Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

De groene zeepbel in uw voordeel

0 0 Leestijd ongeveer

Succesvol beleggen vereist het vermogen om risico te managen en potentiële grote verliezen te vermijden. Wereldwijde aandelenmarkten hebben de neiging om in de loop van de tijd sneller te stijgen dan de inflatie, maar zeepbellen kunnen u ernstige schade toe brengen.

Het geduldig vasthouden van hoogwaardige bedrijven voor de lange termijn en het vermijden van zeepbellen is dus een winnende strategie. Sommige beleggers en regulators beweren nu dat het snel groeiend enthousiasme voor duurzaam beleggen een van die gevaarlijke zeepbellen is. Deze kritiek verdient nader onderzoek.

Beleggers zijn enthousiast over duurzaamheid. Sinds 2016 zijn de zogenoemde ‘assets under management’ (AuM) van duurzame fondsen vertienvoudigd. De AuM bedraagt nu ongeveer €2 bln. Deze snelle groei veroorzaakt zorgen over een ‘green bubble’, een groene zeepbel. Beleggers zouden weinig oog meer hebben voor het financiële rendement en enkel naar duurzaamheid kijken. Bedrijven die als groen worden gezien of aangemerkt, worden ongeacht de torenhoge waarderingen gewoon gekocht. Denk hierbij aan Tesla of Ørsted die (al dan niet terecht) vaak worden aangehaald als voorbeelden van de groene gekte. Maar als een systeemrisico werd het tot nu toe niet gezien. Dit is door de enorme groei nu aan het veranderen.

Zo heeft de Bank voor Internationale Betalingen een paar maanden geleden een rapport uitgebracht over de groene zeepbel. De Bank wijst erop dat de explosie van groene financiering kenmerken bevat die heel veel lijken op eerdere periodes van financiële innovatie: een dramatische verschuiving in het overheidsbeleid en de sociale tijdgeest; een wildgroei aan nieuwe producten te midden van verwarring over labels; een mate van ondoorzichtigheid in deze sector die het voor buitenstaanders moeilijk maakt om te onderzoeken wat er gaande is. En, belangrijker nog, een explosie aan groei van assets under management. De bank vergelijkt de huidige situatie zelfs met de hypotheekgekte die uiteindelijk tot de financiële crisis van 2008 heeft geleid. Genoeg reden om op te passen dus. Hoe doe je dat?

Businessmodel

Stel om te beginnen de vraag of een bedrijf ook echt geld verdient. Dit is niet altijd het geval. De grootste verliezers van de internetzeepbel waren de bedrijven die nog geen geld verdienden. Deze bedrijven hebben de kapitaalmarkt namelijk nodig om te kunnen blijven groeien. Door goed te kijken naar de trend, de volatiliteit en de marges kunnen dus de ergste klappers voorkomen worden.

De volgende vraag is of het bedrijf ook een competitief voordeel heeft. Iets wat er voor zorgt dat het bedrijf ook in de toekomst geld kan blijven verdienen. Zo groeien de windmolenproducenten Vestas en Siemens Gamesa erg hard, gesteund door overheidssubsidies en een enorme vraag naar windmolens. Maar er zijn ook legitieme vragen omtrent de houdbaarheid van het businessmodel. De bedrijven leveren windmolens vaak aan grote projecten met krachtige afnemers. Die dwingen steeds verdere prijsverlagingen af. Daarnaast zijn windmolens geen heel complexe producten. Dus er ligt altijd concurrentie op de loer die het voor minder wil doen. Door de toevoer van ‘groen geld’ werden de waarderingen van Vestas en Siemens Gamesa naar grote hoogtes gestuwd. Toen vorig jaar de vragen omtrent het competitieve voordeel weer aanzwollen, leverden beide partijen zo’n 40% in op de beurs.

Kansen

Kan een eventuele groene zeepbel ook kansen bieden voor de oplettende belegger? Ik geloof van wel.

Zo kan je als belegger vooruitlopen op het passieve groene geld. De Europese Unie is bezig met de zogenoemde groene taxonomie. Dit is een document dat bepaalt welke subsectoren van de economie bestempeld gaan worden als groen en welke niet. Binnen energie zagen we recentelijk al de eerste discussies oplaaien. Het document heeft, tegen de verwachtingen in, ook nucleair en gas opgenomen. Het is dus vrij logisch dat er in de nabije toekomst ook groen geld op zoek zal gaan naar investeringen in deze subsectoren. Een andere interessante subsector is de zalmkwekerij. De voornamelijk Noorse zalmbedrijven hebben in het verleden een slechte naam gekregen, maar inmiddels enorme stappen gemaakt. Mowi, de grootste zalmboer van de wereld, krijgt al jaren de prijs voor de duurzaamste proteïnenproducent. Mocht de EU besluiten dat zalmboeren een groene investering zijn, iets wat momenteel onderzocht wordt, dan kan je daar een stroom groen geld verwachten.

Een tweede manier om geld te verdienen aan een zeepbel is door alert te zijn. Want zodra de zeepbel begint leeg te lopen, is het niet uit te sluiten dat het kind met het badwater wordt weggegooid. Het zou maar zo kunnen dat je geweldige bedrijven op historisch lage waarderingen kan kopen. Dit is iets wat na de internetzeepbel ook gebeurde. Een groen kooplijstje bijhouden kan dus de moeite lonen.

Martijn Kleinbussink is fondsbeheerder bij Kempen Capital Management

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.