van Standard & Poor’s. Ook werd er één aandeel, telecombedrijf Centurylink, verwijderd, nadat het dividend niet verder verhoogd werd.

BEKENDE EN MINDER BEKENDE NAMEN
Onder de Dividend Aristocrats bevinden zich veelal bekende namen, zoals Coca-Cola, dat deze week voor het 50ste jaar op rij het dividend verhoogde.

Toch zijn er ook veel minder bekende Aristocrats, die beleggers de voorbije jaren een uitstekend rendement brachten. Denk onder meer aan Family Dollar Stores, dat we lange tijd opgenomen hadden in onze modelportefeuille en waarmee we de afgelopen jaren onze inleg ruimschoots verdubbelden.

Ook heb ik veel van de onderstaande namen opgenomen in de Dividendportefeuille: 3M, Abbott Laboraties, Becton Dickinson, Dover, Emerson Electric, Johnson & Johnson, PepsiCo, PPG Industries, Procter & Gamble, Walgreen en Wal-Mart.

De lijst van Dividend Aristocrats ziet er na de toevoeging van HCP  in alfabetische volgorde als volgt uit:

1.    3M Co (MMM)
2.    Abbott Laboratories (ABT)
3.    AFLAC Inc (AFL)
4.    Air Products & Chemicals Inc (APD)
5.    Archer-Daniels-Midland Co (ADM)
6.    AT&T Inc (T)
7.    Automatic Data Processing (ADP)
8.    Bard, C.R. Inc (BCR)
9.    Becton, Dickinson & Co (BDX)
10.  Bemis Co Inc (BMS)
11.  Brown-Forman Corp B (BF/B)
12.  Chubb Corp (CB)
13.  Cincinnati Financial Corp (CINF)
14.  Cintas Corp (CTAS)
15.  Clorox (CLX) 
16.  Coca-Cola Co (KO)
17.  Colgate-Palmolive Co (CL)
18.  Consolidated Edison Inc (ED)
19.  Dover Corp (DOV)
20.  Ecolab Inc (ECL)
21.  Emerson Electric Co (EMR)
22.  Exxon Mobil Corp (XOM)
23.  Family Dollar Stores Inc (FDO)
24.  Franklin Resources Inc (BEN)
25.  Genuine Parts Co (GPC)
26.  Grainger, W.W. Inc (GWW)
27.  HCP Inc (HCP)
28.  Hormel Foods Corp (HRL)
29.  Illinois Tool Works Inc (ITW)
30.  Johnson & Johnson (JNJ)
31.  Kimberly-Clark (KMB)
32.  Leggett & Platt (LEG)
33.  Lowe’s Cos Inc (LOW)
34.  McCormick & Co (MKC)
35.  McDonald’s Corp (MCD)
36.  McGraw-Hill Cos Inc (MHP)
37.  Medtronic (MDT)
38.  Nucor Corp (NUE)
39.  PepsiCo Inc (PEP)
40.  Pitney Bowes Inc (PBI)
41.  PPG Industries Inc (PPG)
42.  Procter & Gamble (PG)
43.  Sherwin-Williams Co (SHW)
44.  Sigma-Aldrich Corp (SIAL)
45.  Stanley Black & Decker (SWK)
46.  Sysco Corp (SYY)
47.  T Rowe Price Group Inc (TROW)
48.  Target Corp (TGT)
49.  VF Corp (VFC)
50.  Walgreen Co (WAG)
51.  Wal-Mart Stores (WMT)

Het merkwaardige is dat veel aandelen, waaronder Colgate-Palmolive en AT&T, pas dit jaar toegevoegd werden, ondanks de historie van tientallen jaarlijkse dividendverhogingen.

Dat wil echter niet zeggen dat de lijst nu helemaal compleet is, aangezien een aandeel als Altria ook in aanmerking komt voor opname, maar vooralsnog buiten de Aristocrats gelaten wordt. Een verklaring hiervoor is mogelijk de historie van afsplitsingen in het verleden (Kraft, Philip Morris International), waardoor het huidige Altria (tabaksverkoop in enkel VS) nog slechts een schim is van het bedrijf van weleer. Toch verhoogde Altria alweer 43 jaar op rij zijn dividend.

Hetzelfde geldt voor Parker Hannifin, dat net als Altria wel in onze dividendportefeuille is opgenomen. PH (meer over dit aandeel in Beleggers Belangen van deze week) verhoogde nu 55 jaar op rij het dividend en behoort daarmee tot de absolute recordhouders in de VS.

Van de bovenstaande Dividend Aristocrats is Dover de onbetwiste nummer één met 56 jaar op rij aan dividendverhogingen, op de voet gevolgd door Procter & Gamble, Emerson Electric en Genuine Parts met 55 jaar. Met uitzondering van GPC zitten deze aandelen in de dividendportefeuille, waarin ze reeds goed zijn voor een uitstekend rendement.

BAAS BOVEN BAAS
Toch is er een handjevol aandelen dat over een nog betere dividendhistorie beschikt dan de hierboven genoemde aandelen.

De absolute en onbetwiste koploper is nog altijd Diebold, dat inmiddels 59 jaar op rij elk jaar keurig netjes een hoger dividend uitbetaalde aan zijn aandeelhouders. Toen ik begin september de Dividendportefeuille lanceerde was er ook aandacht voor dit aandeel, dat toen, net als veel andere mooie dividendaandelen, flink lager noteerde dan vandaag de dag.

Ook dit jaar werd er op 8 februari weer een nieuwe verhoging aangekondigd, zei het met een minimale 1,8%. Dat is mooi voor de aandeelhouders, die deze week een extra cadeautje kregen in de vorm van veel beter dan verwachte kwartaalcijfers, die beloond werden met een koersstijging van 9% (zie grafiek).

De kans is  groot dat u ooit geld hebt gepind uit een automaat van Diebold, dat behalve ATM’s ook stemmachines maakt en beveiligingsoplossingen biedt. In het vierde kwartaal werd een verlies omgezet in een winst en liet Diebold weten dat de orders voor zijn betaalautomaten met 17% waren toegenomen.

Bij de huidige koers van ruim $38 noteert het aandeel vlak onder de 52week high die eerder deze week werd neergezet. Gemeten vanaf het dieptepunt van $24,70 dat in augustus werd bereikt, steeg het aandeel Diebold met een indrukwekkende 54%.

Met een voorziene k/w van ongeveer 15 is het aandeel niet goedkoop meer te noemen, ondanks het nog altijd aantrekkelijk ogende dividendrendement van 3%. In 2012 steeg Diebold inmiddels 28% en wie nu nog in wil stappen is aan de late kant.

Ook analisten zijn op dit moment terughoudend met 3 koopadviezen, 6 keer houden en 1 keer verkopen.

ALTIJD WEL KANSEN
Een belangrijke les voor beleggers is dan ook om vooral altijd goed bij de les te blijven en altijd uit te kijken naar nieuwe kansen. Zelf heb ik sinds, geloof het of niet,  5 augustus een positie in Diebold, waarbij de toen 58 jaar aan dividendverhogingen voor mij zwaarder wogen dan de op dat moment slechte gang van zaken. Destijds stapte ik precies een dag voor de 52week low in. Mijn rendement inclusief dividend staat inmiddels op 46%.

Ook voor de dividendportefeuille blijf ik altijd alert en is een flinke koersdaling van een aandeel met een mooie dividendhistorie voor mij vaak aanleiding voor een nieuwe positie, uiteraard afhankelijk van de gang van zaken en financiële sterkte van het desbetreffende aandeel. Ook deze week kon er geprofiteerd worden van drie aandelen waarmee het tijdelijk wat minder goed gaat.

Immers ontstaan de beste kansen als kortzichtige beleggers op basis van de ontwikkelingen in slechts één of enkele kwartalen hun aandelen dumpen. Diebold is daar een mooi voorbeeld van, net als Emerson Electric voor de dividendportefeuille.

Vooral voor dividendaandelen is de grootste winst te behalen op lange termijn middels het elk kwartaal herbeleggen van het dividend. Een koersdaling biedt dan in veel gevallen een uitstekend instapmoment. Wie de stukken al heeft, herbelegd daarbij bovendien tegen lagere koersen, wat wederom voor de lange termijn alleen maar gunstiger uitpakt.

Tekst: Menno van Hoven, 17 februari 2012
(De auteur heeft een positie in Diebold)