Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 24 mei 15:30

Heijmans | Optimisme troef bij bouwer

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers reageerden positief op de nieuwe financiële doelen van Heijmans. De bouwer ziet significante marktkansen en rekent op een versnelling van de omzetgroei.

Heijmans presenteerde nieuwe ambities voor 2027. De omzet moet naar circa €3 mrd, met een onderliggende ebitda-marge van 7% tot 9%. Vorig jaar werd een ebitda-marge behaald van 6,9%, op een omzet van €2,1 mrd.

Daarnaast wil Heijmans de pay-out ratio verhogen van 40% naar 50% en het dividend volledig in cash uitkeren. Meer dividend en minder winstverwatering dus. Op de beurs werd enthousiast gereageerd: het aandeel schoot met circa 8% omhoog.

Realistische doelen

De doelen ogen realistisch. Dit jaar komt de omzet dankzij de volledige bijdrage van Van Wanrooij al uit op circa €2,5 mrd en de marge op minstens 6,5%. Zet het herstel op de woningmarkt door, dan zal de omzet- en winstgroei nog een flinke impuls krijgen.

Heijmans heeft de op een na grootste grondbank in Nederland, goed voor de ontwikkeling van circa 30.000 nieuwbouwwoningen. Daarmee is het goed gepositioneerd om te profiteren van de groei van de woningmarkt. Door de toename van de bevolking en het aantal eenpersoonshuishoudens is er tot 2030 behoefte aan een miljoen nieuwe woningen.

Marktkansen

Maar ook vervanging en onderhoud van gebouwen, wegen en viaducten, de energietransitie en watermanagement bieden volgens het bouwbedrijf significante marktkansen. Zo stamt het grootste deel van de Nederlandse infrastructuur uit de jaren zestig en zeventig en zijn veel bruggen en wegen aan vervanging toe.

Lees ook Goede start voor bouwconcern

De overheid reserveert hiervoor €3 mrd per jaar en dit budget stijgt. Ook de congestie van het stroomnet vergt enorme investeringen van meer dan €160 mrd in de komende tien jaar. Heijmans is al tien jaar partner van Tennet en mag hier meer werk verwachten.

Betere prijskracht

Heijmans komt van ver. In 2017 kwam de ebitda-marge nog uit op slechts 2,1% en sindsdien bedroeg de gemiddelde omzetgroei 5% per jaar. De focus is volledig komen te liggen op Nederland en marges werden boven volumes gesteld. Grotere infraprojecten met een hoog risicoprofiel laat het bedrijf al geruime tijd links liggen.

Verder is de voorspelbaarheid van de resultaten toegenomen doordat al meer dan 30% van de omzet terugkerend is, vooral dankzij langjarige onderhoud, beheer- en renovatiecontracten. Juist hier verwacht Heijmans een relatief sterke groei, wat de winstmarges en het risicoprofiel ten goede zal komen.

Personeelstekort

Het personeelstekort in de sector zorgt er naar verwachting voor dat de capaciteit in de Nederlandse bouwsector achterblijft bij de vraag. Verder signaleert Heijmans een toenemende complexiteit van bouwprojecten en meer overheidsregulering. Dit werkt in het voordeel van grote spelers als Heijmans en het bedrijf verwacht een betere onderhandelingspositie.

Weet Heijmans de ebitda-marge naar het midden van de beoogde bandbreedte te verhogen, dan komt de winst per aandeel in 2027 uit op ruwweg €4,25, zo berekenen analisten van ING. Bij een pay-out ratio van 50% bedraagt het dividend dan €2,12 per aandeel. Dit levert een dividendrendement op van 10% en een koers-winstverhouding van 4,9.

Advies aandeel Heijmans blijft ‘kopen’

Ondanks de sterke koersrally sinds januari beschikt het aandeel nog steeds over een fors stijgingspotentieel. Gegeven het verbeterde risicoprofiel, de langlopende onderhoudscontracten en gunstige marktvooruitzichten mag Heijmans best tegen tien keer de verwachte winst noteren. Het koopadvies blijft daarom staan.

De auteur heeft een positie in Heijmans.

Financiële doelen 2027
2023 2027
Omzet €2,1 mrd €3,0 mrd
Ebitda-marge 6,9% 7-9%
Pay-out ratio 40% 50%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ