Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Pensioenportefeuille | Alle vermogenscategorieën op winst in 2023

0 0 Leestijd ongeveer

Na de relatief goede prestatie in 2022 volgde een - ook weer relatief - mager resultaat voor de Pensioenportefeuille in 2023 van 6,8%.

De financiële markten lieten in 2022 en 2023 een volkomen tegengesteld beeld zien. In 2022 was zowel het rendement van de Bloomberg Global Aggregate Index – de breedste obligatie-index ter wereld – als de MSCI All Country aandelenindex -13% in euro’s. Deze twee voor de Pensioenportefeuille meest relevante vermogenscategorieën herstelden in 2023. De wereldwijde aandelenindex steeg afgelopen jaar maar liefst 18% in euro’s, maar de winst van de wereldwijde obligatie-index was met 4,7% in euro’s aanmerkelijk minder. Deze brede marktbewegingen bepaalden ook het rendement van de Pensioenportefeuille, die in 2022 het slechtste rendement ooit (-7,7%) boekte. Aan de ene kant teleurstellend, maar aan de andere kant was het resultaat wel beter dan dat van de Bloomberg Global Aggregate Index en de MSCI All Country Index. Hoe anders was 2023. De Pensioenportefeuille boekte een rendement van 6,8% en dat was dan weer duidelijk lager dan het gemiddelde rendement van deze wereldwijde aandelen- en obligatie-indices.

Best presterende portefeuillepositie

Van alle portefeuilleposities geeft de ontwikkeling van het Comgest Growth Europe Fund de ontwikkeling op de financiële markten het beste weer. In 2022 verloor deze grootste positie van de Pensioenportefeuille – met een weging van 11,7% – ruim 19%. Het Comgest-fonds belegt in sneller groeiende bedrijven met een doorgaans hogere waardering, een categorie die het in 2022 zeer lastig had. Afgelopen jaar was echter veel beter voor groei-aandelen en het Comgest-fonds was met een rendement van 21,9% dan ook veruit de best presterende portefeuillepositie. Daar droeg vooral de koersontwikkeling van de Deense farmaceut Novo Nordisk aan bij. Het aandeel is met een weging van 8,1% de grootste positie van dit beleggingsfonds.

Waardering

Onze beide posities in Amerikaanse aandelen kenden dan weer een minder succesvol 2023 na een juist zeer sterk 2022 waarin de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF en het Dodge & Cox U.S. Stock Fund de grote daling van de S&P500 keurig wisten te ontwijken. Laatstgenoemde verloor in 2022 nog geen 3% en de Dividend Aristocrats-ETF behaalde in een slecht beursjaar zelfs nog een plus van 5,3%. Ook voor deze twee posities was 2023 echter een ‘spiegelbeeldjaar’. Het Dodge & Cox U.S. Stock Fund presteerde met een rendement van 12,5% nog best redelijk, maar het kleine verlies van de Amerikaanse dividendaristocraten (-1,8% in euro’s, inclusief ontvangen dividend) viel wel wat tegen.

Na het voor groei-aandelen uitbundige 2023 en de daardoor flink gestegen waardering van de Amerikaanse beurs houd ik de beide posities nog aan. Vooral de aandelen uit het Dodge & Cox U.S. Stock Fund zijn aantrekkelijk gewaardeerd. De koers-winstverhouding van de 74 aandelen uit het fonds ligt 35% onder het gemiddelde van de S&P500 Index. Om diezelfde reden blijft ook het Schroder ISF Global Recovery Fund in portefeuille. Het Schoders-fonds belegt in aandelen waarvan de koers en/of winstgevendheid is achtergebleven en waarvan wordt verwacht dat deze ongunstige situatie wordt omgedraaid.

Lagere blootstelling

Daardoor heeft dit beleggingsfonds een veel lagere blootstelling aan de technologiesector (8,3%) dan de benchmark (23,1%), de MSCI World Index. De gemiddelde koers-winstverhouding van de aandelen van het Schroders-fonds – waarvan Continental, Verizon en GSK de drie grootste posities zijn – is dan ook slechts 9,5 en het dividendrendement is 3,9%. Het fonds heeft sinds opname (begin juni 2023) een rendement behaald van 7,5% tegen 9,5% voor de MSCI World Index (in euro’s). Dat valt gelet op de beleggingsstrategie van het fonds dat geen posities heeft in AI-gedreven aandelen of in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van medicijnen tegen obesitas bepaald niet tegen.

Obligaties

Het obligatiesegment van de portefeuille behaalde afgelopen jaar een rendement van 5,9%. Dat was vooral te danken aan de beide posities in obligaties die zijn uitgegeven door (overheden uit) opkomende landen. Medio oktober 2023 lagen de iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF en de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF er nog bleekjes bij. Beide ETF’s waren ‘slachtoffer’ van de in korte tijd sterk opgelopen Amerikaanse tienjaarsrente. Eind oktober kwam de opmars van de Amerikaanse lange rente echter abrupt tot stilstand en werd een daling ingezet die tot het einde van het jaar aanhield. Het gevolg daarvan was een opvallend herstel van beide ETF’s (zie grafiek). De ETF van de in dollars uitgegeven leningen uit opkomende landen behaalde afgelopen jaar daardoor nog een keurig rendement van 7,1% (in euro’s). De in lokale valuta’s uitgegeven variant deed het met 8,3% zelfs nog iets beter.

Dit jaar kijk ik vooral naar versterking voor het obligatiedeel van de portefeuille – met name in het investment grade-segment – en naar mogelijke alternatieven voor enkele van onze meer defensieve posities in Europese aandelen en aandelen uit opkomende landen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ