Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Danny Reweghs, 16 okt 2023 15:26

Fagron | De groeimotor draait weer

0 0 Leestijd ongeveer

Fagron trekt voor de tweede keer de jaarverwachtingen op. De farmaciegroep haalde in de eerste negen maanden €563 mln omzet (+12,2%) en mikt voor 2023 op minstens 10% groei.

Fagron realiseerde in het derde kwartaal een omzet van €191,4 mln, een stijging met 10,6% tegenover het derde kwartaal van 2022, beter dan de gemiddelde analistenverwachting van €185,6 mln. De organische groei, zonder rekening te houden met overnames en desinvesteringen, bedroeg 10,2%. Exclusief wisselkoerseffecten was er 13,9% groei, waarvan 13,4% organisch. In de eerste jaarhelft realiseerde Fagron €371,6 mln omzet, of een groei van 13,1% tegenover dezelfde periode in 2022. Na negen maanden blijft er een mooie omzetgroei van 12,2% tot €563 mln, waarvan 9,7% afkomstig is van organische groei.

EMEA hapert

Op regionaal vlak had EMEA (Europa, Midden-Oosten en Azië) een minder derde kwartaal. De omzet groeide met 1,6% tot €66,2 mln (+2,2% zonder wisselkoerseffecten). Organisch bleef de groei beperkt tot 0,6%. De terugval houdt verband met het aflopen van de doorgevoerde prijsstijgingen de voorbije maanden, en een vertraging bij Brands (merken) en Essentials (basisgrondstoffen) na een sterke eerste jaarhelft. Basisgrondstoffen viel met 6,4% terug tot €31,9 mln, terwijl de merken 4,4% omzet inleverden tot €11 mln. Heel positief was de versnellende groei in ‘compounding’ (samenstelling van middelen): +19,2% tot €23,3 mln, mede dankzij de toenemende medicijntekorten. Na negen maanden is de omzet in EMEA met 4,6% toegenomen tot €212,3 mln, waarvan +3,2% organisch. Er komen wellicht hervormingen in Polen op het vlak van terugbetalingsvergoedingen die mogelijk tijdelijk voor onzekerheid zullen zorgen, maar met verwachte beperkte invloed op middellange termijn.

Topman Rafael Padilla verwacht op basis van de versnellende groei in de compounding-activiteiten dat de vertraging in EMEA een tijdelijk fenomeen is. In het verleden was dit vaak een voorlopende indicator voor de overige activiteiten. Fagron kondigde de overname aan van Parma Produkt. Dat bedrijf is marktleider in Hongarije, wat een nieuwe markt is voor Fagron; het heeft een jaarlijkse omzet van €6 à 10 mln en een marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) omtrent 10%.

Verbetering in Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika verbeteren de cijfers, ondanks de grote concurrentie. De kwartaalomzet klom met 5,3% tot €45,2 mln, waarvan 4,2% tegen constante wisselkoersen. Na negen maanden is daardoor de groei gestegen naar 3,4% (+1,3% zonder wisselkoerseffecten) tot €125,7 mln. In de eerste jaarhelft was er 2,4% omzetgroei. De basisgrondstoffen groeiden bescheiden met 1,3% tot €29,6 mln (-0,6% zonder wisselkoerseffecten), maar de merken groeiden met 12,7% tot €14,6 mln (+13,1%). De vraag neemt opnieuw toe, en dat zou de prijzenval van de voorbije kwartalen moeten afremmen. De Colombiaanse compoundingactiviteiten groeiden met 31,5% tot €1 mln.

Rijzende ster Noord-Amerika

De absolute sterregio van het moment blijft echter Noord-Amerika. De kwartaalomzet steeg er met 23,3% tot €80 mln. Zonder wisselkoerseffecten bedroeg de volledig organische groei 32,1%. Na negen maanden bedraagt de omzet €225 mln, een toename met 27% tegenover €177,2 mln vorig jaar (+29,3% zonder wisselkoerseffecten). Bij de basisgrondstoffen en de merken was er weliswaar een terugval van de omzet met respectievelijk 11,1% tot €16,5 mln en met 8,4% tot €5,3 mln, maar onderliggend verbeteren de cijfers door de integratie van de acquisitie Letco.

De sterdivisie is compounding dat een omzettoename met 43,5% neerzette tot €58,2 mln. Zowel de steriele bereidingsfaciliteiten van Wichita en Boston als compoundingbedrijf Anazoa presteren uitstekend. Wichita en Boston zitten gezamenlijk intussen op een geannualiseerde omzet van $150 mln. De eerder aangekondigde extra investeringen van €20 mln, gespreid over 2023 en 2024, in Anazao en de herverpakkingsactiviteiten lopen volgens plan. De groeiverwachtingen voor de Amerikaanse markt blijven gunstig. De faciliteit in Boston zit op schema om, zoals eerder aangegeven, in de tweede jaarhelft voor het eerst break-even te draaien (winst noch verlies).

Amerikaanse ambities
Na enkele moeizame jaren mikt Fagron in Europa voor de periode tot 2026 op een terugkeer naar lage enkelcijferige omzetgroei (1 à 4%). In Latijns-Amerika ligt de prioriteit op het benutten van het ruime potentieel aan organische groei (6 à 9%). De hoogste groeiambities liggen echter in Noord-Amerika. Zowel de divisies merken en grondstoffen als de bereidingsactiviteiten mikken op stevige groei die gezamenlijk circa 15% zou bedragen. De steriele bereidingsfaciliteit in Wichita (FSS) zou de jaarlijkse omzet van $125 mln in 2023 tot $300 mln tegen 2027 moeten optrekken.

Marge

Voor het volledige jaar wordt nu gemikt op een omzet van €750 à 770 mln, wat een groei van 9,7 à 12,6% impliceert. Bij de halfjaarrapportage werden de omzetverwachtingen al opgetrokken van een mid tot hoog enkelcijferige groei (+5% à +9%) naar hoog enkelcijferige groei. Fagron gaf in de kwartaalupdate geen winstcijfers, maar herhaalde te verwachten dat de omzetgroei op jaarbasis zich zal vertalen in een groei van de winstgevendheid of rebitda-marge.

In het eerste semester klom die marge met 10 basispunten tegenover dezelfde periode van vorig jaar tot 19,4%. Op jaarbasis en inclusief de negatieve impact van de overname van de steriele faciliteit in Boston, boekte Fagron in 2022 een rebitda-marge van 19,1%. Dat was toen een daling met 150 basispunten tegenover 2021. De verwachtingen voor de middellange termijn werden ook bevestigd.

Strategische vooruitzichten tot 2026
De specialist in farmaceutische grondstoffen en bereidingen wil tot 2026, op organische basis (zonder overnames en desinvesteringen) en tegen constante wisselkoersen, jaarlijks gemiddeld met 8% groeien. De rebitda-marge zou fluctueren rond het niveau van de periode van 2017 tot 2021 (21,6%). De groeiprognose is gestoeld op de structurele tendens naar meer gepersonaliseerde, gemakkelijke en toegankelijke gezondheidszorg. Daarnaast is er de almaar striktere regelgeving die aanzet tot het uitbesteden door de (ziekenhuis-) apotheken van de bereidingsactiviteiten en tot een consolidatie in de gefragmenteerde sector.

Advies aandeel Fagron op ‘houden’

De beurskoers van Fagron reageerde terecht positief op de beter dan verwachte cijfers. De koers is terug op het niveau waarop we het advies in april verlaagden naar ‘houden’. Deze keer zien we betere fundamenten voor een verdere koersstijging de komende kwartalen richting €20. De waardering blijft correct, tegen 17 keer de verwachte winst voor 2023 en 10,6 keer de verhouding van de ondernemingswaarde tegenover de verwachte bedrijfskasstroom voor 2023. We bevestigen het houdadvies voor het aandeel Fagron.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ