Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 29 nov 2022 10:08

Tesla | Over de groeizorgen die het aandeel lager zetten

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Tesla is dit jaar fors gedaald. De producent van elektrische auto’s dreigt zijn torenhoge prijzen te moeten verlagen om het hoge groeitempo vast te houden.

Het aandeel Tesla is uit de gratie bij beleggers. Stond de koers in januari nog op $400, daar is nu nog zo’n $182 van over. De laatste maanden heeft de koersdaling zich versterkt doorgezet. Wat is er aan de hand? Ten eerste doet het Twitter-avontuur van Elon Musk het aandeel geen goed. Beleggers vrezen dat de oprichter en ceo van Tesla te veel afgeleid wordt door de perikelen bij Twitter. Ook is Musk aandelen Tesla aan het verkopen om de overname van het sociale-mediabedrijf te financieren.

Los daarvan is het de vraag of Tesla zich kan onttrekken aan de verslechterde economische omstandigheden. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers toonde Musk zich nog optimistisch over de vraag in het vierde kwartaal. Tesla herhaalde bovendien de doelstelling om de komende jaren zijn autoverkopen met gemiddeld minstens 50% per jaar op te voeren.

Dat zou zich voor dit jaar vertalen in een afzet van circa 1,4 miljoen auto’s. De onderneming is druk doende haar productiecapaciteit uit te breiden. Toch is de doelstelling voor dit jaar ambitieus. Dit vereist een productietoename in het vierde kwartaal naar 470.000, tegen 366.000 in het derde kwartaal. Lockdowns in China en chiptekorten remden de productie in voorgaande kwartalen.

Voorraad

Volgens Musk is de productie het voornaamste knelpunt voor de groei en niet de vraag, want op de belangrijkste afzetmarkten stijgt het aandeel van stekkerauto’s snel. Toch is Tesla niet ongevoelig voor het economische klimaat. De tekortsituatie in de mondiale autosector kan volgend jaar wel eens omslaan in een overaanbod, waardoor autofabrikanten hun prijzen gaan verlagen om voorraden weg te werken. Er is een reële kans dat Tesla hierin moet meegaan. De onderneming heeft haar prijzen sinds de start van 2021 tot augustus met 31% verhoogd, tegen een gemiddelde verhoging van 18% in de autosector.

In oktober verlaagde Tesla in China al de prijzen voor Model 3 en Model Y met 9%. Dit was ook een antwoord op de verhevigde concurrentie in China, de tweede markt voor Tesla. Hoewel de verkoop van elektrische auto’s in het land blijft toenemen ondanks een krimpende automarkt, lijkt vooral de lokale gigant BYD hiervan te profiteren. Het marktaandeel van Tesla in China is gedaald van 13% in 2021 naar 8% in de eerste negen maanden van dit jaar.

Op de meeste markten heeft Tesla echter nog een enorme voorsprong op de concurrentie. De Amerikaanse autoproducent onderscheidt zich door een zeer hoge mate van verticale integratie in essentiële onderdelen van de productieketen, zoals hardware, software, halfgeleiders, batterijen en grondstoffen. Voorlopig zal Tesla veel harder blijven groeien dan de gevestigde spelers. Daar is de waardering ook naar.

Advies aandeel Tesla blijft op ‘verkopen’

Ondanks de koershalvering bedraagt de beurswaarde nog altijd $577 mrd. Ter vergelijking: VW, BMW en Mercedes-Benz zijn samen circa €200 mrd waard. De pittige k/w van 36 voor 2023 laat weinig ruimte voor tegenvallers. Het verkoopadvies voor het aandeel Tesla blijft daarom van kracht.

Productiecijfers Q3 2022 2021
Model S/X productie          19.935            8941
Model 3/Y productie        345.988        228.882
Totale productie        365.923        237.823

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ