Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Grafiek van de Dag Hildo Laman, 13 mei 2022 10:24

Grafiek van de Dag | Amerikaanse lonen lopen hard op

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse lonen zijn het hardst gestegen sinds zeker 1997. Stijgende lonen maken het moeilijker om inflatie in te dammen.

De lonen stijgen hard in de VS. De US Atlanta Fed Wage Growth Tracker (zie grafiek) meet uurlonen ten opzichte van 12 maanden eerder. Bij de laatste meting lagen die lonen 7,8% hoger dan een jaar eerder. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de beschikbare data, in 1997.

Door corona is de arbeidsmarkt danig in de war geschopt, niet alleen in de VS. Ook in Europa zijn er her en der tekorten. Het gevolg is dat bedrijven en organisaties sneller bereid zijn om hogere lonen te bieden aan kandidaat-werknemers. Die hogere lonen brengen bedrijven ertoe vaker en meer de prijzen verhogen, inflatie dus. Die inflatie was al hoog door verstoringen in de economische keten door corona en de laatste maanden ook door de oorlog in Oekraïne.

Dit kan een vicieuze cirkel in werking zetten: door hogere inflatie gaan werknemers steeds meer loon eisen, waardoor bedrijven de prijzen moeten verhogen, waardoor de inflatie hoog blijft, of zelfs nog hoger wordt, waardoor de looneisen weer oplopen enzovoorts. Dit is een van de dingen die de centrale bank in de VS (de Fed) wil voorkomen met de hogere rente. Een hogere rente maakt bedrijven kritischer ten opzichte van investeringen en uitbreidingen (geld lenen kost meer geld).

Een recessie zou in deze context dus goed uitkomen: bedrijven zullen dan voorzichtiger zijn met nieuwe mensen aannemen en werknemers zullen minder eisen (durven) stellen. Dus gek genoeg zou een recessie op de lange termijn geen slecht nieuws kunnen zijn, als de inflatie en de loonstijgingen daardoor normaliseren.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.