Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 26 sep 11:30

CTP | Kansrijke vastgoedspeler toont vertrouwen in markt

0 0 Leestijd ongeveer

Volgens CTP blijft de vraag naar logistiek vastgoed sterk ondanks de economische tegenwind. Het bedrijf herhaalde de financiële doelen voor de komende jaren.

Logistiek vastgoedontwikkelaar CTP mikt voor volgend jaar op een direct beleggingsresultaat per aandeel van €0,72, zo liet het bedrijf tijdens een beleggersdag weten. Dat ligt in lijn met de consensus in de markt en komt neer op een toename van 20% ten opzichte van de verwachting voor 2022 van €0,60 per aandeel. Verder herhaalde het bedrijf de doelstelling van een jaarlijkse dubbelcijferige toename van de winst per aandeel tot en met 2026.

Aanjager is de oplevering van nieuwe magazijnen en distributieruimtes. Op basis van de enorme landbank ziet CTP kans om de huidige portefeuille van 9,5 miljoen vierkante meter te verdubbelen naar 20 miljoen. Dit levert ook een verdubbeling van de huurinkomsten op naar meer dan €1 mrd per jaar. Daarbij verwacht CTP nog steeds een rendement op de investeringen van circa 10%, ondanks gestegen bouwkosten.

Kerncijfers CTP in € mln 30-6-2022 31-12-2021
Vastgoedbeleggingen 9382 7575
Vastgoed in ontwikkeling 1058 774
NAV per aandeel (in €) 13,39 12,06

Dividendrendement CTP

Ontwikkelingsprojecten zijn vooral gelegen in de huidige thuismarkten van Centraal- en Oost-Europa. Ceo Remon Vos ziet in deze regio een recordvraag naar hoogwaardige logistieke ruimte, terwijl het aanbod laag is. Structurele langetermijnfactoren zoals de verplaatsing van bedrijven naar goedkope en gekwalificeerde arbeidsmarkten en de ‘nearshoring’ van toeleveringsketens spelen het bedrijf in de kaart.

CTP verwacht op nieuwe contracten de huren met 12% te kunnen verhogen, wat de onderliggende kracht van de markt onderstreept. Ook zal het bedrijf meer profiteren van de hoge indexatie, waarbij tegen eind 2022 de helft van de huren gekoppeld is aan de inflatie en volgend jaar circa 75%.

Aandeel CTP blijft op ‘kopen’

Ondanks de fraaie groeivooruitzichten is de koers van CTP het afgelopen jaar met ruim 40% gedaald. Daardoor is de premie omgeslagen in een disagio van 17% en het dividendrendement opgelopen naar ruim 4%. Ik heb eind juni het houdadvies rond het huidige koersniveau opgetrokken naar ‘kopen’. Het risico van waardedalingen door de gestegen rente lijkt gezien de sterke fundamentals in de logisitieke vastgoedmarkt beperkt. De koopaanbeveling voor het aandeel CTP blijft daarom van kracht.

Hogere rente bedreiging voor balans
De snelle stijging van de kapitaalmarktrente vormt een bedreiging voor vastgoedaandelen. Niet alleen nemen de financieringslasten toe, ook kunnen de vastgoedprijzen dalen. CTP heeft enorm geprofiteerd van de lagere rente en betaalt nu gemiddeld slechts 1,15% op zijn schulden. Hier zal het nog lang van kunnen profiteren, want de schulden hebben een gemiddelde looptijd van 5,9 jaar en de rente ligt vast.

Slechts 9% van de schulden loopt voor eind 2024 af. CTP heeft wel een vrij hoge Loan-to-Value ratio van 43,9%. Als het vastgoed met circa een kwart daalt zal deze ratio het maximum in de bankconvenanten schenden, volgens analisten van UBS. Dat lijkt onwaarschijnlijk vanwege de schaarste aan hoogwaardig logistiek vastgoed en de sterke huurstijgingen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!