Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 27 sep 17:40

Dividendportefeuille | Gelukkig is er die dollar

0 0 Leestijd ongeveer

Dankzij de ijzersterke dollar blijft de schade voor de Dividendportefeuille nog relatief beperkt in 2022 met veel aandelen die rond hun laagste jaarkoers noteren. In een zeer slechte week was er slechts één stijger.

Net als vorige week kreeg de Dividendportefeuille opnieuw rake klappen met op 43 aandelen ditmaal slechts één stijger. Het is vooral dankzij de zware overweging in de Verenigde Staten, goed voor 66,3% van de totale portefeuille, dat het rendement met -15,6% dit jaar relatief gezien meevalt. De opmars van de dollar gaat maar door met in 2022 nu ruim 18% winst ten opzichte van de euro.

Een simpele rekensom leert ons dat bij een gelijke dollar ten opzichte van de euro de Dividendportefeuille dit jaar op 24,4% verlies zou staan. Dankzij de dollar is dat ‘slechts’ 15,6% verlies. Bijkomend voordeel van de sterke dollar is dat het dividendinkomen voor de portefeuille nog harder stijgt, want de dure dollars worden immers onder de streep uiteindelijk omgerekend naar euro’s. Mede hierdoor piekt het dividendrendement voor de Dividendportefeuille nu op 2,2% gemiddeld, wat het hoogste niveau in jaren is.

Afgezien van het gunstige – maar onvoorspelbare – valuta-effect spelen natuurlijk ook het periodiek herbeleggen en de jaarlijkse dividendverhogingen een belangrijke rol. Die laatste twee factoren heb ik, anders dan valuta’s, wel volledig in eigen hand. Over een paar dagen zal, tegen de slotkoersen van 30 september, weer het volledige in het derde kwartaal ontvangen dividend worden herbelegd. Dat levert weer extra aandelen op voor alle aandelen die ex-dividend gingen de afgelopen drie maanden, wat voor de periodieke dividendimpuls zorgt.

Groeiprofiel

De belangrijkste drijvende factor hier zijn natuurlijk de dividendverhogingen, die goed voorspelbaar zijn en al jaren de basis vormen voor de Dividendportefeuille. Ook hier was er, ondanks de steeds verder zakkende koersen, goed nieuws de afgelopen week. Microsoft verhoogde het dividend met 10% (nu twintig jaar op rij) en Texas Instruments, dat een veel hoger dividendrendement (en een minder sterk groeiprofiel) heeft, verhoogde met 8%. Dat is voor beide techreuzen prima onder de huidige omstandigheden, ook al is het voor Texas Instruments wel de kleinste verhoging in jaren. Gezien de beoogde jaarlijkse dividendgroei van 7-8% voor de Dividendportefeuille passen ook deze twee nog altijd perfect.

In een wederom een zeer slechte beursweek was er met uitzondering van Diageo (+2,8%) verlies voor alle overige 42 aandelen in portefeuille. Daarbij valt op dat, in lijn met toonaangevende beursindices wereldwijd, veel aandelen afgelopen vrijdag of maandag een laagste jaarkoers bereikten. Voor de Dividendportefeuille zijn dat onder meer VF Corp (dat tevens de grootste daler op weekbasis was met -13,5%), Medtronic, Broadcom, CSX, A.O. Smith, Arkema en Eastman Chemical. Maar eigenlijk noteren zo goed als alle aandelen niet ver van hun 52week low, waaronder ook zwaargewicht Microsoft dat na een hoogste koers ooit van $349,67 op 23 september vorig jaar nu slechts $2 boven de laagste jaarkoers van $235,20 staat.

Alleen een handvol zeer defensieve aandelen, met naast Diageo ook Orkla, Bristol-Myers, PepsiCo en Wolters Kluwer, staat momenteel nog dichter bij hun hoogste dan hun laagste jaarkoers, ondanks de klappen die ook deze aandelen recent kregen. Positief is natuurlijk dat de aanstaande herbeleggingsronde op een uitstekend moment komt. Het dividend komt altijd binnen en groeit elk jaar verder. De koersen volgen wel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!