Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Advies Jeroen Boogaard, 19 okt 2022 15:51

Johnson & Johnson | Defensieve reus groeit bedrijfsbreed

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks valutaire tegenwind en de inflatiedruk presteert Johnson & Johnson beter dan verwacht. Het defensieve karakter van het Amerikaanse farmaconcern komt bovendrijven.

In het derde kwartaal is de omzet van Johnson & Johnson met 1,9% toegenomen naar $23,79 mrd. Analisten rekenden op $23,34 mrd. De sterke dollar drukte de omzet met 6,2%. Op autonome basis kwam de omzetgroei uit op 8,2%, vergeleken met 8,1% in het tweede kwartaal. Alle divisies noteerden een groeiversnelling. Uitblinker was de farmacietak, met een aandeel van 55% de grootste divisie.

Die farmacietak voerde de omzet op eigen kracht op met 9,2%, geholpen door goede verkopen van kankermedicijnen Darzalex en Erleada en psoriasis-medicijnen Tremfya en Stelara. Bij de consumententak steeg de autonome omzet met 4,8%; voor de afdeling medische technologie lag dit cijfer op 8,1%.

Tegenwind

De voor bijzondere posten aangepaste nettowinst daalde met 2,7% naar $6,78 mrd, ofwel $2,55 per aandeel. Dat overtrof de consensusschatting van $2,47 per aandeel. Zonder het effect van de sterke dollar zou de winst met 5,8% zijn gestegen. Naast het valuta-effect zorgt ook de hoge grondstoffeninflatie voor tegenwind. Hierdoor daalde de operationele winstmarge voor belasting van 34,5 naar 33,9%. Vooral bij de farmadivisie was sprake van margedruk. MedTech wist de marge gelijk te houden en bij de consumententak stegen de marges dankzij hogere prijzen.

Groeiverwachting

Ondanks de beter dan verwachte resultaten noteerde het aandeel iets lager. Johnson & Johnson moet vanwege de verdere opmars van de dollar de outlook wederom iets verlagen en rekent voor 2022 op een omzetgroei van 1,8 tot 2,3%. Dat was na de halfjaarcijfers nog 2,1 tot 3,1%. De autonome groeiverwachting blijft echter staan op circa 7,0%. Door de hoge inflatie zal de operationele winstmarge niet langer stabiel blijven maar met ongeveer 50 basispunten dalen.

Toch zal de aangepaste winst per aandeel tegen constante wisselkoersen met circa 9,5% toenemen. In juli stond de verwachting nog op 9,2%. Bij actuele wisselkoersen komt de wpa uit in een bandbreedte van $10,02-10,07. Ondanks de macro-economische tegenwind presteert Johnson & Johnson uitstekend, wat het defensieve karakter van de activiteiten onderstreept. Niet voor niets is het aandeel dit jaar slechts met 3% gedaald.

Advies aandeel Johnson & Johnson op ‘kopen’

Afsplitsing van de consumentendivisie staat eind 2023 gepland en kan waarde ontsluiten. Tegen 16,5 keer de winst blijft het aandeel Johnson & Johnson koopwaardig.

Derdekwartaalcijfers in $ mrd 2022 2021
Omzet 23,79 23,34
Aangepaste nettowinst 6,78 6,97
Aangepaste wpa (in €) 2,55 2,60

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ