Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

MS | Een hachelijke situatie en de Japanse uitzondering

0 0 Leestijd ongeveer

Het huidige beleggingslandschap is volgens Morgan Stanley de meest chaotische, moeilijkst te voorspellen macro-economische periode in decennia.

Morgan Stanley vergelijkt de huidige marktomstandigheden met autorijden in een stortregenbui, tijdens spitsuur. In zo’n situatie is het onmogelijk om te weten of de juiste route wordt genomen, er van rijbaan gewisseld moet worden of dat het beter is om langs de kant van de weg te gaan staan en te wachten totdat het noodweer voorbij is. Beleggers bevinden zich volgens de Amerikaanse zakenbank in een soortgelijke hachelijke situatie.

Risico’s

Morgan Stanley is vooralsnog optimistisch en verwacht dat de wereldeconomie in 2022 een recessie zal omzeilen en het jaar zal afsluiten met een bbp-groei van 2,9%. Wel waarschuwen de analisten dat er diverse risico’s op de loer liggen. Zo zien zij dat dit jaar tot nu toe niet alleen een tragisch conflict in Europa kende, maar ook een obligatiemarkt die de slechtste prestatie sinds 1980 neerzette, grondstoffenprijzen die explodeerden en grote bewegingen binnen en tussen aandelenindices.

De recente volatiliteit van Amerikaanse aandelen vindt Morgan Stanley terecht. Neerwaartse winstbijstellingen en een verzwakking van de inkoopmanagersindex wijzen erop dat de bearmarkt nog niet voorbij is. Morgan Stanley verwacht dat de S&P500 over twaalf maanden op 3900 punten staat, wat gelijk is aan het huidige niveau van de index.

Schijn bedriegt

In Europa worden aandelen op het eerste gezicht tegen aantrekkelijke waarderingen verhandeld, maar schijn bedriegt, zegt Morgan Stanley. De MSCI Europe staat relatief laag ten opzichte van de S&P500, maar in vergelijking met de MSCI ACWI ex US is de waardering bovengemiddeld.

Bovendien hebben Europese economen hun bbp-prognoses verlaagd en hun inflatie-inschattingen verhoogd, terwijl de ECB begonnen is met het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. Tegen deze achtergrond vindt Morgan Stanley dat het risico-/opbrengstprofiel voor de MSCI Europe onaantrekkelijk blijft.

Japanse uitzondering

Deze situatie is ook een thema in een groot deel van Azië, inclusief China. Japanse aandelen vormen volgens Morgan Stanley echter een opmerkelijke uitzondering. De waarderingen zijn laag, het rendement op aandelen nadert het hoogste niveau in veertig jaar en de winsten worden gestimuleerd door de zwakke Japanse yen. Ondertussen zijn de macro-economische vooruitzichten voor Japan volgens Morgan Stanley relatief positief. De bbp-groei is met 1,9% weliswaar bescheiden, maar wel een verbetering ten opzichte van 2021.

Het land heeft een lage inflatie en een centrale bank die vooralsnog geen actie onderneemt. Morgan Stanley verwacht dat de TOPIX over een jaar 9,3% hoger staat.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.