Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Advies Hildo Laman, 29 aug 10:28

Nvidia | Groei bij Automotive en Data, krimp bij Gaming

0 0 Leestijd ongeveer

Na de recente omzetwaarschuwing waren de resultaten van Nvidia geen groot nieuws meer. De vooruitzichten voor het derde kwartaal zijn wel een teleurstelling.

De omzet in het tweede kwartaal bleek inderdaad $6,7 mrd te zijn, zoals Nvidia al een paar weken geleden had aangekondigd. De nettowinst is uiteraard ook flink lager uitgekomen dan eerder werd gedacht. Nvidia verdiende $656,0 mln in het afgelopen kwartaal. Een kwartaal eerder was dat nog $1,6 mrd en vorig jaar zelfs nog $2,4 mrd. Een lagere omzet is natuurlijk een verklaring voor een lagere winst, maar Nvidia heeft ook $1,2 mrd afgeboekt op voorraden.

Data Center

De grote boosdoener is de gamingdivisie. De omzet van dit deel van het bedrijf is met 33,3% gedaald. Gaming chips worden natuurlijk gebruikt in spelcomputers, maar ook voor het minen van cryptovaluta (zie kader). Gaming was lang de grootste divisie van Nvidia. Maar afgelopen kwartaal is het ingehaald door Data Center, waar juist een groei van 61% is geboekt.

Daardoor is de gezamenlijke omzet ten opzichte van een jaar geleden nog wel met 3% toegenomen. In Data Center worden vooral chips ontworpen die worden gebruikt bij de digitale infrastructuur van bedrijven.

Nvidia
In mln $ 2025t* 2024t* 2023t* 2022* 2021*
Omzet 38.000 34.500 26.900 26.914 16.675
Nettowinst 13.000 11.450 4250 9752 4332
Wpa (in $) 5,13 4,59 1,70 3,91 1,76
*Gebroken boekjaar, wat bijv. ’23 genoemd wordt is grotendeels in kalenderjaar ’22 etc.

Opvallend is dat er ook bij Automotive omzetgroei was afgelopen kwartaal. De autosector is in de regel erg gevoelig voor cycli. Maar de elektrificatie en digitalisering van de auto leidt ertoe dat het bedrag aan halfgeleiders dat in een auto zit snel toeneemt. Dat kan een lagere autoproductie compenseren.

Komend kwartaal

Het goede nieuws is dus dat niet het valluik onder de gehele chipmarkt is opengeschoten. Er zijn gebieden waar het nog steeds goed gaat, terwijl er bij andere duidelijk sprake is van lagere volumes. De ontwikkeling van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie zal voorlopig niet stilvallen. Daarvoor zijn heel wat geavanceerde chips nodig.

Ondanks deze sterke markten wordt voor volgend kwartaal weer een lagere omzet verwacht ($5,9 mrd). Dat komt weer door de problemen bij de gamingdivisie. Volgens Nvidia nemen de voorraden grafische chips bij de klanten (computermakers) nu af. Bij genormaliseerde voorraadniveaus zou de vraag dus weer kunnen toenemen.

Taxaties

Vanwege de tegenvallende winst en verwachtingen moet ik mijn wpa-taxatie voor dit boekjaar verder verlagen, naar $1,70 (was $2,00). Voor volgend jaar verlaag ik mijn taxatie ook, naar $4,59 (was $5,40). Ik reken erop dat het groeitempo van voorgaande jaren volgend jaar weer wordt opgepakt, door de structurele ontwikkelingen in de markt van Nvidia. Als de huidige tegenwind volgend jaar ook nog voortraast, zal die taxatie dus later omlaag moeten.

Advies aandeel Nvidia op ‘houden’

Nvidia was altijd duur, en dat is met de lagere taxaties niet anders geworden. Op basis van mijn (optimistische) taxatie voor volgend jaar en een koers van $170 is de k/w 37,0. Met een jaarlijkse winstgroei van meer dan 30% zou dat niet zo vreemd zijn. Maar deze jaren lijkt de gemiddelde winstgroei dichter bij 10% te liggen.

Pas als het oude tempo weer in zicht zou komen, kan het aandeel Nvidia weer als aantrekkelijk gewaardeerd worden gezien. Dat verwacht ik niet meteen, en ik ga dus nog steeds niet verder dan ‘houden’.

Positie in cryptoland blijft angstvallig geheim
De grafische chips van Nvidia zijn ook geschikt voor het minen van cryptovaluta. Hoeveel omzet dat oplevert zegt Nvidia niet te kunnen meten. Mogelijk omdat niet elke klant vertelt waar een grafische chip voor gebruikt wordt. Nvidia lijkt ook niet geassocieerd te willen worden met cryptoland. Maar het kan haast geen toeval zijn dat in een periode dat de cryptovalutamarkt er erg slecht bij ligt, de gaming divisie van Nvidia het ook slecht doet.

Natuurlijk werd er tijdens corona meer gegamed, en nu weer minder, maar ook Nvidia zelf zegt dat de verkoop aan de cryptomarkt gedaald is, maar hoe groot dat effect is wordt niet vermeld. Een troost is dat naarmate andere markten groeien voor Nvidia, zoals Data Center en Automotive, de invloed van de volatiele cryptowereld vanzelf afneemt.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!