Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Rampjaar wakkert premiegroei aan bij verzekeraar

0 0 Leestijd ongeveer

Deze herverzekeraar heeft vorig jaar voor honderden miljoenen dollars aan claims uitgekeerd. De onderneming heeft echter zeer ruime reserves en door dit soort rampjaren ontstaat ruimte voor premieverhogingen.

De schade die storm Corrie maandag in Nederland aanrichtte, valt met een geschat bedrag van €10 mln mee. Maar het komt steeds vaker voor dat schadeverzekeraars overspoeld worden door claims na overstromingen of orkanen. Deze partijen schuiven het risico voor dit soort tegenvallers door naar herverzekeraars zoals het Amerikaanse Everest Re, dat 70% van zijn premie-inkomsten uit deze activiteiten haalt.

Veelbelovende verschuiving

De premiestroom is al jarenlang een evenwichtige mix tussen Europa en de Verenigde Staten. In een ander opzicht tekent zich echter een veelbelovende verschuiving af. Het bedrijf vermindert de afhankelijkheid van het schadesegment, waar klimaatverandering zich via overstromingen, orkanen en bosbranden steeds meer laat voelen.

De premiebijdrage van deze tak is in de afgelopen vijf jaar gedaald van 70 naar 57%, maar dankzij een stevige groei in het ongevallensegment zijn de totale premie-inkomsten in deze periode toch met driekwart gestegen naar ruim $7,5 mrd.

Stijgende premie-inkomsten, onvoorspelbare claims

Dat bedrag gaat in 2022 verder stijgen, aangezien een jaar met hoge schade-uitkeringen gewoonlijk een premiestijging uitlokt. Everest Re voorspelt dat deze inkomsten de komende jaren met 8 tot 12% gaan oplopen. De grote verrassingen in deze branche zitten echter aan de claimzijde in plaats van aan de premiekant. Een heftige voorjaarsstorm kan er al voor zorgen dat de winstprognose voor het lopende jaar flink verlaagd moet worden.

Er is echter volop ruimte voor het opvangen van een dergelijke tegenvaller. Dat geldt zowel voor de waardering als voor de financiële incasseringskracht van Everest Re. Het aandeel wordt verhandeld voor slechts 8,3 maal de verwachte winst. Die aantrekkelijke waardering is voornamelijk een gevolg van de onvoorspelbaarheid van de winstontwikkeling. Beleggers geven nou eenmaal de voorkeur aan een bedrijf waarvan de winst een voorspelbaar groeipad volgt.

Everest Re een aantrekkelijke dividendaandeel

Hoewel dat bij Everest Re niet voor de financiële resultaten geldt, kan het dividend de komende jaren wel degelijk gestaag toenemen. Met de dividenddekking zit het namelijk heel goed: de huidige uitkering van $6,20 is minder dan een vijfde van de verwachte jaarwinst. En zelfs als die winst enorm tegenvalt, vertaalt dat zich in hogere toekomstige premie-inkomsten. Die eigenschappen maken het aandeel Everest Re tot een heel aantrekkelijke belegging voor dividend- en waardebeleggers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!