Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Portefeuilles Stephen Hendriks, 31 mei 2022 11:05

Hoogdividend | Zowel het inkomen als de koerswinst loopt op

0 0 Leestijd ongeveer

Mede dankzij de opbrengst van enkele afsplitsingen loopt het inkomen van de Hoogdividendportefeuille op richting het record van afgelopen jaar. Ook de koersontwikkeling stemt dit jaar tevreden.

Van alle voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen blijft de Hoogdividendportefeuille onder de lastige marktomstandigheden dit jaar het best overeind. De karakteristieken – relatief laag gewaardeerde aandelen uit voorheen weinig populaire sectoren als Energie, Telecom en Defensie – die in de eerste jaren van de portefeuille een last waren, zijn nu juist een voordeel. Inclusief ontvangen, maar niet herbelegd, dividend staat de portefeuille dit jaar 8,4% in de plus. Daarmee presteert de Hoogdividendportefeuille dit jaar – eindelijk – ook beter dan de MSCI World High Dividend Index.

Uitblinkers zijn olieconcerns Chevron (+64,8% in euro’s) en TotalEnergies (25,9%), telecombedrijven Orange (+32,8%) en KPN (+25,4%) en defensiegroep BAE Systems (+42,4% in euro’s). De winsten van deze aandelen zijn ruim voldoende om de koersdalingen van vooral BASF (17,3%), Aperam (17,2%), Ahold Delhaize (13,1%) en Münchener Rück (12,4%) te compenseren.

Verder vallen de uiteenlopende prestaties van de nutsbedrijven Enel en Consolidated Edison op. Het Italiaanse Enel – met forse Spaanse activiteiten – heeft last van overheidsingrijpen op de Europese stroommarkt waar de prijsstijging van aardgas voor politiek onacceptabel hoge stroomprijzen heeft gezorgd. Enel verliest dit jaar bijna 10%. Het Amerikaanse Consolidated Edison wordt juist als een veilige haven op de Amerikaanse beurs gezien en staat dit jaar op een winst van 28% (in euro’s). Maar voor de Hoogdividendportefeuille is het dividendinkomen van zeker 4% een belangrijker doelstelling dan koerswinst. Ook op dit vlak kent de portefeuille een prima jaar, zelfs zo goed dat het recordinkomen van afgelopen jaar in zicht komt.

Afsplitsingen

De Hoogdividendportefeuille is eind juni (2018) gestart en het gebroken boekjaar loopt dus eind deze maand af. Begin april ging ik nog uit van een dividendinkomen van ongeveer €4850 voor het huidige ‘boekjaar’ 2021/22. Deze prognose gaat echter omhoog naar €5266, slechts iets onder de ruim €5396 die in 2020/21 werd ontvangen. Het uitzonderlijke hoge dividendinkomen van 2020/21 was echter het gevolg van een inhaalslag. Een aantal bedrijven – Bouygues, NN Group en Orange – had de dividenduitkering tijdens de start van de coronacrisis opgeschort maar hervatte de uitkeringen later. Deze vielen in het volgende boekjaar van de portefeuille waardoor het dividendinkomen in 2020/21 hoger was dan verwacht.

Ook dit jaar profiteert de Hoogdividendportefeuille van enkele uitzonderlijke uitkeringen maar ook van reguliere dividendverhogingen en een aantrekkende dollar. De uitzonderlijke dividenduitkeringen betreffen allemaal de opbrengst van afsplitsingen. Zowel IBM (Kyndryl), Realty Income (Orion Office) als Sanofi (Euroapi) splitsten de afgelopen maanden een bedrijfsonderdeel aan de eigen aandeelhouders af. We hebben de toegewezen aandelen van deze afsplitsingen nu allemaal verkocht en dat leverde bij elkaar opgeteld een extra inkomen van €268,58 op. De prognose van het dividendinkomen voor het bijna geëindigde boekjaar kent op enkele valutaschommelingen na eigenlijk geen risico’s meer. We hebben inmiddels al bijna €4405 van de €5266 ontvangen en verwachten dus nog ruim €861 in de laatste maand van het boekjaar. Tien van de twintig aandelen uit de Hoogdividendportefeuille keren deze maand het eerder al aangekondigde kwartaal- of halfjaardividend uit.

Zwaargewichten

Gecorrigeerd voor de eenmalige uitkeringen uit afsplitsingen bedraagt het verwachte gemiddelde dividendrendement van de Hoogdividendportefeuille nu 4,1%. Dat is keurig in lijn met de oorspronkelijke doelstelling van 4%. Wel loopt het dividendrendement van de twintig aandelen uit de portefeuille erg uiteen (zie grafiek). BASF, Enel en Orange hebben een dividendrendement van 6% of meer. Daar tegenover staan enkele aandelen waarvan het dividendrendement erg fors is gedaald. Farmaceut Pfizer is daar het duidelijkste voorbeeld van. Het aandeel maakt al sinds de start in medio 2018 deel uit van de Hoogdividendportefeuille. Sindsdien is de koers van het aandeel met bijna 57% gestegen maar nam het (kwartaal)dividend met nog geen 18% toe.

Het gevolg van deze uiteenlopende ontwikkelingen is dat het dividendrendement van Pfizer is gedaald van 3,8 naar slechts 2,8%. Dat is veruit het laagste dividendrendement in de portefeuille. Ook bij onder meer Chevron, Consolidated Edison en Realty Income is het dividendrendement de afgelopen bijna vier jaar duidelijk teruggevallen. Van deze aandelen is de weging in de portefeuille door de koerswinsten flink toegenomen. Opnieuw is Pfizer daarvan het beste voorbeeld. Met 6,7% heeft de farmaceut veruit de grootste weging in de Hoogdividendportefeuille. Andere zwaargewichten zijn AbbVie (6,3%), Chevron (6,3%) en Sanofi (6,2%).

Nog steeds willen we een aantal van deze zwaargewichten gaan aftoppen en hopen we daarmee enkele aandelen aan de portefeuille toe te kunnen voegen. Zoals afgelopen april al aangekondigd wachten we echter eerst de dividendbetalingen van de maand juni af. BAE Systems is op 1 juni de eerste. Daarna volgt Orange op 9 juni en een dag later ontvangen we de uitkeringen van Aperam, Chevron, IBM en Pfizer. Op 15 juni is het de beurt aan Consolidated Edison, NN Group en Realty Income. Unilever sluit dan op 16 juni het dividendseizoen voor het boekjaar 2021/22 voor de Hoogdividendportefeuille af.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ