Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen

Beleggen in olie | Gouden tijden voor dienstverleners en toeleveranciers

0 0 Leestijd ongeveer

Om aan de verwachte toekomstige vraag te voldoen moet de olie- en gasindustrie nog vele jaren flink investeren in exploratie en productie. Toeleveranciers aan de sector profiteren. We blikken terug op de koopadviezen van een jaar geleden en geven twee nieuwe tips.

Bedrijven in de oliesector doen weer goede zaken. De olie- en gasprijzen zaten voor de Russische invasie al in de lift en gingen na het uitbreken van de Oekraïne-oorlog door het dak. De hoge oliewinsten vloeien deels terug naar aandeelhouders, maar er gaan ook grote bedragen naar investeringen in nieuwe oliebronnen. Vorig jaar stegen de investeringen in exploratie en productie wereldwijd met 39% naar $499 mrd, het hoogste niveau sinds 2014.

Om olie- en gastekorten te voorkomen moeten de jaarlijkse E&P-investeringen verder stijgen naar $640 mrd in 2030, blijkt uit een rapport van het International Energy Forum en S&P Global Commodity Insights. Deze raming is 18% hoger dan de onderzoekers een jaar geleden schatten, voornamelijk vanwege de stijgende kosten. Tussen 2023 en 2030 zal er in totaal $4.900 mrd nodig zijn om aan de marktbehoeften te voldoen en een aanbodtekort te voorkomen, zelfs als de groei van de vraag vertraagt en een plateau bereikt.

De inhaalslag is noodzakelijk omdat de energiezekerheid in gevaar komt na een lange periode van onderinvesteringen. Een groot deel van de investeringen komt terecht bij dienstverleners aan de olie- en gasindustrie. Die zien de capaciteitsbenutting snel verbeteren en kunnen hogere (huur-)prijzen vragen voor hun materieel zoals boorplatforms en ondersteuningsschepen. De operationele hefboom vertaalt zich direct in betere winstmarges.

Om hierop in te spelen gaf ik medio september vorig jaar een vijftal kooptips. Met een gemiddelde koersstijging van circa 70% presteerden de tips bijzonder goed en deden ze het ook een stuk beter dan de Amerikaanse beursgenoteerde olieservices-sector (+52%). Overigens noteren de 25 grootste Amerikaanse spelers nog altijd gemiddeld circa 30% onder de koersniveaus van vijf jaar geleden. Zo bezien is er nog voldoende stijgingspotentieel en lijkt het te vroeg om winst te nemen. Dit temeer daar marktspelers er steeds meer op vertrouwen dat deze opgaande cyclus eigenlijk nog maar net is begonnen en nog vele jaren kan gaan duren. Ik neem de oude koopadviezen nog eens onder de loep en geef twee nieuwe tips.

Schlumberger 

Als mondiaal marktleider is Schlumberger, tegenwoordig SLB genoemd zoals de ticker, uitstekend gepositioneerd om te profiteren van deze nieuwe opgaande cyclus. In de afgelopen jaren zijn de schulden afgebouwd, kosten significant verlaagd en werden laagrenderende activiteiten verkocht. Hierdoor zijn de marges omhoog geschoten. Er zit echter nog veel meer in het vat. Het bedrijf streeft in de periode 2021-2025 naar een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van ruim 15% en een stijging van het ebitda met ruim 20%.

Dit jaar neemt het ebitda met circa 25% toe. Volgens SLB staat de sector aan het begin van een langdurige opleving die waarschijnlijk ook na 2025 doorzet. De sterkste groei vindt plaats op de internationale markten, met offshore en het Midden-Oosten als drijvende krachten. SLB spint hier garen bij: het behaalt 80% van zijn omzet buiten de Amerikaanse thuismarkt en circa 40% op de offshoremarkt. In het Midden-Oosten stijgen de E&P-investeringen naar recordniveaus.

Ook op zee gonst het van de activiteiten. Hier ziet het bedrijf de komende drie jaar ruim $500 mrd aan investeringen, waarvan ruim $200 mrd in diepwatervelden. Dat is bijna het dubbele van het investeringsniveau in de periode 2016-20219. Door nieuwe technieken is het ontginnen van deze offshorevelden over het algemeen al aantrekkelijk bij een olieprijs onder de $50. Ofwel: een sterke olieprijsdaling heeft niet direct gevolgen voor de investeringsbeslissingen.

Ondertussen zet SLB ook in op markten voor schone energie. Deze activiteiten zullen tegen 2030 circa $3 mrd aan omzet opleveren en minstens $10 mrd in 2040, bij een huidige jaaromzet van $28,1 mrd. Sinds het koopadvies is de koers met ruim 50% opgelopen, waardoor het aandeel nu tegen 20 keer de winst noteert. Voor 2025 zakt de k/w echter naar 14,6, wat nog altijd uitzicht biedt op een prima rendement op het aandeel Schlumberger. Het bedrijf zal de helft van de sterk stijgende vrije kasstroom uitkeren aan de aandeelhouders via dividend en aandeleninkoop. Ik blijf bij ‘kopen’.

National Oilwell Varco 

Ook de kooptip van National Oilwell Varco (NOV) pakte goed uit met een koersstijging van 23%. Het bedrijf is mondiaal marktleider in ontwerp, fabricage en verkoop van apparatuur en onderdelen die worden gebruikt in olie- en gasboringen en productieactiviteiten. NOV ontwerpt niet alleen boorplatforms en booreilanden maar ook heavy lift-kraanschepen voor installatie van windmolens op zee.

De resultaten zitten sterk in de lift, vooral dankzij veel investeringen in de internationale en offshore markten. NOV is optimistisch over de orderontvangsten in de tweede jaarhelft en ziet een sterke vraag naar offshore boorapparatuur voor met name diepwatervelden. Volgens het bedrijf is dit de eerste fase van een robuust herstel van offshore investeringen. Op een k/w van nog geen 12 voor volgend jaar blijft het koopadvies staan voor het aandeel National Oilwell Varco.

Tidewater 

Sinds de kooptip is de koers van Tidewater (TWD) bijna verdrievoudigd. De onderneming heeft een enorme vloot van offshore ondersteuningsschepen die hoofdzakelijk voor langere periodes van drie maanden tot meerdere jaren worden verhuurd aan olie- en gasmaatschappijen. Dankzij de oplevende offshoremarkt is er sprake van een tekort aan dit soort ondersteuningschepen. Daardoor zijn de huurprijzen sinds eind 2021 met ruim 50% gestegen en lopen de winstmarges snel op. Dit jaar verdubbelt de operationele winst, bij een omzetstijging van ruim 50%.

Tidewater blijft positief over de komende jaren en spreekt zelfs van de beste markt ooit. Volgens onderzoekbureaus zal de markt voor offshore ondersteuningsschepen tot 2027 met gemiddeld 10% per jaar blijven groeien, terwijl het aanbod voorlopig achterblijft. Hoewel winstnemingen op de loer liggen, zie ik bij een k/w van nog geen 6 voor 2025 nog voldoende opwaarts potentieel voor het aandeel Tidewater.

Hunting 

De koers van Hunting (HTG) is sinds de tip met 6% gedaald, maar zit de laatste maanden weer duidelijk in de lift. De beleggingscase blijft onveranderd. Het Britse bedrijf levert producten en aanverwante diensten voor het boren naar olie en gas en ziet de vraag naar zijn producten rap stijgen. De orderportefeuille is in anderhalf jaar tijd ruimschoots verdubbeld en biedt voor de komende jaren veel werk.

Vorig jaar kwam Hunting uit de rode cijfers en die opgaande lijn wordt doorgezet. De ebitda verdubbelt dit jaar en zal in 2024 nog eens met 30% toenemen. De bescheiden k/w van 10,3 voor volgend jaar biedt het aandeel Hunting ruimte voor een stevig koersherstel.

TechnipFMC

Ook bij TechnipFMC (FTI) stromen de orders binnen en het bedrijf gaat ervan uit dat dit een zeer lange marktcylus wordt. Het bedrijf heeft een goede blootstelling aan de offshore olie- en gasmarkten waar het diverse producten voor ontwikkelt, zoals ‘subsea-trees’, pijpleidingen en FPSO’s. Zowel in 2023 als 2024 stijgt het ebitda met circa 35%. Hoewel de koers sinds de tip is verdubbeld zie ik bij een geschatte k/w van 10,5 voor 2025 nog voldoende opwaarts potentieel voor het aandeel TechnipFMC.

Siem Offshore 

Een nieuwe kooptip geef ik voor Siem Offshore (SIOFF). Dit op de beurs van Oslo genoteerde bedrijf is op dezelfde markt actief als Tidewater, hoewel de vloot van 28 schepen een stuk kleiner is dan die van de Amerikaanse branchegenoot. Een betere vlootbezetting en hogere huurprijzen zorgen ervoor dat de resultaten duidelijk aantrekken. In de komende jaren ziet het bedrijf een sterke vraag op de offshoremarkt, dankzij de hoge energieprijzen en bouw van windparken op zee.

Na jaren van overaanbod van ondersteuningsschepen komt de markt nu beter in balans. Dit stelt Siem Offshore in staat om de schepen voor langere periodes te verhuren tegen hogere prijzen dan voorheen. De markt consolideert en Siem Offshore is een overnamekandidaat. Hoewel het aandeel Siem Offshore dit jaar al fors is opgelopen, blijft de k/w van 9 voor 2024 aan de lage kant.

Weatherford 

Weatherford (WFRD), een Amerikaanse leverancier van producten en diensten aan de olie-industrie, is bezig aan een indrukwekkende turnaround. Na het faillissement in 2019 is er onder nieuw management schoon schip gemaakt en verbeteren de resultaten. De ebitda-marge steeg vorig jaar naar 18,9% en zal de komende jaren naar verwachting richting de 25% gaan. Weatherford behaalt 75% van zijn omzet buiten de Amerikaanse thuismarkt en heeft een sterke positie in het Midden-Oosten.

Het hoge activiteitenniveau in deze markten zorgt voor een dubbelcijferige omzetgroei. Hoewel de nettoschuld/ebitda-verhouding is gedaald naar slechts 1,1 heeft verdere schuldreductie prioriteit. Hierdoor kunnen de rentelasten omlaag. Ondanks de forse koersrally blijft het aandeel Weatherford op 12,5 keer de winst voor 2024 aantrekkelijk gewaardeerd.

 

Een ETF op de Amerikaanse olieservices-sector
De VanEck Oil Services UCITS ETF is de eerste tracker in Europa die de Amerikaanse olieservices-sector volgt. De onderliggende index omvat 25 in de VS beursgenoteerde spelers die minstens de helft van hun omzet uit diensten en producten voor de olie- en gassector halen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de productie, reparatie en het onderhoud van apparatuur voor de winning en het transport van olie. Maar ook bedrijven die bodemonderzoek verrichten of die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van geavanceerde boorapparatuur en -diensten maken onderdeel uit van de portefeuille. De top-5 aandelen bestaat uit Schlumberger, Tenaris, Halliburton, Baker Hughes en ChampionX. Het volatiele verloop van de onderliggende MarketVector index illustreert het zeer cyclische karakter van de industrie. De index noteert nog 70% onder de oude koerspiek van medio 2014.

 

KERNGEGEVENS KOOPTIPS
Omzet 2022 beurswaarde wpa 2023 (t) wpa 2024 (t) dividend 2023 koers 9 aug k/w 2023 (t) div. rend.
Schlumberger $22,9 mrd $56,9 mrd $2,05 $2,80 $0,70 $39,53 14,1 1,80%
National Oilwell Varco $7,2 mrd $8,1 mrd $1,44 $1,72 $0,20 $20,71 14,4 1,00%
Tidewater $648 mln $3,3 mrd $3,34 $7,26 $0,00 $64,47 19,3
Hunting plc $726 mln $525 mln $0,22 $0,32 $0,10 256,5 p 15,2 3,00%
TechnipFMC $6,7 mrd $8,0 mrd $0,45 $1,08 $0,12 $18,48 41 0,70%
Siem Offshore $319 mln $509 mln $0,15 $0,24 $0,00 NOK22,2 14,5
Weatherford International $4,3 mrd $6,2 mrd $5,09 $7,09 $0,00 $86,17 16,9

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ