Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Tips Hildo Laman, 5 apr 08:59

Redactietips Hildo Laman: wat een kwartaal!

0 0 Leestijd ongeveer

Wat een kwartaal! Een lichtpuntje is dat wat er in februari en maart op de beurzen gebeurde, zich niet snel zal herhalen. Het was de snelste daling van minstens 30% ooit.

Er zijn grote groepen beleggers en analisten die nog veel meer zwaar weer verwachten. Dat is inderdaad mogelijk, maar ik ga nog altijd niet uit van een depressie zoals in 2008/2009, laat staan een herhaling van de jaren ’30. Het grote probleem is het coronavirus. Zodra op een of ander manier het leven normaliseert, met of zonder virus, zal de economische activiteit opkrabbelen. Daarmee zal ook de blik weer gericht worden op een langere termijn dan het volgende kwartaal.

AMG (31 maart: €12,90)

Het zal niemand verbazen dat het aandeel van een bedrijf in een cyclische sector hard geraakt wordt in de beurscrash. Het rendement over het eerste kwartaal is -40,9%. In slechte jaren, zoals 2009, lag het verlies bij AMG in de buurt van €50 mln. Als 2020 zo’n jaar wordt, kan AMG dat hebben. Het bedrijf heeft namelijk meer dan €200 mln in kas om de komende tijd de rekeningen te betalen. Dat geeft ook lucht om maatregelen te nemen voor het geval de omzet voor langere tijd flink terugvalt. Het bedrijf heeft op het moment van schrijven nog geen mededeling gedaan over het effect van corona. Ik houd AMG aan.

Avalara (31 maart: $74,60)

Het koersverloop voor dit aandeel valt vanaf 1 januari alleszins mee: het aandeel staat 4,2% in de plus. Na een hoogste koers ooit, midden februari, is er weliswaar wel zo’n 15% van de koers af gegaan, maar vergeleken met veel andere aandelen is dat een goede score. Avalara is gespecialiseerd in fiscale software. Belastingen zijn niet cyclisch, hoewel Avalara wel last kan hebben van economische neergang. Failliete bedrijven kopen immers geen software, en een afname van het aantal nieuwe bedrijven is niet goed voor de groei. Maar per saldo zal het meevallen. Avalara blijft dus.

Evotec (€20,43)

Ook voor Evotec vind ik de schade (-11,4%) nog wel meevallen. Het coronavirus kan betekenen dat er meer interesse is bij beleggers voor biotechnologiebedrijven. Deze bedrijven zouden bij dit en toekomstige nieuwe virussen mogelijk een oplossing kunnen bieden. Evotec heeft in een persbericht gemeld dat alle vestigingen operationeel zijn, maar dat er wel maatregelen zijn genomen – zoals thuiswerken. Er is geen melding gemaakt van de invloed op de resultaten. Ik zie dan ook geen reden om het aandeel uit mijn lijst te halen.

Micron ($42,06)

Deze Amerikaanse producent van geheugenchips staat dit jaar 19,9% lager. Het bedrijf heeft eind maart de resultaten over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar gepresenteerd. Daaruit bleek dat de omzet aan de hoge kant van de verwachtingen is uitgekomen. Dat is goed nieuws. Een nog positiever teken is dat Micron ondanks het coronavirus in het nieuwe kwartaal een iets hogere omzet verwacht dan in het tweede kwartaal. Ik denk dat de technologiesector relatief minder geraakt wordt door de virusperikelen. Technologie blijkt onmisbaar te zijn in tijden van massaal thuiswerken. Ik blijf dan ook positief gestemd over Micron.

Siltronic (31 maart: €68,26)

Ook Siltronic moest eraan geloven met -23,9% over het eerste kwartaal. Dit is een wat kleiner bedrijf, en zulk soort ondernemingen wordt in slechte tijden op de beurs vaak extra hard afgestraft. Siltronic heeft begin maart bij de jaarcijfers een vooruitblik gegeven, waarbij verder geen cijfers werden genoemd. Als de effecten van corona beperkt blijven, zullen de volumes naar verwachting dit jaar licht stijgen, maar de prijzen zullen wat lager liggen vanwege grote voorraden bij klanten. Daardoor zou de winstmarge iets lager kunnen uitvallen. Als de effecten van corona groot zijn, zal dat een negatieve invloed op de resultaten hebben. Maar zoals ik hierboven al zei over Micron: ik denk dat technologie deze periode relatief goed zou kunnen doorstaan. De balans van Siltronic is op orde, dus financiële problemen voorzie ik niet. Daarom blijft ook Siltronic in mijn selectie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!