Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Advieswijziging Azerion | Europese regelgeving een bedreiging

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Azerion zet de koersdaling dit jaar door. Mogelijk strengere Europese regelgeving kan een negatieve invloed hebben op de omzet.

Het aandeel Azerion heeft niet meegedaan aan het koersherstel op de beurzen in de eerste weken van dit jaar. Sterker nog: het gamebedrijf is dit jaar meer dan 25% onderuit gegaan. De oorzaak is het nieuws rondom voorgestelde Europese regelgeving.

Voorstel regels

Het Europese parlement heeft op 18 januari een rapport goedgekeurd waardoor een pakket aan maatregelen gericht op de (Europese) gaming-industrie wordt voorgelegd aan de Europese Commissie.

In het rapport staan onder meer voorstellen dat consumenten beter beschermd moeten worden tegen verslavende elementen in games, dat er leeftijdscontrole komt en dat persoonlijke gegevens goed beschermd worden. In het pakket zit ook een voornemen om de Europese gaming-industrie te versterken.

Gevolgen

Als de Europese Commissie de voorgestelde maatregelen overneemt, en het dus Europese regels worden, dan zal dat de omzet van Europese gaming-bedrijven zeer waarschijnlijk schaden. Dat raakt dus ook Azerion, dat een online platform biedt om games te spelen. Dat is een aantal eigen games, maar er staan ook veel spellen op van game-ontwikkelaars die het platform van Azerion gebruiken om geld te kunnen verdienen. Azerion verdient onder andere aan de uitgaven die gebruikers in het kader van de spellen doen. Als die uitgaven zakken omdat regelgeving hindernissen opwerpt, zal dat Azerion dus raken.

Het is erg lastig om in te schatten wat nieuwe regelgeving voor de omzet van Azerion zal betekenen. Al was het maar omdat de definitieve regelgeving nog niet bekend is. De negatieve invloed kan heel groot zijn, maar ook meevallen, of iets ertussenin. Beleggers houden niet van dit soort onzekerheid, wat de koersdaling van het aandeel verklaart. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat beleggers overdreven reageren op een onzekere factor.

Aandeel Azerion naar ‘houden’

Wat iedere belegger natuurlijk wil weten is hoe de omzetontwikkeling eruit zal zien als nieuwe regelgeving eenmaal is ingevoerd. Het kan nog wel even duren voordat dit helemaal duidelijk is. Naar mijn mening is het zeker op de huidige koers beter om af te wachten wat het aandeel Azerion er bij de komende jaarcijfers (naar verwachting eind februari of begin maart) over zegt en wat de Europese Commissie de komende maanden over dit onderwerp te melden heeft.

Vanwege de mogelijk lange periode (maanden, kwartalen) waarin veel onduidelijk is, verlaag ik mijn advies naar ‘houden’. Er is met de marktwaarde al een flink voorschot genomen op een negatieve ontwikkeling. Ik ga er op dit moment niet vanuit dat de EU de gaming-industrie de doodsteek zal geven.

NB: De auteur heeft een positie in Azerion

Verkoop van 10 miljoen aandelen
Eind 2022 heeft Principion Holding BV, een investeringsvehikel van de oprichters van Azerion, een putoptie-overeenkomst getekend met LDA Capital. Volgens deze overeenkomst zal LDA tot 10 miljoen aandelen Azerion kopen van Principion voor een bedrag dat kan oplopen tot maximaal €50 mln.

De transacties zullen in verschillende tranches plaatsvinden, waarbij de prijs bepaald zal worden door een niet bekendgemaakte formule. Met het bedrag van €50 mln zou de koers per aandeel €5 zijn, ruim boven de koers op het moment van schrijven (ongeveer €3,65). Maar als de koers lang laag blijft, zal de gemiddelde prijs die LDA betaalt waarschijnlijk ook lager liggen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!