Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Advies Hildo Laman, 3 feb 2023 09:15

Meta | Aandeel knalt omhoog na beter dan verwachte prognoses

0 0 Leestijd ongeveer

De winstverwachting van Meta voor dit jaar valt mee door kostenbesparingen. Het is nog de vraag of hoge groei terug zal keren.

Reacties op de beurs kunnen nogal overdreven zijn. Drie maanden geleden kelderde het aandeel Meta Platforms na het kwartaalrapport. Er waren ook zeker negatieve verrassingen. Een omzetdaling gecombineerd met hogere uitgaven aan van alles en nog wat is geen succesverhaal. Uit de jaarcijfers blijkt nu dat Meta dat laatste element toch wil inperken.

Het verwachte kostenniveau voor dit jaar is met $5 mrd verlaagd. Eerder werd al het ontslag van 11.000 mensen aangekondigd. Het aandeel is sinds begin november ongeveer verdubbeld, van $90 naar ruim $180 op het moment van schrijven. Niet in paniek raken was dus in november de juiste actie, zoals wel vaker.

Komende jaren

Ik verwacht dit jaar een iets lagere omzet, de verwachting voor het eerste kwartaal wijst daar ook op. Maar door de kostenbeperking verhoog ik mijn wpa-taxatie voor dit jaar naar $6,45 ($4,10). Voor volgend jaar is het lastig om een voorspelling te maken. Ik reken op een lichte omzet- en winstgroei, door betere marktomstandigheden en omdat Meta zich kan en zal aanpassen aan nieuwe regels en de situatie op de markt.

Advies Meta

Op basis van mijn wpa-taxatie voor volgend jaar ($7,25) is de k/w ongeveer 25. Als de investeringen in Virtual Reality en kunstmatige intelligentie vruchten afwerpen in de vorm van (weer) hogere winsten, kan het aandeel nu vrij goedkoop blijken te zijn. Een inkoopprogramma van $40 mrd voor eigen aandelen kan het aandeel ook een steuntje geven. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat Meta er de komende jaren niet in slaagt om flinke omzetgroei te behalen.

Al met al blijft mijn advies voor het aandeel Meta dus ‘houden’. De mogelijke potentie weegt nu in redelijke mate op tegenover het risico. Bij een veel hogere koers zou dat kunnen veranderen, maar zover is het nog niet.

Meta Platforms

In mrd $ 2024t 2023t 2022 2021
Omzet 118,1 113,5 116,6 117,9
Nettowinst 19,0 17,0 23,2 39,4
Wpa (in $) 7,25 6,45 8,63 13,99

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ