Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Portefeuilles Jeff Thijssen, 13 sep 2022 16:10

Offensief | Het moment om vol in te stappen is nog niet aangebroken

0 0 Leestijd ongeveer

Met een cashpositie van 27% heeft de Offensieve portefeuille behoorlijk wat middelen achter de hand voor nieuwe posities. Vanwege verschillende rode vlaggen blijf ik vooralsnog op mijn handen zitten.

De Offensieve portefeuille kent een moeilijk jaar. Oorlog in Oekraïne, lockdowns in China, een energiecrisis, hoge inflatiecijfers, renteverhogingen en de angst voor een recessie zorgde voor behoorlijk wat koersdruk. Na een mooi 2021 waarin de Offensieve portefeuille 31,5% in waarde steeg, is in 2022 een groot deel van de winst van een jaar eerder verloren gegaan. Met een portefeuille waar behoorlijk wat technologie in zit zal dat wellicht geen verrassing zijn, dit type aandelen werd over de brede linie verkocht.

Een ongerealiseerd verlies voor de Offensieve portefeuille van 17,4% dit jaar lijkt veel, tegelijkertijd doet de portefeuille het daarmee wel beter dan de Nasdaq (-23,3%). Vergelijken we het rendement met de S&P500 (-14,2%) en de AEX-index (-12,7%) dan blijft de portefeuille dit jaar qua rendement natuurlijk wel behoorlijk achter. Dit komt onder andere door het ontbreken van aandelen die deel uitmaken van de sector energie.

Daarnaast presteert het aandeel Flow Traders, dat aan de start van het jaar een behoorlijke weging had in de portefeuille, met een koersverlies van 35,7% dit jaar zwaar ondermaats. In het verleden bewees dit aandeel telkens juist een goede hedge te zijn tegen een ommekeer in het beursklimaat. Dit jaar is dat helaas anders.

Rustig afwachten

Kijkend naar de komende twaalf maanden is de vraag natuurlijk wat beleggers kunnen verwachten, nu het consumentenvertrouwen in zowel Europa als de VS in lange tijd niet zo laag is geweest, de inflatie nog geruime tijd hoog lijkt te blijven en centrale banken echt aanstalten maken om de inflatie aan te pakken. In navolging van de Federal Reserve kwam de Europese centrale bank vorige week met een serieuze verhoging van de rente. Het ging om een stap van 75 basispunten oftewel 0,75%, de grootste stap die de ECB ooit deed.

Daarnaast liet Christine Lagarde, de voorzitter van de centrale bank, weten dat er nog meer verhogingen in het verschiet liggen. Voor dit jaar gaat de ECB uit van een inflatie van 8,1%. In 2023 zal de inflatie volgens de centrale bank dalen tot 5,5%, hetgeen nog altijd flink boven de eigen doelstelling ligt van 2%.

Daarmee lijken we in een beleggingsklimaat te verkeren waarin beleggers op de korte termijn geen hulp hoeven te verwachten van centrale bankiers bij een correctie op de beurs. Een dergelijke omgeving in combinatie met een gebrek aan consumentenvertrouwen en winsttaxaties van analisten voor 2023, die naar mijn inschatting nog te weinig rekening houden met onder andere de hogere energieprijzen, maken mij als beheerder niet bereidwillig om op dit moment volledig belegd te zijn.

Ik kies er bij een AEX-index die rond de 700 punten staat dan ook voor de om cashpositie, goed voor 26,9% van de totale portefeuille, niet aan het werk te zetten. Ik wacht de komende tijd rustig af tot de omstandigheden verbeteren of tot het moment dat er zich extreme koopjes voordoen.

Veel vertrouwen in portefeuille

In de tussentijd houd ik wel veel vertrouwen in de ondernemingen die onderdeel uit maken van de Offensieve portefeuille. In het bijzonder in ASML, ASMI en Besi, samen goed voor een kwart van de portefeuille. De vooruitzichten voor de chipsector blijven de komende vijf jaar positief en de vraag naar halfgeleiders blijft groot. Dit komt mede doordat de elektrische auto en de auto van de toekomst die zelf zal kunnen rijden steeds meer chips zullen bevatten.

Ook het gebruik van de smartphone zal naar verwachting niet afnemen en gamen blijft populair. Met een ontwikkeling als de metaverse zal de vraag naar chips naar mijn inschatting ook alleen maar toenemen. Verder speelt de trend dat chips steeds complexer worden de bedrijven in portefeuille in de kaart.

Daarnaast zullen ASML, ASMI en Besi ook profiteren van het gegeven dat Europa en de VS minder afhankelijk willen worden van het buitenland voor de levering van chips. Om dit te realiseren stellen overheden miljarden beschikbaar voor de bouw van nieuwe chipfabrieken op hun eigen continent. Bij een geschatte k/w 2023 voor ASML van 26 is het aandeel naar mijn mening niet al te prijzig. Ook de waarderingen van ASMI en Besi zijn met een geschatte k/w 2023 van respectievelijk 19 en 13 schappelijk te noemen.

D’Ieteren

Een ander interessante belegging met gunstige groeivooruitzichten is D’Ieteren. Deze Belgische holding kwam op 5 september met de halfjaarcijfers en stelde niet teleur. Het belangrijkste belang dat D’Ieteren bezit is Belron, beter bekend onder de naam Carglass. De omzet over de eerste zes maanden van het jaar bij Belron kwam uit op €2,8 mrd en dat is een toename van 18,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De aangepaste bedrijfswinst bedroeg €495,9 mln. Daarmee werd een bedrijfsmarge bewerkstelligd van 18%. Analisten rekenden op een bedrijfswinst van circa €480 mln.

Tegen 2025 dient de bedrijfsmarge boven de 23% te komen liggen. Carglass verwacht dit doel te bereiken, doordat het vervangen van autoruiten steeds complexer wordt. Dit komt doordat er steeds meer geavanceerde technologie in de ruiten wordt verwerkt. Hierbij kunt u denken aan regensensoren en technologie die de bestuurder assisteert met het binnen de lijnen rijden op snelwegen. Hierdoor loopt het prijskaartje van het vervangen van een ruit op.

Doordat de andere belangen van D’Ieteren, zoals TVH Parts en D’Ieteren Automotive, dit jaar uitermate goede zaken weten te doen en daarbij ook nog eens het recent overgenomen PHE (voertuigonderdelen) sinds augustus bijdraagt aan de resultaten, verhoogde D’Ieteren haar winstverwachting voor 2022. De winst voor belasting zal groeien met 40% in plaats van 25%. Mijn geschatte nettovermogenswaarde voor D’Ieteren ligt op meer dan €200 per aandeel, bij een beurskoers van €157,50 houd ik de aandelen stevig vast.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ