Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 4 jan 14:30

Ebusco | Markt blijft terughoudend over bussenfabrikant

0 0 Leestijd ongeveer

Ebusco heeft alsnog extra geld opgehaald via een emissie van nieuwe aandelen en een convertible. De emissiekoers viel ons mee, maar Ebusco zal de beloofde groei nu wel moeten gaan waarmaken.

Medio december vorig jaar verlaagde Ebusco het middelpunt van de omzetverwachting voor geheel 2023 van €155 mln naar €150 mln. Hoewel de fabrikant van elektrische bussen de laatste tijd grote stappen heeft gezet in de optimalisatie van de logistieke processen, blijkt toch nog niet alles op rolletjes te lopen. De uitbreiding van de capaciteit in Deurne ligt wel op schema en via de partners in China zijn inmiddels de eerste in serie geproduceerde Ebusco 3.0 composiet bussen geassembleerd en klaar voor verscheping dit jaar. Voor de tweede helft van 2023 rekent Ebusco op een aanzienlijke (30-45%) verbetering van de ebitda vergeleken met het verlies van €43,5 mln over de eerste jaarhelft.

Emissies

Voor dit jaar verwacht Ebusco nog altijd een positieve ebitda en voorziet het een omzet van meer dan €300 mln, een omzetverdubbeling derhalve. Dit kwartaal zal het alle kostenmaatregelen implementeren in lijn met de nieuwe assemblagestrategie. Niet geheel onverwacht heeft Ebusco medio vorige maand ook nog eens extra geld opgehaald via een aandelenemissie ter grootte van €25 mln en €34,2 mln via een converteerbare obligatie. Dit alles ter dekking van werkkapitaalbehoefte. Daarnaast voert Ebusco gesprekken met financiers om de bestaande bankgarantie te verlengen en te verhogen. De emissiekoers van de geplaatste aandelen bedroeg €5 en dat is ook gelijk de hoogte van de conversiekoers van de convertible. De aandelenuitgifte geeft direct een verwatering van 8,5%, terwijl de convertible nog eens tot een potentiële verwatering van 10% kan leiden.

Advies aandeel Ebusco op ‘houden’

De emissiekoers lag 10% onder de beurskoers, wat mij nog meeviel. Inmiddels noteert het aandeel rond de €4,60. Beleggers nemen derhalve een afwachtende houding aan. Dat is logisch gezien het zwakke trackrecord, de winstverwatering en de matige orderintake de laatste maanden. Ik blijf bij het neutrale houdadvies. Het marktpotentieel is zeer groot, maar Ebusco zal snel moeten laten zien daar volop van te kunnen profiteren, anders blijft het een geldverslindende operatie.

Winstramingen in de markt
De markt rekent voor 2024 op een omzet van €330 mln, oplopend tot bijna €600 mln in 2026. Analisten zijn sceptisch of Ebusco dit jaar een positieve ebitda zal behalen. De gemiddelde verwachting ligt op een negatief cijfer van €5,9 mln. Over 2026 rekent de markt op een positieve ebitda van €57 mln en een  nettowinst van €22,2 mln gelijk aan circa €0,32 per verwaterd aandeel. Dat zou  een koers-winstverhouding geven van ruim 14. Gezien de verdere groeikansen is dat uiteraard niet hoog. Ebusco streeft immers naar een vertienvoudiging van de productie binnen vijf jaar. De weg daarnaartoe is echter niet geplaveid en kan nog zeker om meerdere kapitaalinjecties vragen.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ